În viitorul apropiat: Combustibil obţinut din aer şi apă, de cercetătorii israelieni

Bucharest International Air Show şi General Aviation Exhibition, BIAS 2012. Celebrarea a 100 de ani de istorie a Aeroportului Băneasa Aurel Vlaicu din Bucureşti
Bucharest International Air Show şi General Aviation Exhibition, BIAS 2012. Celebrarea a 100 de ani de istorie a Aeroportului Băneasa Aurel Vlaicu din Bucureşti (Epoch Times România)

Peste 10-20 de ani, deci într-un viitor nu prea îndepărtat, Israel ar putea comercializa un combustibil pentru avioane compus din aer şi apă. Acest lucru nu este science fiction, ci un proces de cercetare început deja în urmă cu câţiva ani de către o echipă de oameni de ştiinţă de la Ben Gurion University, condusă de profesorul Moti Herskowitz, care a emis un document cu rezumatul cercetării. Crearea de hidrocarburi rezultate din apă şi din aer este posibilă din punct de vedere tehnic, dar extrem de costisitoare: punctul pe care israelienii se concentrează este tocmai acesta, identificarea unor tehnici inovatoare de producţie.

În practică, este vorba despre extragerea moleculelor de carbon din dioxidul de carbon prezent în aer şi fuzionarea acestora cu moleculele de hidrogen conţinute în apă. La nivel de laborator, ştiinţa a reuşit deja să creeze fuziunea: noutatea - spune documentul - este israelienii experimentează deja o metodă care pentru prima dată ar putea transforma acest nou tip de carburant într-un produs de larg consum. "Nu este nimic magic", a dat asigurări prof. univ. Moti Herskowitz. "În acest moment nu pot dezvălui nimic", a menţionat marţi cercetătorul pentru agenţia de ştiri ANSAmed, dar a promis că până în 2014 va fi publicată o documentaţie ştiinţifică despre posibila realizare a acestui experiment. Până acum sunt un secret şi "ingredientele" care fac posibilă reacţia chimică ce a dus la noua hidrocarbură, cât şi secvenţele procesului.

În prezent, tot combustibilul utilizat în domeniul aviaţiei consumă resurse naturale epuizabile: petrol, etanol, gaze naturale. Israel promite în schimb pentru viitor un combustibil inepuizabil: o rezervă de hidrocarburi derivate din aer şi apă.

Accesul la dioxidul de carbon prezent în atmosferă este nelimitat şi, printre altele, procesul de extragere ar putea avea un impact pozitiv asupra efectului de seră, care este cauzat chiar de dioxidul de carbon. Partea cea mai complicată priveşte cealaltă componentă a hidrocarburii, hidrogenul obţinut din apă. În ultimii cinci ani s-au făcut totuşi progrese imense în separarea de hidrogen şi oxigen din apă, astfel că atât compania germană Siemens, cât şi cea canadiană Hydrogenics sunt în măsură să producă sute de kilograme de hidrogen pe zi.

Pe scurt, optimismul israelian are o bază şi parteneri concreţi. „Acest combustibil ar putea fi combustibilul 'verde' al viitorului, în următorii 10-20 de ani”, afirmă echipa de oameni de ştiinţă.

„Acest combustibil ar putea fi combustibilul 'verde' al viitorului, în următorii 10-20 de ani”, afirmă echipa de oameni de ştiinţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură