Dionis Cenuşă: Datorită protejării insuficiente, medicii din R. Moldova continuă să-şi sacrifice sănătatea şi viaţa

În lupta cu virusul Wuhan, Guvernarea şi Opoziţia de la Chişinău trebuie să găsească curajul politic să adopte în comun cele mai bune soluţii, ducând negocieri decente, dacă nu civilizate, afirmă Dionis Cenuşă.
Medic istovit (facebook.com/Ala Nemerenco)
Ştefan Sârbu
26.04.2020

Peste 800 de reprezentanţi ai personalului medical din Republica Moldova sunt infectaţi cu virusul Wuhan, constată politologul Dionis Cenuşă atenţionând că aşa şi nu s-au iniţiat investigaţii pentru a depista lacunele care perpetuează infectarea celor care îşi sacrifică sănătatea şi viaţa pentru sănătatea şi viaţa altora.

Acesta notează că despre protecţia defectuoasă a medicilor s-a vorbit mai puţin sau deloc în ultima săptămână, iar cei circa 12.000 de medici şi 20.000 de asistenţi medicali se află zilnic sub risc de contaminare.

În opinia analistului, Guvernarea de la Chişinău se află într-o poziţie de apărare în loc să facă lucrurile bine şi să prevină critica. Totodată, Opoziţia este setată să atace cele mai mici greşeli comise de guvernare. „O abordare corectă, deşi uneori duce la pierderea din vedere a subiectelor esenţiale - care trebuie să fie ţinute în prim plan, indiferent de orice.”

„Lipseşte o minimă unitate şi cooperare sinceră între cele două baricade pentru canalizarea creativităţii politice şi scoaterea ţării din criză. În tunel este întuneric, dar nu există voinţă politică de a aduce un punct de lumină la sfârşitul acestuia.

Nimeni nu ştie câţi medici şi 'nemedici' vor cădea pradă virusului înainte ca guvernarea şi Opoziţia să găsească curajul politic necesar să aranjeze o masă de tratative virtuală pentru a căuta şi conveni asupra celor mai bune soluţii”, scrie expertul pe pagina sa de Facebook.

Creditul de împrumut rusesc a captat atenţia şi a inundat discursul public, subliniază politologul sugerând autorităţilor că orice subiect poate fi supus unor negocieri decente, dacă nu civilizate: rectificările la buget sau re-negociat acordul de credit cu Rusia.

Iar dacă cineva se aşteaptă la soluţii simple din exterior, atunci ignoră în totalitate valul de egocentrism care subminează solidaritatea occidentală sau cooperarea multilaterală, a adăugat Dionis Cenuşă concluzionând că soluţiile durabile încep de acasă şi sunt întemeiate pe reducerea ambiţiilor politice şi concentrarea eforturilor, în baza unor linii roşii publice şi accentuarea problemelor vitale. „Războiul împotriva virusului şi războiul politic pot fi compatibile doar dacă din start se admite că viaţa celor infectaţi nu este deloc prioritară.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor