Poate conştiinţa să creeze ordine şi să inverseze haosul din Univers?
alte articole
Universul este plin de mistere care schimbă cunoştinţele noastre actuale. În colecţia ''Dincolo de Ştiinţă'', Epoch Times adună ştiri despre aceste fenomene ciudate, pentru a stimula imaginaţia şi a deschide posibilităţi noi. Sunt ele adevărate? Dumneavoastră decideţi.
Conform celei de-a doua legi a termodinamicii, cea a Entropiei, universul este condamnat.
O parte a legii susţine că orice lucru lăsat de capul său se va îndrepta spre degenerare, dezintegrare şi haos. Deşi există circumstanţe prin care este creată ordinea, se spune că există o pierdere netă a ordinii; entropia - măsură a haosului, guvernează în ansamblu.
“Universul este definit ca o maşină imensă care se afundă şi care se uzează”, explică George Land, cercetător în sisteme generale în cadrul Universităţii din Minnesota, şi profesoara Beth S. Jarman, Ph.D., în cartea lor recent publicată “Nature’s Hidden Force: Joining Spirituality and Science”. În opinia celor doi oameni de ştiinţă - Land şi Jarman - “această lege a creat o viziune deprimantă şi întunecată asupra lumii care a pătruns în ştiinţă, filozofie şi într-o mare parte din literatură, începând cu anii 1800.”
Land şi Jarman fac parte dintr-un subcurent al comunităţii ştiinţifice, care analizează modul în care Universul s-ar putea îndrepta, de fapt, către o ordine mai mare. Unii susţin că această forţă supremă organizatoare ar putea avea legătură cu conştiinţa.
Bineînţeles, conştiinţa este departe de a fi înţeleasă de comunitatea ştiinţifică, iar supremaţia entropiei încă este considerată o lege a fizicii. Dar este interesant să se analizeze unele teorii şi raţionamente prezentate de cei care consideră că nu locuim într-o maşină imensă sortită să degenereze în haos.
Experimentele Universităţii Princeton
Dr. Robert Jahn, decan emerit al Facultăţii de Inginerie şi Ştiinţe Aplicate de la Universitatea Princeton, a scris în cartea sa “Margins of Reality”: “Au fost făcute încercări de a se atribui conştiinţei capacitatea de reducere a entropiei, care îi permite să exercite o influenţă ordonatoare asupra proceselor fizice altfel aleatoare, inversând tendinţa lor termodinamică normală către un minim de informaţie şi un maxim de haos”.
Experimentele desfăşurate la Princeton sugerează că, într-adevăr, conştiinţa poate contribui la un astfel de proces de ordonare, a susţinut Jahn. Cercetătorii din laboratorul PEAR (Princeton Engineering Anomalies Research) au afirmat în anii ‘90 că mintea umană ar putea influenţa un aparat cunoscut sub numele de REG (generator de evenimente aleatorii). REG-urile produc fie zerouri fie cifre 1. Ele pot produce două posibile rezultate generate aleatoriu. Operatorilor li s-a cerut să îşi direcţioneze intenţia către aparat pentru a-l determina să producă fie mai multe cifre 1 sau mai multe zerouri. REG a manifestat o deviaţie care urma intenţia, cu o mărime situată cu mult deasupra probabilităţii statistice acceptate.
Se pare că mintea a adăugat o oarecare ordine proceselor fizice aleatorii. Sau cel puţin le-a influenţat.
Evenimente importante ce creează ordine în Univers
Land şi Jarman au declarat că ştiinţa a ignorat “neregularităţile spinoase ale naturii. Exact acele fenomene care apar, ce sunt creative şi imprevizibile şi care reprezintă cele mai importante şi mai fundamentale motoare ale Universului”. În special, printre minunile creaţiilor din Univers se află mintea umană. Cei doi au scris: “Pentru ca toate acestea să ia naştere din praful haotic, se pare că trebuie să existe o forţă profundă în spate care să pună totul în funcţiune”.
Cercetător în domeniul conştiinţei explică
Se spune că entropia apare în interiorul unui sistem închis, un sistem care este incapabil să primească o nouă energie în afara celei pe care o are. Pe de altă parte, o tendinţă către ordine ar putea avea loc în interiorul unui sistem deschis, unul care este capabil să primească o nouă energie din afara sa.
Fiinţele vii primesc energie din afară, de exemplu, aşadar ordinea ar putea creşte în interiorul corpului uman. Dar, în schimb, pentru crearea ordinii în interiorul corpurilor noastre, noi adăugăm dezordine în afara corpurilor – noi exportăm entropie în lumea exterioară. Drept rezultat, în Univers, ca un întreg, entropia creşte în continuare. Aceasta este o viziune larg acceptată în comunitatea ştiinţifică.
Dr. Allan Leslie Combs, care dezvoltă un program de Studii asupra Conştiinţei la California Institute of Integral Studies, a descris modul în care procesul de creare a ordinii se extinde, de fapt, dincolo de limitele impuse în prezent asupra sa.
În lucrarea intitulată “The Evolution of Consciousness as a Self-Organizing Information System in the Society of Other Such Systems”, acesta a scris: “Avanposturile ocazionale - unde sistemele se deplasează în amonte, precum somonii, în sens opus curentului entropic - au fost înţelese ca fiind într-un anume fel nenaturale. Aceste sisteme refractare au inclus organisme vii de toate tipurile şi, evident, sisteme ecologice, de asemenea. Astăzi ... este tot mai evident faptul că astfel de sisteme nu sunt doar comune, ci sunt rezultatul natural şi inevitabil al unor procese înnăscute de auto-organizare care există în arhitectura de bază a Cosmosului.”
“Rezultatul este un Cosmos natural care se îndreaptă către o complexitate tot mai mare atunci când este impulsionat de concentraţiile energetice”, a scris el.
O creştere similară a complexităţii şi concentraţiei de energie este observată la conştiinţa umană, a susţinut Combs. El a analizat procesele psihologice şi efectele neurologice ale acestora. El a citat cercetări care au arătat că aceste procese psihologice sunt parţial haotice. Ele nu sunt previzibile în detaliu.
Conştiinţa, a susţinut el, poate fi înţeleasă ca un “sistem complex alcătuit din procese psihologice haotice, sau care, mai degrabă, par haotice”. Haosul permite flexibilitate, dar conştiinţa noastră atrage elementele haotice şi le plasează într-o anumită ordine.
În timp ce conştiinţa noastră se luptă cu lucruri de o complexitate tot mai mare, au loc schimbări electrochimice în creier. “Complexitatea asociată cu o experienţă conştientă implică de asemenea o creştere a energiei, deşi această creştere ar putea avea loc doar într-o cantitate mică”, a afirmat el.
Haosul în creştere în stări alterate ale conştiinţei
Efectul de ordonare a conştiinţei a fost, de asemenea, explorat într-un studiu realizat de cercetătorii de la Imperial College London, publicat în februarie 2014, în jurnalul Frontiers in Human Neuroscience, şi intitulat “The Entropic Brain: a Theory of Conscious States Informed by Neuroimaging Research With Psychedelic Drugs.
Cercetătorii au observat în datele de neuroimagistică faptul că oamenii care au folosit un drog psihedelic, psilocybin, au manifestat o entropie ridicată în anumite aspecte ale funcţiei cerebrale. Ei au emis ipoteza că entropia este suprimată atunci când conştiinţa persoanei este trează.