Summit G20 anulat în ultimul moment din cauza certurilor dintre China şi SUA cu privire la OMS - SCMP

Conflictul deschis de pandemia virusului Wuhan aruncă în aer grupul G20
Membrii Politburo în costume hazmat speriaţi de virusul Wuhan
Membrii Politburo în costume hazmat speriaţi de virusul Wuhan (Facebook, sursa necunoscută)

  • Cu toate acestea, conferinţa video a fost anulată pe fondul tensiunilor masive între SUA şi China, cu privire la viitorul apropiat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

O conferinţă video planificată între liderii G20 vineri a fost suspendată în ultima clipă din cauza unei dispute extrem de dure dintre China şi Statele Unite cu privire la rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit unei surse care a fost implicată în pregătirea întâlnirii virtuale, citată de South China Morning Post.

Sursa, care a făcut declaraţii în condiţii de anonimat datorită naturii private a dezbaterilor, a spus că SUA au insistat să ceară socoteală Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru activităţile şi comunicatele emise la începutul crizei produse de virusul Wuhan, care a ucis peste 190.000 de oameni pe tot globul, inclusiv aproape 50.000 în SUA (cifrele includ statisticile din China, care sunt false).

China, în schimb, refuză cu tărie să discute propunerile de investigare a OMS, a menţionat sursa.

„Ca atare, conferinţa a fost suspendată în ultima clipă”, au anunţat aceştia, adăugând că summit-ul ar putea avea loc în viitorul apropiat, dacă ambele părţi pot cădea de acord în ceea ce priveşte un compromis asupra OMS, sau cel puţin asupra formulării criticilor la adresa OMS în comunicatul G20.

SUA consideră că OMS a muşamalizat dezinformarea chineză şi că regimul comunist de la Beijing ar trebui să răspundă pentru pierderile mari din SUA şi din întreaga lume.

Conferinţa video, la care ar fi participat preşedintele Xi Jinping şi preşedintele SUA, Donald Trump, nu a fost afişată pe agenda oficială publicată de Arabia Saudită, care deţine în prezent preşedinţia G20.

Comitetul de organizare al G20 nu a răspuns imediat unui e-mail care a solicitat comentarii cu privire la conferinţa video.

Un prim virtual summit-ul liderilor G20, ca răspuns la focarul de coronavirus, a avut loc pe 26 martie, când ţările au emis un comunicat neutru declarând că au convenit să facă „tot ce este nevoie pentru a depăşi pandemia” şi să elaboreze un pachet de 5 trilioane USD pentru a ajuta economia globală.

De atunci, scandalul generat de rolul jucat de OMS a devenit atât de mare în SUA încât preşedintele american Donald Trump a anunţat că va suspenda finanţarea agenţiei ONU pe motiv că aceasta a promovat „dezinformarea” emisă de regimul comunist cu privire la virus.

Ca răspuns la tăierea fondurilor de către SUA, joi, China a anunţat că va oferi OMS alte 30 de milioane USD.

Întâlnirea în persoană a liderilor G20 este programată la Riad în 21 şi 22 noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe