Începe "distracţia". Bucureştenii ar putea rămâne fără apă caldă
alte articole
Toate conturile ELCEN au fost blocate de Distrigaz Sud, care a pus poprire din cauza datoriilor. În condiţiile în care ELCEN nu mai are acces la bani, există riscul ca societatea să nu mai poată produce energie electrică şi termică începând din 10 septembrie.
Potrivit comunicatului de presă remis de ELCEN, Distrigaz Sud Reţele SRL a instituit joi, 8 septembrie, poprire pe toate conturile bancare ale societăţii Electrocentrale Bucureşti SA. Astfel, conturile ELCEN au fost blocate din dispoziţia executorului judecătoresc, mandatat de către Directorul General Distrigaz Sud Reţele, Dan Pantilie. În plus, poprirea a fost extinsă şi asupra terţilor popriţi, clienţi ai ELCEN, printre care şi RADET Bucureşti.
"Poprirea a fost instituită de către Distrigaz Sud Reţele pentru suma de 11, 67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuţie a gazelor naturale. Precizăm că debitul principal asupra căruia au fost calculate aceste penalităţi de întârziere s-a achitat cu depăşirea datelor scadente, motivat de neachitarea de către RADET Bucureşti a obligaţiilor de plată înregistrate faţă de Electrocentrale Bucureşti, ce depăşesc la data prezentei suma de 3,6 miliarde de lei.
Totodată, precizăm faptul că în acest moment, Primăria Municipiului Bucureşti are disponibilă o sumă de aproximativ 6,7 milioane de lei, reprezentând subvenţia aferentă lunii iulie 2016, pentru care RADET a realizat deja decontul, în baza facturii emisă de către ELCEN. Conform OG 36/2006, plata subvenţiei trebuie să fie efectuată de către Primăria Municipiului Bucureşti în termen de 15 zile de la primirea decontului. Scadenţa acestei obligaţii de plată, la data prezentei, este depăşită în mod nejustificat", atrage atenţia ELCEN în comunicat.
ELCEN mai precizează că, din cauza acestui blocaj, se află în imposibilitatea de a plăti gazele naturale necesare şi serviciile aferente, de transport şi distribuţie, şi, pe cale de consecinţă, există riscul major ca, începând din data de 10.09.2016, producţia de energie electrică şi termică să fie sistată.
Reamintim că la rândul său RADET are conturile poprite de ELCEN, în contul datoriei de 3,6 miliarde de lei. Având conturile blocate, distribuitorul de energie termică nu va putea efectua lucrările de mentenanţă necesare pentru a putea trece cu bine şi de această iarnă şi nici nu va putea face reparaţiile ce se impun.
În ceea ce priveşte suma uriaşă pe care RADET ajuns să o datoreze ELCEN, într-un interviu acordat Epoch Times cu puţin timp înainte de a pleca de la conducerea regiei, fostul preşedinte al CA RADET, Gabriel Dumitraşcu, a explicat că vinovate de această situaţie sunt autorităţile statului.
"Este bine de repetat că situaţia în care se află binomul RADET – ELCEN nu se datorează nici ELCEN-ului, nici RADET-ului, ci vine din trecut din legea energiei termice elaborată în urmă cu vreo 10 ani fără viziune. De fiecare dată am invitat să se facă o simulare, o societate nouă în Bucureşti, gen RADET, de transport şi distribuţie a agentului termic funcţionând în condiţiile de astăzi. Şi dacă dânşii (guvernanţii) pe simularea făcută nu vor avea minus la finalul exerciţiului financiar, nu vor ieşi pe minus, să vină să mă înveţe şi pe mine cum se face. Eu vă spun că în condiţiile legislaţiei actuale este imposibil ca o societate proaspăt înfiinţată să se închidă pe zero la finalul anului, ea merge pe pierdere. Ei, pierderile astea s-au acumulat ani de zile, plus bâjbe şi bâlbâieli, plus o reglementare confuză, au amplificat pierderea. De fapt, ce au făcut? Au denaturat fluxul financiar. Degeaba cetăţeanul îşi plăteşte la timp datoria, consumul – avem un grad de încasare de invidiat 96%.
Dar cetăţeanul plăteşte doar 48% din preţul real al facturii de energie termică diferenţa e suportată din subvenţie de la primăria capitalei, subvenţie care vine târziu şi nu poate fi penalizată sub forma unei relaţii comerciale şi să iei dobânzi şi penalităţi. Însă tu, RADET, dacă nu-i plăteşti la timp lui ELCEN, el îţi ia penalităţi şi credeţi-mă, pentru orice sumă neplătită pe parcursul unui an penalităţile şi accesoriile cumulate se duc undeva la circa 20%, este extrem de mult! Aceste sume rostogolite în ultimii ani au dus la această mega datorie de 3,6 miliarde lei. Vina este a celor ce au decis soarta Bucureştiului în ultimii 10 ani", a explicat Dumitraşcu.
Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici