Trecutul, prezentul şi viitorul coexistă în univers?
alte articole
În general percepem timpul ca un râu în care se succed trecutul, prezentul şi viitorul. Conform dr. Bradford Skow, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), această idee ar putea fi greşită. El susţine că spaţiul-timp este un ''block universe'' în care trecutul, prezentul şi viitorul coexistă în univers. A fost viitorul nostru deja decis?
Începând de la filosofii Greciei antice la experţii în fizică cuantică ai epocii moderne, chestiunea "timpului" a constituit un subiect îndelung dezbătut de numeroşi savanţi. Este cu adevărat timpul ca un râu care curge, pe care ne mişcăm ca o navă care navighează între trecut, prezent şi viitor?
Celebrul aforism "Panta Rei" tradus ca "totul curge", ce provine din greaca veche, dorea să evidenţieze un concept din filozofia lui Heraclit, şi anume că totul este "într-un flux": omul nu va avea aceeaşi experienţă de două ori, fiecare individ fiind supus legii schimbării. Heraclit afirma că "Niciun om nu poate să intre în apa aceluiaşi râu de două ori, deoarece nici râul şi nici omul nu mai sunt la fel".
La începutul secolului al XX-lea, teoriile fizicii moderne au fost revoluţionate de Albert Einstein, care a demonstrat că timpul este relativ şi că depinde de mişcare şi de gravitaţie. De asemenea, savantul afirma că ''trecutul, prezentul şi viitorul sunt doar iluzii''.
Conform unei teorii recente propuse de Dr. Bradford Skow, profesor de filozofie în cadrul Massachusetts Institute of Technology, imaginea timpului care curge ar putea fi greşită. În opinia sa, timpul nu trece, ci mai degrabă este mereu prezent. Este percepţia noastră cea care ne dă impresia de "trecere a timpului", în realitate, timpul "este". Prin urmare, toate evenimentele posibile sunt deja prezente în cosmos. Nu trebuie să facem altceva decât să le descoperim, trăindu-le.
Înseamnă acest lucru că nu există liberul arbitru, că totul este deja scris? Chiar şi alegerile pe care le facem în ceea ce noi percepem ca viitor, în realitate, le-am făcut deja. Vom afla ce am ales când trebuie să alegem!
Şi aşa cum spunea Generalul Maximus Decimus Meridio, protagonistul filmului ''Gladiatorul'', ceea ce facem în viaţă, are ecouri în eternitate".
În cartea sa ''Objective Becoming'' (Devenirea Obiectivă), Skow analizează unele dintre teoriile avansate pentru a explica timpul. "Când se cere unor oamenii să explice timpul, de obicei, folosesc o metaforă", a declarat Skow. "Ei spun că timpul este ca un râu sau că navigăm prin timp ca o navă pe mare".
În opinia sa, evenimentele din trecut nu dispar pentru totdeauna, ci există în diferite locuri din spaţiu-timp. "Teoria block universe, afirmă că suntem extinşi în timp tot aşa cum suntem extinşi în spaţiu", a declarat Skow.
"Trecerea noastră prin spaţiu-timp nu este ca o simplă succesiune de cadre individuale: toate experienţele pe care le-aţi avut ieri, săptămâna trecută, sau chiar cu ani în urmă, sunt toate reale", conservate undeva în spaţiu-timp, deci trecutul, prezentul şi viitorul coexistă în univers.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.