Democratul Obama caută să calmeze relaţiile tensionate cu tovarăşul Xi

Preşedintele american Barack Obama a declarat luni, după sosirea lui în Beijing, că o Chină dezvoltată este în interesul SUA şi al lumii dar că statul chinez trebuie să fie un partener în garantarea ordinii internaţionale şi nu să o submineze.
Preşedintele american Barack Obama soseşte la Aeroportul Internaţional din Beijing în 10 noiembrie 2014. (Lintao Zhang/Getty Images)
Andrei Popescu
10.11.2014

Preşedintele american Barack Obama a declarat luni, după sosirea lui în Beijing, că o Chină dezvoltată este în interesul SUA şi al lumii, dar că statul chinez trebuie să fie un partener în garantarea ordinii internaţionale şi nu să o submineze.

Discutând despre temerile tot mai mari în rândul companiilor americane şi din alte ţări în legătură cu mediul de afaceri chinez, Obama a cerut Chinei să respingă utilizarea furtului cibernetic pentru câştiguri comerciale şi să creeze un câmp de “joacă” echilibrat, unde politica nu este folosită pentru beneficiul câtorva firme în defavoarea multor altora.

Călătoria lui Obama în China pentru summitul Cooperării Economice în Asia-Pacific are loc într-un moment de intensificare a tensiunilor dintre SUA şi China datorită tentativelor Washingtonului de a-şi extinde interesele în Asia şi a faptului că preşedintele chinez doreşte să arate lumii exterioare că este mai dedicat decât predecesorii săi în privinţa menţinerii influenţei ţării sale asupra problemelor regionale.

Chiar înainte ca Obama să ajungă în China, preşedintele rus a anunţat semnarea unui acord suplimentar de livrare de gaz cu omologul său chinez. Putin a mai criticat iniţiativa parafării, de către SUA a unui acord de parteneriat trans-pacific cu Japonia.

China şi SUA au înregistrat recent neînţelegeri cu privire la o serie de subiecte, incluzând comerţul, probleme maritime şi securitate cibernetică. În acelaşi timp, SUA s-au opus creării de către China unei bănci de investiţii a ţărilor BRICS.

Cei doi lideri se vor întâlni marţi seara pentru o cină iar miercuri pentru o serie de discuţii bilaterale.

În cadrul unei înţelegeri, despre care se spune că va îmbunătăţi legăturile comerciale dintre cele două state, Obama a anunţat că SUA şi China au fost de acord să extindă semnificativ durata vizelor pe termen scurt.

Astfel, pe baza acordului pentru vize, care va intra în vigoare în 12 noiembrie, ambele ţări îşi vor extinde durata vizelor turistice şi comerciale de la unul la 10 ani, iar vizele pentru studenţi vor fi extinse la 5 ani.

Preşedintele american Obama a cerut mai liderilor chinezi să creeze o piaţă corectă pentru firmele străine. Zeci de firme străine, incluzând companii americane precum Qualcomm Inc şi Microsoft Corp, s-au trezit spionate sau anchetate de autorităţile chineze, în contextul în care China urmăreşte să aplice o lege anti-monopol adoptată în 2008.

Unii critici susţin că această lege este folosită pentru a viza companiile străine.

De asemenea, Obama a cerut ca statul chinez să folosească o rată de schimb reală şi liberă, bazată pe piaţă. analiştii estimează că moneda chineză este ţinută la un curs subevaluat (cu până la 40%) de către autorităţi, lucru care echivalează cu acordarea de subsidii mascate pentru exporturile chineze.

Obama a mai promis să adreseze şi problema drepturilor omului şi a libertăţii presei, lucruri de care chinezii sunt privaţi, prin grija regimului comunist.

Sunt documentate numeroase cazuri de încălcare a drepturilor omului de către statul chinez în prezent. Fie că e vorba de activişti pro-democraţie, preoţi, aderenţi Falun Gong, avocaţi, tibetani, sau uiguri, cei care îndrăznesc să îşi apere drepturile fundamentale ajung în vizorul Partidului Comunist Chinez şi al aparatului său de represiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor