Obama la Beijing. Hackerii chinezi s-ar fi infiltrat în Serviciul Poştal american

Hackeri chinezi ce lucrează pentru guvernul chinez sunt bănuiţi care ar fi pătruns în reţelele de calculatoare ale Serviciului Poştal american şi ar fi furat informaţii personale de la peste 800.000 de angajaţi.
Chinezi, la un internet cafe in Beijing. Hackeri din China au atacat doua dintre cele mai cunoscute retele sociale ale Coreei de Sud conform Comisiei de Comunicatii Coreene (Gou Yige / Getty Images)
Andrei Popescu
11.11.2014

Hackeri chinezi ce lucrează pentru guvernul chinez sunt bănuiţi care ar fi pătruns în reţelele de calculatoare ale Serviciului Poştal american şi ar fi furat informaţii personale de la peste 800.000 de angajaţi.

Oficialii au declarat că hackerii au căutat peste tot. O cantitate semnificativ de mare de informaţii privind angajaţii agenţiei a fost compromisă în timpul atacului. Printre aceste informaţii se regăsesc nume, date de naştere, numere de securitate socială, adrese de domiciliu şi contacte de urgenţă.

Directorul general al serviciilor poştale americane, Patrick Donahoe, a declarat că este păcat că “în aceste zile orice organizaţie conectată la Internet este o ţintă constantă pentru activităţi cibernetice invazive. Nici Serviciile Poştale americane nu fac excepţie. Din fericire, nu am găsit dovezi de utilizare ostilă a datelor compromise şi luăm măsuri pentru a ajuta angajaţii să se protejeze împotriva oricărei potenţiale utilizări a datelor lor personale.”

FBI-ul conduce operaţiunea de identificare şi urmărire a hackerilor responsabili pentru atac, dar analiştii arată spre China – o ţară care de mult timp este asociată cu furtul cibernetic.

Un expert de la Centrul pentru Studii Internaţionale şi de Strategie a declarat că hackerii urmăresc să fure cantităţi mari de informaţii ale angajaţilor guvernamentali, avertizând că pentru statul chinez aceasta este probabil o modalitate de a-şi construi un inventar asupra cetăţenilor americani în vederea realizării de operaţiuni de contraspionaj şi recrutare”.

Acest ultim atac cibernetic a fost făcut public luni, în timp ce preşedintele american Barack Obama a sosit în Beijing pentru un summit economic şi pentru a purta discuţii de nivel înalt cu omologul său chinez Xi Jinping.

Mai mult, Serviciul Poştal a recunoscut că ştia de acest atac încă de la jumătatea lunii septembrie. Dar, în ciuda infiltrării masive – care i-a afectat pe toţi angajaţii, indiferent de nivelul lor – clienţii care folosesc cărţi de credit la secţiile locale de postă sau pe site-ul agenţiei nu au fost afectaţi de furtul cibernetic, a declarat agenţia.

Totuşi, oficialii au avertizat că informaţiile clienţilor care au abordat agenţia prin email sau telefon în perioada 1 ianuarie – 16 august au fost compromise. În cazul acestor persoane, datele furate includ nume, adrese de email şi numere de telefon dar nu şi numerele de securitate socială.

De asemenea, în 19 mai, Departamentul american pentru Justiţie a formulat acuzaţii împotriva a cinci membri ai unei echipe de hackeri de elită din armata chineză, pe care i-a acuzat de furtul unui număr mare de informaţii comerciale secrete de la diverse companii americane pe o perioadă de mai mulţi ani.

Această decizie a fost considerată “fără precedent”, unul dintre motive constând în faptul că reprezintă o abatere distinctă de la abordarea obişnuită a SUA faţă de relaţiile ei cu Republica Populară Chineză, unde accentul este pus pe cooperare şi slogane precum "fiecare parte are de câştigat”. În timp ce SUA şi China doresc să-şi concentreze atenţia pe interesele lor comune, acuzaţiile curente arată în mod clar că sub această faţadă politicoasă continuă să se deruleze o intensă rivalitate pentru putere.

Din mai multe puncte de vedere, punerea sub acuzare este doar o mică parte dintr-o problemă mai mare: cazurile de spionaj discutate acum constituie doar un fragment din vasta infiltrare, atât cibernetică cât şi umană, a companiilor americane de către regimul chinez, pentru a fura tehnologie americană. Experţii afirmă că sute de miliarde de dolari din tehnologie s-au pierdut pe această cale.

Deşi SUA au cerut Chinei să nu mai hackuiască companiile americane, un fost general al Agenţiei Naţionale pentru Securitate a declarat că nimic nu se va putea schimba în această privinţă atâta timp cât hackerii guvernamentali chinezi nu vor fi acuzaţi public pentru astfel de infracţiuni şi pedepsiţi conform legii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor