În Belarus, dreptul la libera exprimare îl au doar ursuleţii de pluş

Manipularea rezultatelor alegerilor şi limitarea libertăţii de exprimare par a fi imposibile într-o Europa a secolului 21. Totuşi, astfel de lucruri reprezintă elemente constitutive ale situaţiei reale din ziua de azi din Belarus, relatează Şeful Biroului Cancelarului Federal al Germaniei, Ronald Pofalla, într-un articol publicat în ediţia FAZ.
Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)
Ina Nituleac
07.08.2012

Manipularea rezultatelor alegerilor şi limitarea libertăţii de exprimare par a fi imposibile într-o Europa a secolului 21. Totuşi, astfel de lucruri reprezintă elemente constitutive ale situaţiei reale din ziua de azi din Belarus, relatează Şeful Biroului Cancelarului Federal al Germaniei, Ronald Pofalla, într-un articol publicat în ediţia FAZ.

Aţi fi putut vreodată să vă imaginaţi că, în Franţa, majoritatea candidaţilor la preşedinţie ar putea fi arestaţi imediat după alegeri? Ar fi oare acceptabil, dacă în una din ţările UE, organizatorul unei mini-campanii inofensive cu ursuleţi de pluş, ar fi condamnat la 15 zile de detenţie? Este oare posibil ca, în Marea Britanie, cineva să fie împiedicat să-şi părăsească ţara, doar pentru faptul că nu este de acord cu desfăşurarea Jocurilor Olimpice?

Toate aceste întrebări par a fi irelevante pentru o Europa a secolului 21. Totuşi, sunt lucruri reale pentru Belarus - ţară, care se află la doar 2 ore de zbor de Berlin. Deja de peste 15 ani, ţara este guvernată de Alexander Lukaşenko – un preşedinte tânăr şi obsedat de putere.

Ultimele alegeri prezidenţiale din 19 decembrie 2010 din Belarus au determinat un val de represii brutale. Majoritatea candidaţilor din opoziţie au fost arestaţi în noaptea alegerilor, fiind intimidaţi şi, potrivit unor surse confidenţiale, chiar şi torturaţi. Unii dintre ei se află încă în detenţie, aţii au fost eliberaţi, dar nu sunt sunt liberi cu adevărat. Ei rămân a fi în continuare ţinta unor urmăriri, intimidări şi ameninţări din partea autorităţilor belaruse.

Pe 23 septembrie 2012, în Belarus vor avea loc alegeri parlamentare. În această ţară, exprimarea unor opinii prea personale te pot face să îţi pierzi locul de muncă sau de studii. Poţi fi penalizat şi chiar există riscul să faci ani grei de închisoare, doar pentru aplauze sau tăcere colectivă. Cel care se teme de părerile propriilor cetăţeni, introduce pedepse aspre pentru efectuarea sondajelor de opinie publică şi aplică reprezentanţilor opoziţiei interdicţii de părăsire a ţării - lucruri care s-au întâmplat recent.

Pregătirile pentru viitoarele alegeri au loc în mod obişnuit: accesul în comisia electorală nu este permis niciunui candidat independent. Săptămâna trecută, regimul Lukaşenko a interzis celor două partide politice să participe la scrutin, pe motiv că unul dintre liderii formaţiunilor, Nikolai Statkevich, se află în detenţie politică, iar celălalt, Ales Mikhalevich, a fost nevoit să ceară azil politic în UE.

Toate aceste ilegalităţi au repercusiuni profunde asupra vieţii cetăţenilor profund îngrijoraţi de soarta democraţiei în ţara lor, cum ar fi jurnalista belarusă, Iryna Khalip. Ea a fost arestată în decembrie 2010, fiul ei mic fiind luat din familie şi trimis la orfelinat. Jurnalista şi astăzi se află în arest la domiciliu. "Crimele" jurnalistei belaruse constau în eforturile şi aspiraţiile sale pentru mai multă democraţie şi libertate. Soţul ei, candidatul prezidenţial Andrei Sannikov, a fost eliberat din detenţie, numai după ce a depus o cerere, pe motivul stării precare de sănătate.

UE a reacţionat prompt la acţiunile abuzive întreprinse de funcţionarii regimului Lukashenko, sub forma unor restricţii de viză, îngheţarea conturilor bancare şi embargou la livrările de armament. În acelaşi timp, se consolidează sprijinul pentru populaţia civilă din Belarus. Europa solicită eliberarea şi reabilitarea tuturor prizonierilor politici.

O cooperare cu Belarus ar însemna pentru Europa sprijinirea persecutării deţinuţilor politici într-o ţară care este situată în inima Europei. Acum – totul depinde de decizia lui Lukaşenko. UE este fermă: subiectul cooperării cu Belarus va fi revizuit doar în cazul eliberării de către autorităţi a tuturor deţinuţilor politici.

Între timp, cel mai important lucru rămâne contactul permanent al UE cu societatea civilă belarusă şi punerea în aplicare a diferitor forme de asistenţă. Poporul belarus trebuie să fie conştient de faptul că Europei îi pasă de soarta acestui stat. Actualmente, este în lucru facilitarea obţinerii vizelor de intrare în UE pentru cetăţenii belaruşi. Studenţii din Belarus trebuie să poată să-şi facă studiile în universităţile europene, ei constituind speranţa ţării pentru un viitor liber şi democrat. Schimbările spre bine în Belarus depind în cea mai mare parte de cetăţenii acestei ţări. La rândul său, Europa este dispusă să îi susţină în toate.

După un articol scris de Şefului Biroului Cancelarului Federal al Germaniei, Ronald Pofalla, publicat în ediţia FAZ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor