Aproape jumătate din cetăţenii Capitalei vor rămâne fără apa caldă la robinet

Spirala datoriilor RADET-ELCEN-Distrigaz îi va obliga pe circa 40% din cetăţenii Bucureştiului să se spele cu apă rece.
Apa de la robinet nu este potabilă
Apa de la robinet nu este potabilă (Epoch Times România)

Aproximativ 40% din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), din cauza neachitării serviciului de distribuţie.

"Astfel, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, şi a notificat ELCEN în acest sens, că, începând cu data de 05.09.2016, să reducă presiunea gazului natural, în mod constant, până la limita de avarie (2 bari), fapt pus în practică la această oră. Datoria a fost acumulată în perioada ianuarie 2016 – iunie 2016.

În cazul în care aceasta nu va fi achitată, Distrigaz a informat ELCEN că va trece la aplicarea măsurii sistării serviciului de distribuţie şi, pe cale de consecinţă, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri. Ca urmare, nu se va mai putea furniza energie termică pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureştiului – cartierele Drumul Taberei, Militari şi Crângaşi, dar şi o parte din centrul Capitalei.", precizează ELCEN, într-un comuniat postat pe site-ul instituţiei.

ELCEN mai precizează că a ajuns în situaţia de a nu-şi putea onora plăţile către furnizorii şi distribuitorii de materii prime, materiale şi servicii din cauza faptului că nu şi-a recuperat datoriile de la RADET, context în care a luat decizia ca poprirea pe conturile RADET să rămână de 100% şi demara procedurii de executare silită pentru recuperarea unei părţi din datoria menţionată mai sus.

Conducerea ELCEN mai informează că din discuţiile purtate cu Primăria Municipiului Bucureşti, a rezultat că va fi supusă aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti o rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli cu suma de aproximativ 259 de milioane de lei, care reprezintă obligaţie de plată restantă a Municipiului Bucureşti faţă de RADET şi Electrocentrale Bucureşti în baza protocolului încheiat în 18.12.2008, ce a fost aprobat prin hotărârea 424/2008 emisă de CGMB.

"Subliniem că această sumă (258.969.243 lei) se regăseşte atât în Anexa numărul 1 din propunerile pentru proiectul Bugetului PMB pe anul 2016, semnată de Direcţia de Specialitate din cadrul Primăriei, pe care le ataşăm la prezentul comunicat. În plus, faţă de această sumă, Primăria Municipiului Bucureşti, în anexele 1 şi 2 la Proiectul de BVC pe 2016, menţionează faptul că mai există o sumă pe care o datorează RADET, în valoare de 715 milioane de lei, care reprezintă o parte din subvenţiile restante. Precizăm că Electrocentrale Bucureşti a arătat Primăriei Capitalei că, fără plata acestei sume, nu se va putea intra în sezonul de termoficare 2016 – 2017, motivat de 2 imposibilitatea asigurării fondurilor pentru achiziţionarea combustibilului (gaze naturale, precum şi a efectuării reparaţiilor la capacităţile energetice de bază." mai arată ELCEN.

În consecinţă, ELCEN a decis notificarea RADET şi Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti, administratorul Regiei, cu privire la faptul că societatea se află în imposibilitatea de a-şi mai plăti furnizorii şi distribuitorii, fapt care duce, în consecinţă, la desfăşurarea activităţii în condiţii la limită.

"Astfel, ELCEN nu va ridica poprirea instituită în acest moment asupra conturilor RADET Bucureşti, conform legii. Totodată, având în vedere faptul că la acest moment RADET Bucureşti datorează societăţii Electrocentrale Bucureşti peste 3,6 miliarde de lei, în conformitate cu prevederile contractului 1/2014, ELCEN a notificat această debitoare cu reducerea/sistarea furnizării de energie termică, în condiţiile în care aceasta nu îşi va îndeplini toate obligaţiile de plată în termen de 10 zile de la comunicarea notificării. Precizăm că toate aceste demersuri ale ELCEN sunt făcute în beneficiul locuitorilor din Municipiul Bucureşti în vederea asigurării agentului termic la parametric normali, atât în această perioadă, cât şi în sezonul de încălzire 2016 – 2017." se precizează in comunicat.

Reamintim că, la rândul său, având conturile poprite de ELCEN, RADET-ul nu va putea efectua lucrările de mentenanţă necesare pentru a putea trece cu bine şi de această iarnă şi nici nu va putea face reparaţiile ce se impun. În ceea ce priveşte cuantumul mare al datoriilor, într-un interviu acordat Epoch Times cu puţin timp înainte de a pleca de la conducerea regiei, fostul preşedinte al CA RADET, Gabriel Dumitraşcu, explica de ce RADET datorează 3,6 miliarde de lei ELCEN-ului în condiţiile în care cetăţenii îşi plătesc la timp facturile.

"Este bine de repetat că situaţia în care se află binomul RADET – ELCEN nu se datorează nici ELCEN-ului, nici RADET-ului, ci vine din trecut din legea energiei termice elaborată în urmă cu vreo 10 ani fără viziune. De fiecare dată am invitat să se facă o simulare, o societate nouă în Bucureşti, gen RADET, de transport şi distribuţie a agentului termic funcţionând în condiţiile de astăzi. Şi dacă dânşii (guvernanţii) pe simularea făcută nu vor avea minus la finalul exerciţiului financiar, nu vor ieşi pe minus, să vină să mă înveţe şi pe mine cum se face. Eu vă spun că în condiţiile legislaţiei actuale este imposibil ca o societate proaspăt înfiinţată să se închidă pe zero la finalul anului, ea merge pe pierdere. Ei, pierderile astea s-au acumulat ani de zile, plus bâjbe şi bâlbâieli, plus o reglementare confuză, au amplificat pierderea. De fapt, ce au făcut? Au denaturat fluxul financiar. Degeaba cetăţeanul îşi plăteşte la timp datoria, consumul – avem un grad de încasare de invidiat 96%.

Dar cetăţeanul plăteşte doar 48% din preţul real al facturii de energie termică, diferenţa e suportată din subvenţie de la primăria capitalei, subvenţie care vine târziu şi nu poate fi penalizată sub forma unei relaţii comerciale şi să iei dobânzi şi penalităţi. Însă tu, RADET, dacă nu-i plăteşti la timp lui ELCEN, el îţi ia penalităţi şi credeţi-mă, pentru orice sumă neplătită pe parcursul unui an penalităţile şi accesoriile cumulate se duc undeva la circa 20%, este extrem de mult! Aceste sume rostogolite în ultimii ani au dus la această mega datorie de 3,6 miliarde lei. Vina este a celor ce au decis soarta Bucureştiului în ultimii 10 ani şi care au amânat decizii importante, de ajustare a tarifului, la valoarea intrărilor. Tariful de astăzi la energie termică este aprobat în 2011 pe baza costurilor din 2010.", a explicat Dumitraşcu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne