Trump şi regele Iordaniei se pregătesc pentru o întâlnire tensionată pe tema viitorului Fâşiei Gaza

Casa Albă în Washington, 15 februarie 2024 (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
Redacţia
11.02.2025

Donald Trump se întâlneşte marţi cu regele Abdullah al Iordaniei pentru ceea ce va fi probabil o întâlnire tensionată în urma ideii preşedintelui american de reconstrucţie a Fâşiei Gaza şi a ameninţării de a reduce ajutorul acordat ţării arabe aliate Statelor Unite dacă aceasta refuză să relocheze palestinieni, transmite Reuters.

Propunerea lui Trump, lansată în urmă cu o săptămână, ca SUA să preia Gaza, să mute locuitorii săi şocaţi de război şi să transforme teritoriul devastat de război în „Riviera Orientului Mijlociu” a atras un răspuns negativ din partea lumii arabe.

Conceptul a introdus o nouă complexitate într-o dinamică regională sensibilă, inclusiv o încetare fragilă a focului între Israel şi grupul militant palestinian Hamas.

Luni, Hamas a declarat că nu va mai elibera ostatici israelieni din Gaza până la noi ordine, afirmând că Israelul încalcă acordul de încetare a loviturilor care au lovit Gaza. Trump a propus ulterior anularea încetării focului dacă Hamas nu eliberează până la sfârşitul săptămânii toţi ostaticii rămaşi pe care i-a luat la 7 octombrie 2023.

Regele Abdullah a declarat că respinge orice mişcare de anexare a terenurilor şi de strămutare a palestinienilor. Marţi, se aşteaptă ca acesta să îi spună lui Trump că o astfel de mişcare ar putea stimula radicalismul, ar răspândi haosul în regiune, ar pune în pericol pacea cu Israelul şi ar ameninţa însăşi supravieţuirea ţării.

La rândul lui, Trump a modificat unele aspecte ale propunerii sale iniţiale şi le-a dublat pe altele. El şi-a exprimat din ce în ce mai mult nerăbdarea faţă de liderii arabi, care consideră ideea neaplicabilă.

"Cred că va primi" refugiaţi, a declarat Trump reporterilor de la Casa Albă luni despre regele Abdullah.

Întrebat dacă ar bloca ajutorul Iordaniei şi Egiptului în cazul în care acestea ar refuza să facă acest lucru, Trump a spus: "Da, poate, sigur, de ce nu... dacă nu sunt de acord, aş putea concepe să reţin ajutorul".

Situată între Arabia Saudită, Siria, Israel şi Cisiordania ocupată, Iordania găzduieşte deja peste 2 milioane de refugiaţi palestinieni în populaţia sa de 11 milioane de locuitori, iar statutul şi numărul acestora reprezintă de mult timp o sursă de îngrijorare pentru conducerea ţării.

Ammanul a ajuns să depindă de Washington ca fiind cea mai mare sursă de asistenţă economică şi militară de zeci de ani, care se ridică acum la peste 1 miliard USD pe an.

Iordania a semnat un tratat de pace cu Israelul în 1994, dar relaţiile cu vecinul său au fost tensionate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor