În farmaciile din RM se vând teste rapide pentru depistarea virusului Wuhan. Medicii: Au o marjă înaltă de eroare
alte articole
În farmaciile din Republica Moldova au apărut la vânzare teste rapide pentru depistarea coronavirusului de tip nou. Potrivit medicilor însă, astfel de teste au o marjă mare de eroare şi pot da rezultatul la cel puţin 10 zile de la infectare.
Testele respective sunt cromatografice şi se bazează pe detectarea anticorpilor IgG si IgM la virusul Wuhan în baza probei de sânge, notează portalul de ştiri Anticorupţie. Fiecare doritor poate să se testeze singur, la domiciliu, iar pentru aceasta va trebui să-şi înţepe un deget pentru a preleva câteva picături de sânge.
Testul IgG / IgM este produs de compania chineză Nantong Egens Biotechnology Co Ltd, iar în R. Moldova a fost importat de întreprinderea cu capital străin Farmina, scrie sursa citată.
Preţul unui test rapid Covid-19 în farmaciile moldoveneşti începe de la 235 de lei. „De la telefonul de contact al farmaciei electronice apteka.md ni s-a comunicat că aceste teste au fost aduse în ţară cu două săptămâni în urmă, iar rezultatele lor au o precizie de cel puţin 92 la sută”.
Solicitată de reporterii Anticorupţie.md, Angela Paraschiv, şefa catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) din Moldova, a declarat că testul respectiv are o marjă de eroare de cca. 50 la sută şi poate depista coronavirusul cel puţin la a zecea zi de la infectare.
„Este ineficient pentru a depista coronavirusul până la apariţia simptomelor de infectare, care de obicei apar la a cincea sau a şasea zi de la contaminare. Testele rapide le putem lua în considerare după mai multe zile de boală simptomatică sau asimptomatică pentru că ne arată o creştere de anticorpi protectori”, a explicat profesoara de la USMF.
Totodată, Angela Paraschiv a menţionat că testele rapide ar putea fi folosite la testarea în masă a populaţiei pentru a obţine un tablou clar câte persoane au trecut prin coronavirus, fără ca să aibă simptome sau pentru depistarea asimptomaticilor.
Precizăm că transportatorii asimptomatici rămân unii dintre cei mai importanţi vectori în răspândirea pandemiei globale de virus Wuhan. Un nou studiu din China a dezvăluit că aproape 80 la sută dintre pacienţii infectaţi cu virus Wuhan l-au primit de la transmiţători asimptomatici.
Se ştie că un simptom al bolii COVID-19, cauzată de virusul Wuhan, este pierderea mirosului şi gustului, lucru care a evidenţiat atacuri asupra sistemului nervos. ”Coronavirusul poate ataca şi invada nervii olfactivi”, a spus Claire Hopkins, preşedinta Societăţii britanice de rinologie.
Aproape jumătate dintre persoanele spitalizate din cauza bolii Covid-19 au sânge sau proteine în urină, indicând leziuni la nivelul rinichilor, a spus Alan Kliger, nefrolog la Yale University School of Medicine. Mai mult decât atât, virusul ar putea de asemenea să afecteze inima. Clinicienii din China şi New York au raportat miocardită, o inflamare a muşchiului inimii, şi, mai periculos, aritmii ale inimii care pot stresa muşchii inimii şi pot genera infarct.
Potrivit unui studiu publicat de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention /CDC), noul coronavirus a supravieţuit până la 17 zile la bordul navei de croazieră Diamond Princess, cu mult mai mult decât se credea iniţial.