Dragnea atacă Guvernul Cioloş pentru oprirea apei calde în parte din Bucureşti: Nu mai cred în coincidenţe

Numeroşi cetăţeni ai Capitalei au rămas fără apă caldă după alegeri, situaţie care nu este un caz izolat, având în vedere situaţia dificilă în care RADET se zbate de ani de zile, în special datorită administraţiei Oprescu. Dragnea nu crede însă în coincidenţe şi critică Guvernul.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirilă/Epoch Times)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, că nu crede în coincidenţe în ceea ce priveşte situaţia creată de lipsa apei calde în mai multe sectoare ale Capitalei şi a sugerat că ar putea fi vorba despre represalii faţă de faptul că Firea a câştigat Primăria Capitalei.

"După părerea mea, este inadmisibilă atitudinea Guvernului şi Ministerului Energiei respectiv a ELCEN faţă de bucureşteni. Nu poţi să motivezi: chiar acum trebuie făcute nişte reparaţii. Am înţeles, conducerea de la ELCEN e în Franţa la meci şi bucureştenii au rămas fără apă caldă. Doamna Firea s-a întâlnit cu cei de la RADET, nu este primar în funcţie, dar e foarte preocupată. Mi se pare absolut inadmisibilă atitudinea celor din Guvern şi din Ministerul Energiei faţă de această problemă. Ăsta e dispreţul cu care au fost şi sunt trataţi românii de Guvernul ăsta, din păcate", a declarat Dragnea, citat de Agerpres, la sediul central al PSD.

Întrebat dacă are indicii că ar fi vorba despre o acţiune politică, Dragnea a spus că nu, dar a subliniat că nu mai crede nici în coincidenţe.

"Nu am indicii, dar sunt din ce în ce mai puţin convins că nu este o coincidenţă. Nu mai cred în coincidenţe. Este posibil să fie şi un fel de represalii din partea Guvernului faţă de rezultatele pe care le-a obţinut PSD şi pentru faptul că Gabriela Firea a câştigat Primăria Capitalei. Este posibil, pentru că situaţia e stranie. În general, când se fac lucruri de genul asta, nu avantajează pe nimeni, se fac din răutate sau prostie sau pentru că i-au certat cei de la PNL pentru că, vezi Doamne, nu i-au ajutat în campanie.", a adăugat preşedintele PSD.

Reamintim că RADET a comunicat astăzi că locuitorii din sectorul 2 al oraşului Bucureşti au rămas fără apă caldă deoarece ELCEN nu şi-a respectat calendarul de revizii iniţial comunicat şi asumat de către RADET. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici

Merită menţionat că situaţia pe care Dragnea refuză să o ia drept o coincidenţă nu este un caz izolat sau o premieră, ci rezultantă a ani de zile de decizii politice şi administrative greşite. RADET-ul trage de multă vreme semnale de alarmă cu privire la situaţia critică în care se află regia şi sistemul de producere şi distribuţie a agentului termic.

Regia se zbate de ani de zile în spirala datoriilor, în final suferind tot bucureştenii. Lipsit de mijloacele financiare pentru a face lucrările de mentenanţă la reţea, verificări etc. RADET-ul se trezeşte iarna cu o mulţime de conducte pocnind şi cu avarii pe reţea, iar cartiere întregi rămân fără apă caldă şi căldură, cum s-a întâmplat şi acum, după alegerea Gabrielei Firea.

Una din principalele cauze ale acestei situaţii se găseşte în curtea primăriei, condusă vreme de ani de zile de Sorin Oprescu, primar susţinut de PSD. Potrivit preşedintelui CA RADET, Gabriel Dumitraşcu, deşi legea energiei termice spune că autorităţile locale au obligaţia să suporte diferenţa de preţ între preţul real de producere a gigacaloriei şi preţul aprobat pentru populaţie, în realitate lucrul acesta nu s-a întâmplat din anul 2008 încoace niciodată. Diferenţa între subvenţia reală şi cea acordată de primărie a fost între 150 şi 220 de milioane de lei pe an, ajungându-se ca RADET să aibă datorii de 3,6 miliarde de lei dintre care, 3,4 miliarde de lei la ELCEN, situaţie care creează blocaje în lanţ.

Cele 3,4 miliarde de lei reprezintă penalităţi, care vin din faptul că RADET nu a primit la timp subvenţiile promise an de an de Primăria Capitalei. În consecinţă, RADET nu-şi poate plăti datoriile către producătorul de energie, ELCEN, care, la rândul său nu poate plăti gazul de la Romgaz, ceea ce generează blocaje în lanţ. Un factor în plus care contribuie la generarea unor situaţii precum lipsa apei calde din Bucureşti în aceste zile este faptul că ELCEN a pus poprire sută la sută pe conturile RADET, punând regia în imposibilitatea de a face lucrări de mentenanţă şi reparaţii.

Problema RADET-ELCEN a fost pe agenda guvernului anterior - guvernul Ponta - şi a rămas nerezolvată. Guvernul Ponta promitea la un moment dat o fuziune a acelor entităţi (menită teoretic să rezolve situaţia, lucru de care specialiştii se îndoiau), fuziune care nu s-a mai făcut.