Delegaţia din Belarus la summitul Parteneriatului Estic: Lukaşenko este pregătit pentru o nouă apropiere de Occident

Liderul bielorus Aleksandr Lukasenko (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.06.2012

Marţi la Chişinău, Republica Belarus a participat la summitul informal al ţărilor din Parteneriatul Estic chiar dacă şi-a diminuat reprezentarea la nivelul ministrului adjunct al afacerilor externe, Elena Kupcina. Cu toate acestea, experţii sunt de părere că în relaţiile dintre Minsk şi Bruxelles urmează o perioadă de reconciliere, iar conducerea belarusă este gata să reanimeze 'politica de pendulare' între Est şi Vest, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

La lucrările summitului au participat, pe lângă reprezentanţi ai ţărilor membre, comisarul UE pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Stefan Fuele, şi secretarul general adjunct al Serviciului European de Acţiune Externă, Helga Schmid. Actuala reuniune este prima în cadrul noii iniţiative: aşa-zisele 'dialoguri informale', asupra desfăşurării cărora s-a convenit în primăvara acestui an.

Şefa delegaţiei belaruse a avut posibilitatea de a ţine un discurs pe tema construirii relaţiilor dintre UE şi Belarus în cadrul Parteneriatului Estic. În cadrul acestei iniţiative europene Belarus ocupă o poziţie aparte, aminteşte Nezavisimaia Gazeta: fiind în mod formal participantă a Parteneriatului Estic, Belarus este implicată doar în programele comune ale iniţiativei, în timp ce toate celelalte ţări au proiecte bilaterale cu UE. Minskul este de părere că relaţiile în cadrul Parteneriatului Estic trebuie să fie construite pe principii de egalitate şi respect reciproc, fără discriminarea anumitor participanţi.

Chiar dacă nu conţin propuneri privind stabilirea unei strânse cooperări cu UE, ultimele declaraţii ale preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko nu mai sunt nici atacuri agresive. Săptămâna trecută, după ce a ascultat raportul ministrului de externe al Republicii Belarus, Serghei Martânov, Lukaşenko a declarat că la etapa actuală aşteaptă din partea Europei paşi de întâmpinare, dând de înţeles că primul pas important a fost deja făcut de Belarus: doi deţinuţi politici - fostul candidat la preşedinţie Andrei Sannikov şi tovarăşul său de luptă Dmitri Bondarenko - au fost eliberaţi din închisoare. 'Mingea este pe terenul lor (al Europei), aceasta este convingerea mea fermă', a declarat Lukaşenko.

Experţii interpretează aceste declaraţii ale preşedintelui belarus ca pe o nouă propunere în vederea negocierilor şi revenirii la 'politica pendulării' între Est şi Vest, politică ce a fost deja supranumită 'balansoar', subliniază Nezavisimaia Gazeta. 'În virtutea poziţiei sale geopolitice, Belarus va miza întotdeauna pe contradicţiile dintre Est şi Vest', consideră politologul belarus Denis Melianţov. În opinia sa, aceasta este cea mai câştigătoare tactică a actualei puteri de la Minsk. 'Parteneriatul Estic reprezintă o uşă spre Europa, posibilitatea stabilirii unor contacte nu doar la nivel politic, ci şi tehnic. În mod oficial, Minskul va ţine întredeschisă această uşă spre Europa', este de părere şi expertul belarus Iuri Ciausov.

Între timp, ţinând cont de frecvenţa din ce în ce mai mare cu care delegaţiile ruse vin la Minsk (marţi Lukaşenko a avut o întrevedere cu preşedintele Consiliului Federaţiei al Adunării Federale ruse, Valentina Matvienko), noua conducere rusă este la rândul său pregătită să se ocupe din aproape de proiecte integraţioniste cu Belarus. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, care se bazează pe opinii ale politologilor locali, pentru Lukaşenko acest lucru s-ar putea solda cu noi presiuni, în primul rând în ceea ce priveşte proiectele de privatizare. În aceste condiţii, dialogul cu Occidentul va fi din nou necesar ca o contrapondere la posibila presiune dinspre Est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor