Ungaria promite să blocheze eventualele sancţiuni pe care UE le-ar impune împotriva guvernului georgian pro-rus
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, s-a angajat să se opună unei propuneri de impunere a unor sancţiuni din partea UE împotriva oficialilor georgieni pro-ruşi, pentru reprimarea protestelor antiguvernamentale, a raportat marţi First Channel of Georgia, potrivit The Kyiv Independent.
Vorbind alături de ministra georgiană de Externe Maka Bochorishvili, Szijjarto a criticat UE şi „elita liberală internaţională” şi a susţinut că este „categoric împotriva” oricăror sancţiuni împotriva Georgiei.
„Dacă opoziţia ar fi câştigat alegerile, Bruxelles-ul ar fi strigat tare despre democraţia din Georgia. Ar fi spus că democraţia din Georgia nu a fost niciodată atât de puternică, dar partidul conservator a câştigat alegerile, iar ei fac tot posibilul să nege şi să ignore voinţa cetăţenilor”, a susţinut Szijjarto.
Consiliul Afaceri Externe al UE urmează să discute situaţia la 16 decembrie, existând posibilitatea introducerii unor potenţiale sancţiuni.
Legăturile dintre Tbilisi şi mai multe ţări europene s-au deteriorat constant de când partidul pro-rus Visul Georgian a adoptat în mai o lege controversată privind "agenţii străini ”. Tensiunile au crescut după ce Visul Georgian şi-a declarat victoria în alegerile parlamentare din 26 octombrie, în ciuda acuzaţiilor generalizate de fraudare a votului.
Cel mai recent val de proteste împotriva partidului de guvernământ Visul Georgian a izbucnit în urmă cu două săptămâni, după ce prim-ministrul Irakli Kobakhidze a anunţat suspendarea procesului de aderare la UE a Caucazului de Sud cel puţin până în 2028.
Peste 220 de persoane au fost arestate în timpul represiunii care a urmat, zeci de persoane fiind rănite de Poliţia georgiană care a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.
Budapesta este considerată, în general, cea mai prietenoasă ţară cu Moscova din cadrul UE şi NATO, obstrucţionând în mod repetat ajutorul acordat Kievului şi sancţiunile împotriva Rusiei. De asemenea, Szijjarto a vizitat în mod repetat Rusia în timpul războiului la scară largă, un pas pe care colegii săi europeni l-au evitat.