În Georgia continuă reprimarea violentă a protestelor pro-UE: Agresiuni şi sute de arestări

Poliţia georgiană dispersând protestatarii care demonstrează împotriva premierului pro rus al Georgiei (Getty Images)
Redacţia
11.12.2024

Marina Terişvili, în vârstă de 75 de ani, şi-a pierdut un fiu adolescent în 1992, împuşcat mortal la un miting naţionalist în Georgia. Acum, celălalt fiu al ei, Giorgi, a fost arestat pentru implicarea în protestele împotriva influenţei ruseşti, relatează Reuters.

Şapte maşini de poliţie au ajuns vineri la casa sa din capitala Tbilisi şi l-au luat pe Giorgi, un şofer de taxi în vârstă de 52 de ani, în custodie, a spus Marina Terişvili.

El a fost plasat în arest preventiv pentru două luni, fiind acuzat de „participare la violenţă în grup”, conform unui grup de apărare a drepturilor omului şi presei locale, şi riscă până la şase ani de închisoare dacă va fi condamnat, ca parte a unei acţiuni ample împotriva demonstranţilor care s-au confruntat cu poliţia aproape două săptămâni.

Asociaţia Tinerilor Avocaţi din Georgia a declarat că el nu a formulat încă o plângere, iar Marina Terişvili a spus că nu ştie de ce a fost reţinut.

„Nu pot să neg faptul că a mers la mitinguri, pentru că are un frate care a murit pe 2 februarie 1992 şi a mers acolo în onoarea sufletului lui”, a spus Marina, adăugând că Giorgi nu putea tolera ideea că fratele său mai mic - Mamuka a murit în zadar.

Mamuka avea 17 ani când a fost ucis în timpul scurtului război civil care a urmat după ieşirea Georgiei din Uniunea Sovietică în 1991, care a pus capăt a 200 de ani de dominaţie a Rusiei.

Giorgi se numără printre cei peste 400 de oameni care, potrivit autorităţilor şi grupurilor de drepturi, au fost arestaţi în timpul protestelor împotriva acţiunilor guvernului de a amâna aderarea la Uniunea Europeană.

Aproape 30 de persoane se confruntă cu acuzaţii penale, majoritatea legate de acuzaţii de „violentă în grup” în vederea răsturnării guvernului. Printre cei închişi se află doi lideri ai opoziţiei pro-UE din ţară.

Grupurile de drepturile omului spun că represiunea nu are precedent recent în Georgia, o ţară care fusese considerată printre cele mai pro-occidentale şi democratice dintre statele din fosta URSS.

Unii protestatari au aruncat petarde şi alte proiectile către poliţie, susţinând că se apără de atacurile cu gaze lacrimogene şi bâte. Ministerul de Interne a declarat luni că peste 150 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi.

Partidul „Visul Georgian”, despre care oficialii spun că a câştigat alegerile din octombrie, pe care opoziţia le consideră fraudate, a stârnit furie generală în ţara de 3,7 milioane de locuitori când a anunţat luna trecută că suspendă negocierile pentru aderarea la UE până în 2028.

„Visul Georgian” susţine că favorizează o politică pragmatică faţă de Rusia, care sprijină două regiuni ce s-au separat de Georgia după destrămarea Uniunii Sovietice. Partidul afirmă că scopul său este să asigure pacea în contextul războiului din Ucraina, care a fost devastată de forţele invadatoare ruse încă de la începutul anului 2022.

Ţările occidentale au condamnat represiunea, iar ambasadorul UE în Georgia a declarat luni că aceasta merită sancţiuni.

Ombudsmanul Georgiei, Levan Ioseliani, un fost politician din opoziţie numit de „Visul Georgian”, a declarat marţi că biroul său a vizitat 327 de deţinuţi, dintre care 225 au spus că au fost maltrataţi şi 157 aveau răni vizibile.

Poliţia a raportat că a găsit petarde şi obiecte pentru fabricarea de cocktailuri Molotov la sediile a două partide de opoziţie. Ambele partide au spus că obiectele au fost plantate.

La o conferinţă de presă de luni, prim-ministrul Irakli Kobakhidze a numit sediile partidelor „focare de violenţă” şi a spus că încercarea lor de a prelua puterea a eşuat.

Bărbaţi mascaţi în negru atacă politicieni şi jurnalişti

Bande de bărbaţi mascaţi în negru au început în ultimele zile să atace politicieni din opoziţie, activişti şi anumiţi jurnalişti.

Susţinătorii opoziţiei se referă la aceste bande ca „tituşki”, un cuvânt ucrainean pentru huliganii care atacau opozanţii unui guvern pro-rus înainte de revoluţia Maidan din 2014 din Ucraina, care l-a determinat pe preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici să fugă la Moscova.

Doi jurnalişti de la o televiziune pro-opoziţie au suferit răni vizibile la cap într-un atac din 7 decembrie, surprins în timpul transmisiunii lor în direct de la un protest.

În aceeaşi zi, Koba Khabazi, un membru proeminent al partidului de opoziţie „Coaliţia pentru Schimbare”, a suferit răni grave la cap după ce a fost atacat în clădirea care adăposteşte sediul partidului său.

Imagini de pe camerele de supraveghere arată aproximativ 15 bărbaţi îmbrăcaţi în negru intrând în clădire şi agresându-l pe Khabazi, pe care îl împing pe scări înainte de a-l lovi cu pumnii şi picioarele în cap în timp ce acesta zăcea pe jos, imobilizat.

Două zile mai târziu, Khabazi, un fost parlamentar în vârstă de 57 de ani, a spus că responsabil pentru atac este guvernul georgian.

„Desigur, guvernul este în spatele acestui atac. Acest guvern este construit pe violenţă”, a spus Khabazi, cu capul încă înfăşurat în bandaje.

Autorităţile georgiene au negat implicarea în atacuri şi le-au condamnat. Oficiali ai partidului aflat la putere au sugerat că acestea ar fi fost organizate de opoziţie pentru a pune într-o lumină proastă partidul „Visul Georgian”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor