Guvernul aştepta încasări mari după mărirea accizei pe carburanţi, dar... surpriză, a fost exact invers

.
. (Miguel Villagran / Getty Images)

Când Guvernul Ponta a insistat în luna aprilie să aplice controversata acciză suplimentară de 7 eurocenţi/litru la carburanţi se aştepta să-şi crească considerabil încasările la buget. Surpriză, Institutul Naţional de Statistică a raportat marţi că vânzările de carburanţi din aprilie au scăzut cu 16,2% faţă de luna martie, consecinţă a faptului că transportatorii s-au orientat spre ţările vecine pentru alimentare. Astfel că încasările bugetare din respectiva taxă nu au mers tocmai cum spera premierul Victor Ponta.

Potrivit publicaţiei Adevărul, marii transportatori ar fi avertizat Guvernul chiar înainte să fie aplicată acciza suplimentară că se vor orienta peste graniţă, unde preţurile sunt mai mici, pentru a alimenta cu combustibil. Din calculele acestora a reieşit că dacă reducerea consumului intern ar fi mai mare de 13,5%, s-ar anula practic plusul câştigat la buget de pe urma noii accize. Însă realitatea a fost chiar mai dramatică pentru că reducerea consumului intern a fost de peste 16%.

Guvernul Ponta avea planuri mari cu încasările de pe urma accizei - finanţarea a cinci tronsoane de autostrăzi, respectiv Târgu-Neamţ - Topliţa - Târgu-Mureş, Paşcani-Suceava-Siret, Craiova-Calafat, Bucureşti-Giurgiu şi 93 de kilometri din Autostrada Transilvania.

Sebastian Lăzăroiu - O taxă inutilă

„Asta cu acciza la carburant e un nou exemplu ilustrativ despre cum se calculează impactul unor politici publice. Deci măreşti cu 7 cenţi acciza şi te aştepţi să ai încasări mai mari la buget. Fără să te gândeşti că: marii transportatori vor alimenta în afara ţării, acolo unde carburanţii sunt mai ieftini decât în România. Nicio grijă că unii vor face rost de facturi din România ca să îşi recupereze cei 4 cenţi la litru, pe care nici nu i au plătit. Să vezi atunci gaură la buget!

Între timp micii consumatori plătesc mai mult că, deh! Ei nu pot alimenta din străinătate. Staţiile de benzină devin chioşcuri de ţigări şi sandwich-uri. Iar ţările vecine se trezesc peste noapte cu încasări mai mari la bugetele lor. Când se dezmeticesc ce s-a întâmplat, zic: "Aaa, Ponta şi Şova la guvernare în România...Perfect explicabil!".

Ia, mai zi o dată povestea, domnu' Şova... Aia cu autostrăzile. Cum construim noi autostrăzi cu şase benzi din mărirea accizei la carburanţi. Hai că măcar sună bine...”, a declarat fostul consilier prezidenţial, actual membru al Fundaţiei Mişcarea Populară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie