ELCEN-RADET, o gaură neagră. Ciucu: Mi se scoală părul în cap când îl aud pe Dragnea că el rezolvă problema
alte articole
Soluţia pentru a rezolva problema ELCEN-RADET s-a aflat în pixul liderului PSD Liviu Dragnea, pe vremea când făcea parte din Guvernul Ponta IV, însă a refuzat să o pună în aplicare, a declarat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, Ciprian Ciucu, unul dintre consilierii PNL în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Ciprian Ciucu a încercat să explice opiniei publice cum vede el această problemă a spiralei datoriilor ELCEN-RADET şi ce paşi ar putea fi făcuţi pentru a remedia situaţia.
"Fostul Primar General ales, îl ştiţi, Sorin Oprescu, având la bază doar incompetenţa sa managerială şi priorităţi absurde (vezi festivismele adoptate şi de Firea şi recordul cu cârnatul) a decis să nu mai plătească integral subvenţiile de preţ către RADET, încă din 2008!
Când Oprescu a fost ales Primar, datoria RADET către ELCEN era suportabilă: 150 mil Euro. Acum, este de peste 850 mil Euro. Asta în contextul în care populaţia îşi plăteşte cu responsabilitate factura, gradul de încasare de la populaţie fiind de 95%, deci aproape integral", a declarat Ciprian Ciucu.
Cum s-a întâmplat?
"În fiecare an, Oprescu a subfinanţat capitolul bugetar de subvenţie, mai ales în lunile noiembrie şi decembrie, adică atunci când subvenţia trebuia să fie mai mare pentru că era frig afară, zicând că le va plăti în anul bugetar următor. Ceea ce nu mai făcea, acumulând astfel datorii uriaşe. De aici vine creşterea.
Încă din 2008 a existat un protocol între RADET şi ELCEN, aprobat în Consiliul General, care prevedea reeşalonarea datoriilor. Din acest protocol Primăria Capitalei a plătit o singură tranşă. Astfel, pe baza protocolului neonorat, ELCEN a obţinut actualul titlu executoriu de 259 de mil lei, care este ca o piatră de moară pe bugetul RADET şi implicit pe al Bucureştiului, blocând conturile Regiei de termoficare.
La rândul său, ELCEN se află într-o situaţie proastă, la fel ca RADET. Are datorii cumulate către furnizorii săi, către găzari (Romgaz, Transgaz şi DistriGaz) de peste 700 de mil euro! Plus datorii la bănci (au apucat să facă împrumuturi ca să poată livra agent termic şi plăti salarii), plus datorii la ANAF.
Penalităţile aplicate de către ELCEN către RADET sunt de 0,02 din sumele datorate, dar plafonate conform Codului Fiscal la suma totală cumulată (penalităţile nu pot fi mai mult de 100% din datorie). Şi aşa, la un calcul simplu, noi, bucureştenii plătim penalităţi la ELCEN, de cca. 20.000 euro pe zi!!! Ouch. Ce ar fi de făcut, îi spunem noi doamnei Firea, pentru că singura competenţă pe care o are este de a arunca vina acolo unde nu este", a explicat Ciprian Ciucu.
SOLUŢIA de scurtă durată - incrementală
Soluţia de scurtă durată ar fi, în opinia consilierului PNL, să se aplice o rectificare bugetară, astfel încât cât mai mult din banii datoraţi, ceruţi acum de ELCEN să fie plătiţi.
"Firea trebuie să analizeze stadiul de execuţie al lucrărilor de investiţii (şi execuţia bugetară a entităţilor din subordine), să vadă ce se recepţionează anul acesta şi ce nu, şi sumele care rămân să fie direcţionate către RADET. Are şi o conjuctură favorabilă pentru că Sava, fiind an electoral şi fiind interimar, nu s-a hazardat la cheltuieli mari şi i-a lăsat conturile pline", a punctat Ciprian Ciucu.
Totodată, în urma acestui gest de seriozitate, liberalul apreciază că trebuie făcut un protocol pe 10-15 ani cu ELCEN pentru reeşalonarea datoriilor, pentru că nu pot fi plătite toate odată, dar pot fi plătite.
SOLUŢIA de lungă durată - radicală
În ceea ce priveşte soluţia de lungă durată, Ciprian Ciucu subliniază că aceasta nu este nouă: Trecerea ELCEN de la Ministerul Economiei în subordinea CGMB.
"Şi vom face noi o singură companie, vom topi datoriile, iar din banii de penalităţi (astfel stinse) şi finanţări noi atrase să retehnologizăm atât componenta de distribuţie cât şi cea de producţie, să facem o companie suplă cu capacităţi de producţie dimensionate corect, nu megalomaniac cum sunt cele ale ELCEN de azi, moştenite de la comunişti. Adică să facem ce au făcut deja restul oraşelor din ţara asta.
Şi ca să continui “the blame game”, mai ales că mi se scoală părul în cap când îl aud pe Dragnea că el rezolvă cutare şi cutare lucru, îi reamintesc că soluţia acesta radicală a stat în pixul lui şi a oprit-o atunci când făcea parte din Guvernul Ponta IV! A blocat proiectul de act normativ", a subliniat consilierul PNL.
Potrivit liberalului, trebuie să înţelegem că nu mai putem continua aşa. Pierderile sunt imense pe tot lanţul, de la producţie (incluzând producţia) şi până în calorifere.
"Ca să vă faceţi o idee, din o sumă plătită de noi de 1000 de lei, în calorifere ajunge agent termic în valoare de cca. 250! Avem pierderi pe tot lanţul şi subvenţia imensă (alături cu cea de la RATB) nu paralizează investiţiile prioritare (ex. clădiri cu risc seismic). Subvenţia este mare, penalităţile sunt uriaşe, costul plătit de către cetăţeni e absurd.
Toate cele de mai sus sunt reale şi recapitulate cu sprijinul colegului meu din CGMB, Cătălin Deaconescu. Intenţionăm să scoatem împreună un paper mai cuprinzător pe acesta temă şi să lansăm rapid o dezbatere în cadrul unui eveniment pe care-l vom anunţa din timp", a mai precizat Ciprian Ciucu.