În timp ce mapamondul observă APEC-ul, China trimite un mesaj
alte articole
Analiză de ştiri
Robert Gates, fostul secretar al Apărării al preşedintelui Obama i-ar putea oferi, foarte probabil, preşedintelui american o perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă în această săptămână în China când liderii politici ai lumii se întâlnesc în Beijing, în timp ce reprezentanţii militari se adună în oraşul sud-estic Zhuhai.
Gates s-a întâlnit cu liderii militari din China, în ianuarie 2010, pentru ceea ce el credea a fi un dialog prietenos şi necesar. Cu şase luni înaintea călătoriei sale, el a minimalizat ameninţarea pe care o reprezenta avionul cu capacităţi stealth J-20 al Chinei (avion de vânătoare de a cincea generaţie), spunând că acesta nu va fi în serviciul chinez până în anii 2020.
În timp ce Gates se afla în China, în 2010, regimul chinez a efectuat primul test de zbor al J-20.
Comunitatea apărării a perceput acest lucru ca pe un mesaj, care nu era menit publicului, dar cu un scop clar şi agresiv.
Regimul chinez joacă din nou acelaşi joc. În timp ce atenţia opiniei publice şi a mass-media la nivel mondial este concentrată pe Summit-ul de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) 2014, de la Beijing, regimul chinez găzduieşte un spectacol de armament în Zhuhai, care a atras atenţia liderilor militari şi de securitate la nivel mondial.
Mass-media chineză de stat promovează ca linie comună, ideea că acest summit APEC reprezintă o piatră de hotar: reuniunea APEC atribuie un rol mai mare Chinei în politica globală. De la Xinhua la Cotidianul Poporului şi Global Times al Chinei, regimul chinez este portretizat ca o ţară puternică gata să-şi extindă influenţa.
În timp ce mass-media de stat descrie China ca fiind o ţară paşnică ocupandu-şi locul său de drept în politica globală, Statele Unite ale Americii sunt descrise ca un scandalagiu care încercă să împiedice China să-şi realizeze obiectivele sale legitime.
Astfel, în timp ce regimul chinez foloseşte APEC să prezinte o imagine a păcii şi prosperităţii la nivel mondial, acesta foloseşte simultan Spectacolul Aviatic China 2014, de la Zhuhai, pentru a proiecta mai tare ca oricând un mesaj al agresiunii şi puterii militare.
"Cineva nu afişează atât de multe lucruri noi dacă nu încearcă să facă o declaraţie foarte mare", a declarat William Triplett, fost consilier şef la Comitetul de Relaţii Externe a Senatului şi expert în securitate naţională, într-un interviu telefonic.
La Zhuhai, regimul chinez pare să arate tot. Acesta a prezentat o mulţime de sisteme de arme de ultimă generaţie, care ar putea contesta poziţia dominantă militară a SUA, inclusiv arme despre care experţi din domeniul apărării crezuseră că erau departe de a fi finalizate.
Printre noile arme se află o rachetă supersonică anti-navă, noi obuze de artilerie ghidate prin GPS, noile lasere de distrugere tactice, o nouă versiune de export al avionului de vânătoare stealth, şi avionul său militar de transport de mare capacitate Y-20, care ar putea ajuta regimul să-şi extindă acoperirea sa militară.
"Mă duc la spectacole de arme din întreaga lume, şi nu vezi acest tip de lucruri", a afirmat Triplett. "Asta nu se întâmplă. Aceasta nu se întâmplă aşa, în mod normal. Am fost la toate aceste lucruri."
Triplett a declarat că atunci când sunt privite în contextul Chinei, prin dezvăluirea J-20 în timpul vizitei lui Gates în 2010, precum şi prezentarea noilor sisteme de arme, toate odată, în timp ce liderii mondiali se află la summit-ul APEC de la Beijing, regimul chinez transmite un mesaj foarte clar.
"E ca şi cum am avea două realităţi - sau o realitate şi o fantomă", a spus Triplett. "Fantoma este APEC-ul, şi ceea ce este cu adevărat solid şi concret este Zhuhai."
Decodificarea Zhuhai
Descurcarea a ceea ce este real de ceea ce este de faţadă presupune că Statele Unite doresc să cunoască mesajul ce se doreşte să fie transmis la Zhuhai.
Potrivit lui Richard Fisher Jr., analist senior la Centrul Internaţional de Evaluare şi Strategie, pentru decodarea unui eveniment ca Zhuhai guvernului american s-ar putea plăti.
Navy Times a dezvăluit astăzi că un lider senior de informaţii al US Navy a fost îndepărtat din funcţia sa pentru avertizarea liderilor americani cu privire la o ameninţare militară din China. Cpt. James Fanell a fost director de operaţiuni secrete şi de informaţii al US Pacific Fleet.
"I s-a spus, practic, că a spune adevărul este o greşeală", a spus Fisher, care a remarcat că momentul acţiunii este perceput în armată ca un semnal că presiunea Chinei se poate extinde chiar şi în armata americană.
"Fanell este un analist foarte respectat", a spus Fisher. "Felul în care a fost tratat demonstrează într-adevăr pericolele cu care orice american care este acuzat de a spune adevărul despre China se confrunta în cariera lui. Există zeci ca noi care au avut de suferit pe plan profesional pentru că am spus adevărul despre China."
Imaginea de ansamblu este aceea că regimul chinez poartă o mască cu două feţe cu ocazia reuniunii APEC ce are loc acum la Beijing - una destinată publicului şi alta menită comunităţii apărării.
"Aceste evenimente nu sunt întâmplătoare", a afirmat Fisher, referindu-se la arătarea numeroaselor sisteme de arme în timpul summit-ului APEC. "Ele nu au loc întâmplător."
"Regimul chinez este destul de specializat în combinarea mai multor mesaje către mai multe segmente de public", a notat el. "Este o componentă a practicilor istorice îndelungate ale războiului psihologic."