Centrul de Resurse Juridice: Cetăţenii R. Moldova continuă să fie arestaţi des şi nemotivat

Justiţie (cna.md)
Ştefan Sârbu
27.04.2020

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a constatat că rata înaltă de arestare şi motivare insuficientă a hotărârilor de arestare sunt în continuare probleme serioase în Republica Moldova.

Deşi în 2019 numărul persoanelor arestate a fost cel mai redus (1.864) comparativ cu ultimii ani, judecătorii continuă să nu examineze detaliat cererile de arestare. Dimpotrivă, rata demersurilor acceptate a crescut până la valoarea maximală din ultimii ani – 93,5% (în 2018 – 88,4%). În acelaşi timp, măsurile preventive alternative arestului nu sunt utilizate suficient.

În opinia CRJM, problemele menţionate nu rezidă în legislaţie, ci mai degrabă din practica judiciară deficitară, influenţată de lipsa de independenţă a magistraţilor şi atitudinea pro-acuzatorială manifestată de mai mulţi judecători de instrucţie. De asemenea, volumul mare de muncă afectează posibilitatea examinării calitative a materialelor şi dosarelor.

În pofida modificărilor legislative din 2016, o îmbunătăţire substanţială a practicii judecătorilor şi procurorilor din R. Moldova legate de procedura arestului nu a avut loc, susţin experţii.

Astfel, CRJM a îndemnat Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei să solicite autorităţilor R. Moldova: asigurarea că măsurile preventive alternative arestului sunt utilizate în mod eficient; acordarea de independenţă deplină pentru judecătorii de instrucţie, precum şi asigurarea că cerinţele legale pentru numirea în calitate de judecător de instrucţie oferă garanţii suficiente pentru exercitarea efectivă a atribuţiilor lor.

„Asigurarea posibilităţii ca orice persoană reţinută sau arestată cu încălcarea art. 5 CEDO să poată solicita despăgubiri, indiferent de hotărârea pronunţată asupra fondului acuzaţiilor aduse împotriva sa etc.”, se mai arată într-un comunicat al asociaţiei.

Guvernul de la Chişinău s-a angajat în faţa Comitetului de Miniştri să reducă fenomenul arestărilor nejustificate sau a celor contrare legii. La 2-4 iunie 2020, Comitetul de Miniştri va verifica măsurile pe care le-a întreprins în acest sens Republica Moldova în contextul supravegherii executării unui grup de cauze constituit din 14 hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului în care au fost constatate diverse violări ale art. 5 a Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor