China comunistă susţine că ia "măsurile necesare" pentru a-şi apăra suveranitatea asupra Taiwanului

Taiwanul a declarat joi că 43 de aeronave şi opt nave militare chineze au fost detectate în jurul insulei democratice într-o perioadă de 24 de ore, 25 septembrie 2024 (Getty Images)
Redacţia
11.12.2024

China a declarat miercuri că ia „măsurile necesare” pentru a apăra suveranitatea ţării şi nu va tolera activităţile „separatiste”, în timp ce Taiwanul a raportat o nouă creştere a numărului avioanelor de război chineze în jurul insulei şi a cerut Beijingului să înceteze provocările, relatează Reuters.

Armata Beijingului nu a comentat încă activitatea militară şi nu a confirmat că desfăşoară exerciţii.

Un oficial taiwanez de rang înalt a declarat că este de părere că intensificarea activităţii este menită să transmită un mesaj politic viitoarei administraţii a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump.

Un diplomat de securitate din regiune, informat cu privire la acest subiect, a declarat că amploarea şi dimensiunea operaţiunilor chineze în curs de desfăşurare, inclusiv forţa de muncă trimisă, a fost „nemaiîntâlnită” în ultimii ani.

„Nu am mai văzut aşa ceva cel puţin în ultimii câţiva ani”, au declarat aceştia, citând evaluarea ţării lor şi refuzând să fie identificaţi, dată fiind sensibilitatea problemei.

Se aştepta ca Beijingul, care consideră Taiwanul guvernat în mod democratic drept propriul său teritoriu, să lanseze exerciţii pentru a-şi exprima furia faţă de turneul preşedintelui Lai Ching-te în Pacific, care s-a încheiat vineri şi a inclus escale în Hawaii şi în teritoriul american Guam.

Citiți și Taiwanul în alertă. Afirmă că a detectat zeci de aeronave militare şi nave maritime chineze în apropierea insulei

„Nu vom permite în niciun caz ca lucrurile să rămână necontrolate. Luăm măsurile necesare pentru a apăra cu hotărâre suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării”, a declarat Zhu Fenglian, un purtător de cuvânt al Biroului chinez pentru afaceri cu Taiwan, când a fost întrebat despre intensificarea activităţilor militare.

Guvernul chinez a fost „extrem de vigilent faţă de tendinţa forţelor separatiste din Taiwan de a colabora cu forţele externe”, a declarat ea în cadrul unui briefing de presă.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat miercuri că a detectat 53 de aeronave militare care operează în jurul insulei în ultimele 24 de ore, precum şi 11 nave ale marinei şi opt nave „oficiale”, care se referă la navele agenţiilor aparent civile, cum ar fi paza de coastă.

Provocări

Lai şi guvernul său resping pretenţiile de suveranitate ale Beijingului, afirmând că doar poporul taiwanez îşi poate decide viitorul.

Purtătorul de cuvânt al biroului prezidenţial, Karen Kuo, a declarat că acţiunile militare ale Chinei reprezintă o „perturbare flagrantă” a stabilităţii regionale şi că Beijingul ar trebui să înceteze imediat toate „actele provocatoare”.

Citiți și Taiwanul ridică nivelul de alertă, după ce China a desfăşurat 90 de nave în apele din regiune

Se obişnuieşte ca preşedinţii taiwanezi să meargă în străinătate şi „schimburile internaţionale normale ale Taiwanului cu alte ţări nu sunt o scuză pentru provocările Chinei”, a adăugat ea.

Armata taiwaneză a intrat în stare de alertă luni, după ce a declarat că China comunistă a rezervat spaţiul aerian şi a desfăşurat nave militare şi nave ale pazei de coastă.

Marţi, Ministerul Apărării de la Taipei a declarat că Beijingul a desfăşurat cea mai mare flotă navală în apele regionale în aproape trei decenii, reprezentând o ameninţare la adresa Taiwanului care este mai pronunţată decât jocurile de război chineze anterioare.

Cu toate acestea, un oficial militar american a declarat că desfăşurările navale ale Chinei în Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud au fost ridicate, dar în concordanţă cu alte exerciţii mari din trecut.

Un înalt oficial din domeniul securităţii din Taiwan, care a oferit evaluarea guvernului cu privire la activităţile Chinei, a declarat în cadrul unei şedinţe de informare la Taipei că armata chineză a avut nevoie de aproape 70 de zile pentru a planifica şi desfăşura operaţiunile maritime actuale şi că acestea au fost destinate viitorului guvern Trump şi aliaţilor SUA, mai degrabă decât vizitei specifice a lui Lai în Pacific.

„Ei încearcă să traseze o linie roşie şi să-şi exercite autoritatea pentru noul stăpân de la Casa Albă”, a declarat oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Citiți și Liderul Taiwanului cere Chinei să se abţină de la ameninţări / Beijingul preconizează exerciţii militare în jurul insulei

A fost „extrem de rar” ca China să desfăşoare operaţiuni maritime de o asemenea amploare în această perioadă a anului, când condiţiile pe mare sunt de obicei dificile, a spus oficialul.

Guvernul taiwanez crede că decizia Chinei de a nu anunţa exerciţiile ar putea fi cauzată de faptul că Beijingul încearcă să minimizeze impactul asupra a doua evenimente majore susţinute cu oameni de afaceri şi politicieni taiwanezi, unul având loc în această săptămână şi altul săptămâna viitoare, a adăugat oficialul.

„Este o abordare de tip morcov şi băţ”, a declarat oficialul taiwanez, făcând referire la programele anuale de seducţie diplomatică a Beijingului faţă de Taiwan, inclusiv o vizită la Taipei a unuia dintre viceprimarii Shanghaiului săptămâna viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor