Beverly Hills interzice fracturarea hidraulică

Câmpuri de sonde în SUA
Câmpuri de sonde în SUA (youtube.com)

Marţi, 6 mai, edilii celebrului oraş Beverly Hills au votat interzicerea fracturării hidraulice, raportează Reuters, devenind astfel primul municipiu din California care a scos înafara legii controversata metodă de extragere de gaze şi petrol din rocă.

Apărătorii mediului susţin că substanţele chimice folosite în acest proces poluează rezervele de apă din pământ, printre alte daune pe care le produc mediului.

La iniţiativa Consiliului oraşului Beverly Hills, lansată cu o lună în urmă, consilierii au votat unanim pentru oprirea fracturării hidraulice, votul constituind aprobarea finală pentru interzicerea acesteia. Hotărârea va intra în vigoare din 6 iunie.

Beverly Hills este unul dintre cele mai prospere oraşe americane şi casa a numeroşi comercianţi de lux. Forarea pentru petrol a avut loc timp de decenii în jurul oraşului, chiar şi la faimosul Liceu Beverly Hills, dar consiliul oraşului a votat în 2011 ca până în 2016 să înceteze exploatarea petrolieră în zonă.

Therese Kosterman, purtătoarea de cuvânt a oraşului, a declarat într-un interviu telefonic, înainte de votul final că mişcarea de interzicere a fracturării hidraulice a început într-un mod asemănător.

"Este doar accepţiunea faptului că procesele industriale precum mineritul şi forarea după petrol nu sunt adecvate în Beverly Hills", a afirmat ea.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că nicio companie nu a înaintat propuneri să înceapă vreo exploatare prin fracturare hidraulică în Beverly Hills, dar tehnica este folosită deja pe terenurile petroliere din apropiere, în districtul Los Angeles.

Acţiunea oficialilor din Beverly Hills urmează după promulgarea de anul trecut de către legiuitorii statului California, a primului regulament asupra fracking-ului. Legea cere companiilor petroliere să obţină permise atât pentru fracturare cât şi pentru acidizare (folosirea acidului hidrofluoric şi a altor substanţe chimice pentru dizolvarea rocilor de şist).

Dave Quast, directorul programului de cercetare şi educaţie a Asociaţiei Independente a Petrolului din California, a afirmat că interzicerea fracturării hidraulice ameninţă independenţa energetică a statului. “O mai mare dependenţă de resursele de combustibil scumpe din import ar pune în pericol locurile de muncă din California de Sud şi ar putea duce la preţuri mai mari la benzinării”.

Don Drysdale, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Conservare a Californiei, a declarat într-un email că nicio altă comunitate din acel stat nu a interzis fracturarea hidraulică.

Oficialii din Los Angeles explorează posibilitatea unui moratoriu asupra fracking-ului. În alte părţi ale Statelor Unite ale Americii state precum New York şi Illinois au instituit moratorii asupra tehnicii şi au adoptat reguli stricte referitoare la problemă.