UE-Belarus, ultima atenţionare
alte articole
Uniunea Europeană (UE) a formulat practic în faţa autorităţilor belaruse un ultimatum, cerând eliberarea neîntârziată a tuturor deţinuţilor politici şi atenţionând că, în cazul contrar, va extinde sancţiunile împotriva Minskului. Cu toate acestea, experţii sunt de părere că reînnoirea preferinţelor proruse ale Republicii Belarus va atenua efectul sancţiunilor din partea UE, notează cotidianul rus Kommersant.
Înăsprirea poziţiei Bruxellesului faţă de autorităţile belaruse a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice de reprezentanţii diplomaţiei UE, John Cayer şi Stephen Tressing, care au avut la Minsk o întrevedere cu lideri ai opoziţiei belaruse. Cei doi au anunţat că UE cere eliberarea şi reabilitatea necondiţionată a tuturor deţinuţilor politici aflaţi în închisorile din republică. În afară de aceasta, UE intenţionează să monitorizeze cu atenţie cum se va desfăşura campania electorală pentru alegerile parlamentare din Belarus, programate în această toamnă.
După ce, în luna martie, UE a luat decizia de a iniţia sancţiuni la adresa unor oligarhi şi companii belaruse, preşedintele Aleksandr Lukaşenko i-a promis de nenumărate ori Bruxellesului că-i va elibera pe toţi deţinuţii politici şi va demara liberalizarea politică, ce va presupune inclusiv desfăşurarea de alegeri corecte şi cinstite. Astăzi, însă, europenii nu mai cred promisiunilor lui Lukaşenko, este de părere coordonatorul campaniei civile de opoziţie 'Belarus europeană', Aleksandr Otroşenkov. 'Ei au spus foarte clar că, în situaţia în care deţinuţii politici nu vor fi eliberaţi în următoare săptămâni, sancţiunile împotriva autorităţilor belaruse vor fi extinse', a relatat Otroşenkov pentru Kommersant de la întrevederea cu Tressing şi Cayer.
Experţii de la Minsk sunt convinşi că la înăsprirea poziţiei UE au dus inclusiv declaraţiile dure pe care le-a făcut liderul belarus. Lukaşenko a declarat săptămâna aceasta că nu va exista nicio amnistiere de ordin politic. 'Pentru aceasta este nevoie să fie fixate criterii precise: unii trebuie să beneficieze de amnistie, iar pentru unii termenul de detenţie trebuie să fie redus. Nu poţi să inserezi oameni în anumite categorii doar din raţiuni politice', a spus Lukaşenko. Potrivit preşedintelui belarus, de amnistiere vor beneficia în primul rând oameni care 'nu reprezintă pericol pentru societate şi stat şi care, ajunşi pentru prima dată în puşcărie, conştientizează faptele comise şi sunt ferm decişi să se îndrepte'.
La ora actuală, în închisorile din Belarus se află 14 deţinuţi politici, precizează apărători belaruşi ai drepturilor omului. În martie, autorităţile republicii i-au eliberat din detenţie pe fostul candidat la preşedinţie în alegerile din 2010, Andrei Sannikov, lider al campaniei civile 'Belarus europeană', şi pe omul său de încredere Dmitri Bondarenko. Eliberarea celor doi a avut loc după ce ambii opozanţi au scris cerere de graţiere pe numele lui Aleksandr Lukaşenko. Ceilalţi opozanţi nu au dorit să scrie o asemenea cerere.
Liderul Partidului Civil Unit, Anatoli Lebedko, este de părere că lucrurile nu se vor rezolva fără sancţiuni economice din partea Occidentului. Cu toate acestea, în opinia experţilor, reînnoirea din ultima vreme a preferinţelor proruse ale Minskului va slăbi efectul sancţiunilor UE şi îi va permite lui Lukaşenko să poarte dialogul cu Occidentul pe un ton mai dur.