Obama şi Putin nu reuşesc să topească blocul de gheaţă dintre ei la summitul din Beijing

Câteva scurte întrevederi între preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin la Forumul pentru Cooperare Economică în Asia-Pacific (APEC) au spus mai mult decât s-ar putea crede despre relaţiile tensionate dintre Statele Unite şi Rusia.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său american Barack Obama. (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
11.11.2014

Câteva scurte întrevederi între preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin la Forumul pentru Cooperare Economică în Asia-Pacific (APEC) au spus mai mult decât s-ar putea crede despre relaţiile tensionate dintre Statele Unite şi Rusia.

Ţinând cont că cei doi şefi de stat şi-au anunţat participarea atât la forumul APEC din Beijing cât şi la summitul G20 din Brisbane, Australia, au existat slabe şanse ca ei să evite interacţiunea pe scena internaţională.

Totuşi, contactele neoficiale dintre cei doi la summitul din Beijing, desfăşurat marţi, au fost reci, seci şi revelatorii pentru tensiunile din contextul politic internaţional actual.

SUA şi Uniunea Europeană au sancţionat puternic Rusia pentru anexarea Crimeei şi susţinerea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, un conflict în care au fost ucişi până acum peste 4.000 de oameni.

La deschiderea summitului într-un centru de convenţii situat în afara Beijingului, preşedintele chinez Xi Jinping s-a plimbat alături de Obama şi Putin, flancat de cei doi şefi de stat care nu prea au schiţat zâmbete.

La un moment dat, Putin a fost auzit adresându-i lui Obama întrebarea: “Este frumos, nu-i aşa?”

“Da”, a fost răspunsul rece al lui Obama, conform jurnaliştilor care au fost martori la acea scenă.

Cei trei lideri s-au oprit la locul rezervat pentru Xi la masa oficială, iar Putin s-a întins spre Obama şi l-a bătut uşor pe umăr, la care preşedintele american abia a răspuns. Cei doi şi-au ocupat locurile situate în stânga şi dreapta tovarăşului Xi.

Ulterior, Obama şi Putin au fost zăriţi implicaţi într-o conversaţie aparent oficială, în timp ce se îndreptau spre o sală special amenajată pentru “fotografia de familie” a summitului.

Un oficial al Casei Albe a declarat că, în decursul zilei de ieri, Obama şi Putin au avut 3 ocazii separate pentru a discuta în total aproximativ 15-20 de minute, acoperind subiecte precum Iran, Siria şi Ucraina.

De asemenea, un oficial al Kremlinului a confirmat că acele discuţii au avut loc dar nu a oferit alte detalii.

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Beijing, marţi dimineaţa, Ben Rhodes, consilierul lui Barack Obama, a subliniat că Statele Unite continuă să fie “profund tulburate de acţiunile Rusiei.”

“Există foaia de parcurs a acordului (de încetare a focului) de la Minsk şi aceasta trebuie respectată”, a adăugat el, precizând că, dacă Obama va avea ocazia să se întâlnească cu Putin, ar sublinia necesitatea revenirii la acest acord.

Cei doi lideri au de discutat în privinţa multor probleme, dar cu puţine şanse de a ajunge la un acord comun. Pe lângă războiul din Ucraina, un alt subiect de discuţie este suportul Rusiei pentru regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

În acest an, relaţiile dintre Rusia, Statele Unite şi alte state occidentale au atins un nivel de tensiune specific zilelor Războiului Rece.

Statele Unite au cerut în repetate rânduri ca Rusia să nu mai susţină separatiştii proruşi din estul Ucrainei, în timp ce Putin a criticat UE şi statele vestice pentru sancţiunile aplicate împotriva ţării sale, adăugând că acestea sunt contraproductive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor