S.O.S. încălzirea Capitalei. Sindicaliştii RADET protestează

Sindicaliştii RADET au protestat la Guvern atenţionând că bucureştenii s-ar putea trezi la iarnă că au caloriferele reci, pentru că regia are conturile poprite şi nu poate funcţiona.
Loredana Diacu
17.05.2016

alte articole

Repartitor căldură pentru calorifere (Epoch Times România)
Loredana Diacu
17.05.2016

În jur de 700 de sindicaliştii RADET au protestat marţi, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de poprirea de 100% impusă de Electrocentrale Bucureşti pe conturile regiei de la 1 aprilie, poprire care blochează practic activitatea regiei.

Potrivit B1 TV, sindicaliştii sunt îngrijoraţi că, odată cu blocarea conturilor, nu îşi mai pot cumpăra materialele de care au nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea.

"Marile nemulţumiri sunt conturile blocate 100% de la 1 aprilie. Nu mai putem să ne desfăşurăm activitatea, oamenii s-au săturat să mai scoată bani din buzunar pentru a cumpăra piese de motorină pentru a putea interveni şi a putea să oferim un serviciu de calitate cetăţeanului, a declarat Ioana Stoica", lider de sindicat RADET.

"Sperăm că cineva ne va auzi şi situaţia se va îndrepta din punct de vedere legislativ. Sperăm ca cei care ne guvernează să se gândească nu neapărat la angajaţii RADET, ci la cei care plătesc întreţinerea. Sper să nu ajungem ca pe vremea lui Ceauşescu, să dăm căldură şi apă caldă doar două ore", a adăugat aceasta.

Reamintim că RADET-ul se zbate de ani de zile în spirala datoriilor, suferind în final tot Bucureştenii. Lipsit de mijloacele financiare pentru a face lucrările de mentenanţă la reţea, verificări etc. RADET-ul se trezeşte iarna cu o mulţime de conducte pocnind şi cu avarii pe reţea, iar cartiere întregi rămân fără apă caldă şi căldură.

Potrivit preşedintelui CA RADET, Gabriel Dumitraşcu, una din principalele cauze ale acestei situaţii se găseşte în curtea primăriei. Practic, legea energiei termice spune că autorităţile locale au obligaţia să suporte diferenţa de preţ între preţul real de producere a gigacaloriei şi preţul aprobat pentru populaţie, însă, în realitate lucrul acesta nu s-a întâmplat din anul 2008 încoace niciodată Diferenţa între subvenţia reală şi cea acordată de primărie a fost între 150 şi 220 de milioane de lei pe an, ajungându-se ca RADET să aibă datorii de 3,6 miliarde de lei dintre care, 3,4 miliarde de lei la ElCEN, situaţie care creează blocaje în lanţ.

Mai mult, cele 3,4 miliarde de lei reprezintă penalităţi, care vin din faptul că RADET nu a primit la timp subvenţiile promise an de an de Primăria Capitalei.

În consecinţă, RADET nu-şi poate plăti datoriile către producătorul de energie, ELCEN, care, la rândul său nu poate plăti gazul de la Romgaz, ceea ce generează blocaje în lanţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor