Preşedintele rus şi cel bielorus laudă relaţiile bilaterale dintre cele două state

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko au lăudat legăturile lor strânse, în timpul primei călătorii în străinătate a lui Putin de când a fost investit pentru un al treilea mandat controversat, la începutul acestei luni, potrivit VOA.
Vladimir Putin, 8 mai 2012 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
01.06.2012

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko au lăudat legăturile lor strânse, în timpul primei călătorii în străinătate a lui Putin de când a fost investit pentru un al treilea mandat controversat, la începutul acestei luni, potrivit VOA.

Domnul Lukaşenko s-a întâlnit joi cu preşedintele rus pe aeroportul din Minsk şi l-a condus la reşedinţa sa privată din afară capitalei Belarusului, pentru discuţii bilaterale.

După întâlnire, dl Putin a declarat reporterilor că tocmai faptul că a făcut prima sa călătorie în străinătate în "sora Belarus", reflectă caracterul special al relaţiilor lor.

El a promis să acorde Belarusului mai multe împrumuturi dintr-un fond regional.

"Am decis să acordăm următoarea tranşă de împrumut pentru Belarus, cea de a treia, din fondul anti-criză al Comunităţii Economice Eurasiatice şi vom începe discuţii amănunţite pentru a patra tranşă. Afirmăm cu satisfacţie că aceasta vine la momentul potrivit, este viabilă şi este posibilă având în vedere dinamica pozitivă pe care economia Belarusului o câştigă."

Domnul Lukaşenko a declarat că cele două ţări au un viitor mare şi a mulţumit Rusiei pentru cooperarea în proiectele comune, inclusiv construirea unei centrale nucleare.

"Ne-aţi sprijinit în construirea unei centrale nucleare în Belarus. Acestea sunt tehnologii avansate; trebuie să activăm acest domeniu în scopul construirii celei mai moderne, mai bune şi cel mai frumoase centrale nucleare din lume.''

La sfârşitul anului trecut, Rusia, Belarus şi Kazahstan au fost de acord cu crearea une uniuni economice eurasiatice până în 2015, un proiect în genul Uniunii Europene iniţiat de domnul Putin, pentru a reuni fostele state sovietice.

Rusia şi Belarus au fost mult timp aliaţi apropiaţi, dar încercările aparente ale Rusiei de a prelua controlul asupra activelor economice ale Belarusului au dus la o duşmănie reciprocă. Anul trecut, Belarus a primit un împrumut în valoare de 3 miliarde de dolari, de la un grup de republici sovietice conduse de Moscova.

După vizita de o zi la Minsk, domnul Putin va călători vineri în Germania şi Franţa.

Este de aşteptat ca acesta să se confrunte cu un interogatoriu dur din partea cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui francez, Francois Hollande, în legătură cu reticenţa Rusiei de a sprijini măsurile internaţionale dure iniţiate împotriva guvernului sirian datorită violenţelor din această ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor