India intenţionează să utilizeze Helium-3, supercarburantul extras de pe Lună, pentru nevoile energetice

Agenţia spaţială indiană (ISRO) lucrează pentru a extrage praf de pe Lună - bogat în Helium-3 - un fel de supercombustibil care, adus pe Pământ, poate satisface nevoile energetice ale întregii planete şi nu numai ale Indiei.
Imagine din satelit a satelitului natural al Pământului, Luna (NASA)
Mioara Stoica
27.04.2017

Luna este pe cale să devină următoarea frontieră cu ajutorul magnaţilor spaţiali, ce întrevăd deja oportunităţi de afaceri.

Toate necesităţile energetice ale Indiei ar putea fi satisfăcute cu Helium-3 extras de pe Lună. „Până în 2030, acest obiectiv va fi realizat”, a declarat Sivathanu Pillai, cercetător la ISRO, iar anterior CEO al companiei indo-ruse BrahMos Aerospace.

Potrivit publicaţiei online Sputnik News, anunţul a fost făcut la încheierea întâlnirii din cadrul Observer Space Foundation-Kalpana Chawla Space Policy Dialogue, care a avut loc în New Delhi, organizate de grupul privat Observator Research Foundation.

Sivathanu Pillai a declarat că stratul pietros care acoperă suprafaţa Lunii, numit regolit, conţine din abundenţă Helium-3, care ar putea satisface necesităţile energetice ale întregii planete şi nu doar ale Indiei. Colonizarea Lunii ar avea drept obiectiv dezvoltarea unei industrii miniere şi de prelucrare a zăcămintelor de Helium-3, un gaz care nu se găseşte pe Pământ, dar care are proprietăţi miraculoase, fiind un fel de supercombustibil. Acest izotop de Helium-3 poate alimenta reactoarele nucleare, este un combustibil ideal pentru sinteza nucleară, fiind curat din punct de vedere ecologic. Utilizarea lui nu dă naştere la radiaţii, de aceea nu se pune problema depozitării în siguranţă a deşeurilor.

Specialiştii au căzut de acord că astăzi cel mai promiţător combustibil al viitorului este Helium-3, iar Luna are rezerve considerabile din acest izotop, aproximativ 500 de milioane de tone, o cantitate suficientă ca să asigure Pământului energie timp de mii de ani.

India intenţionează să lanseze pe Lună, în 2018, nava spaţială Chandrayaan 2. Prima misiune lunară a Indiei a fost lansată în 2008, prin Orbiter Chandrayaan-1. Misiunea va include o sondă care va transporta, de asemenea, un mic rover.

Vestul Sălbatic Lunar

India nu este prima ţară care îşi declară intenţia de a exploata suprafaţa Lunii. America, Rusia şi China au, de asemenea, planuri să profite de aceste resurse.

„Luna posedă o enormă cantitate de Helium-3 în stratul care acoperă solul şi care are o grosime de 5 metri“, a declarat Lawrence Taylor, director la Institutul american de geoştiinţe planetare. 30 de tone de Helium-3, echivalentul unei singure încărcături transportate de o navă spaţială, ar putea satisface necesităţile de energie electrică ale SUA pe timp de un an. Odată obţinut monopolul asupra acestei surse de energie, profiturile vor fi fabuloase: se estimează că valoarea unei tone de Helium-3 va fi de aproximativ patru miliarde de dolari. O tonă din acest izotop ar genera aceeaşi cantitate de energie ca 14 milioane de tone de petrol.

Conform desecretizari.blogspot.com, în planul de explorare a spaţiului prezentat de Bush în 2004 a trecut aproape neobservat paragraful referitor la Lună. Potrivit acestuia, „activităţile lunare vor fi folosite pentru dezvoltarea şi testarea de noi metode, sisteme şi tehnologii, pentru utilizarea resurselor în vederea explorării planetei Marte şi a altor destinaţii“. În realitate, americanii se pregătesc să pună mâna pe o sursă de energie cu un potenţial aproape nelimitat. Este vorba de izotopul de Helium-3, despre care oamenii de ştiinţă susţin că va fi folosit în reactoarele de fuziune nucleară. Gerald Kulcinski, de la Fusion Technology Institute din cadrul Universităţii Wisconsin, crede că „dacă vom reuşi să monopolizăm această energie, nu va mai trebui să ne facem griji pentru petrolul din Orientul Mijlociu“.

Americanii se tem să nu cumva să pună mâna pe acest combustibil chinezii, care au anunţat că au de gând să ajungă şi ei pe Lună până în 2020. „Cred că noua iniţiativă este impulsionată de dorinţa de a o lua înainte chinezilor în cursa spre Lună“, a afirmat analistul John Pike, de la GlobalSecurity.

„Dacă obţinem un monopol în acest domeniu, nu ar mai trebui să ne îngrijoram de saudiţi şi am putea spune practic tuturor care este preţul energiei“, susţine Pike. Până la chinezi, acelaşi lucru l-au înţeles şi ruşii. „Intenţionăm să construim o bază permanentă pe Lună până în anul 2015, iar până în 2020 vom începe livrarea la scară industrială a izotopului Helium-3“, a anunţat Nikolai Sevastianov, şeful Corporaţiei Spaţiale Energhia, cel care a construit navetele Soyuz şi Progress.

Se estimează că în 2020 ne vom comnfrunta cu o criză energetică majoră, iar în 2050 nu va mai fi petrol deloc, relatează publicaţia menţionată. Aşa că, marile puteri încep cursa pentru acapararea resurselor energetice din cosmos.

Mai multe informaţii: sputniknews.com, desecretizari.blogspot.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor