ONU: Rusia este pregătită de o intervenţie militară în estul şi sudul Ucrainei

Armata rusă de la graniţa cu Ucraina.
Armata rusă de la graniţa cu Ucraina. (captură youtube.com)

Există ”indicii” care arată că ”Rusia este pregătită să lanseze o intervenţie de anvergură în estul şi sudul Ucrainei”, a declarat, joi, şeful misiunii Ucrainene a Naţiunilor Unite, Iuri Klimenko, în urma conferinţei de la Geneva, notează Mediafax. Declaraţia acestuia a fost susţinută de mai mulţi dintre ambasadorii internaţionali prezenţi însă a fost contestată de către diplomaţia rusă.

Rusia ar fi efectuat mai multe incursiuni militare în zonele din sudul şi estul Ucrainei. Forţele de securitate ucrainene au capturat mai mulţi ”activişti proruşi” care deţineau documente ce-i identificau ca membri ai serviciilor de securitate ruse, conform diplomatului ONU.

De la începutul invaziei ruse în Crimeea, Ucraina şi-a reorganizat departamentul de apărare şi a început recrutările pe scară largă. Conform estimărilor de la Kiev, cel puţin 40.00 de soldaţi participă la protecţia ţării sub egida Gărzii Naţionale, un departament format de noul guvern.

”Ucraina şi ucrainenii sunt pregătiţi să-şi apere teritoriul prin toate mijloacele necesare, însă, în acest stadiu, rămânem angajaţi pe calea unei soluţii politice”, a declarat Klimenko.

Republica ucraineană Crimeea a fost ”anexată” la Rusia în urma unui referendum desfăşurat sub ocupaţia forţelor ruseşti. Anexarea Crimeei a fost denunţată de către comunitatea internaţională şi a intensificat tensiunile din estul Europei odată cu agresiunile continue ale Moscovei de pe teritoriul peninsulei.

"Ucraina nu va înceta să lupte pentru eliberarea Crimeei, oricât de lungă şi de dureroasă va fi această luptă” iar ”poporul ucrainean nu va recunoaşte niciodată anexarea Crimeei”, se precizează în rezoluţia adoptată la cererea preşedintelui Olexander Tucinov.

Într-o mişcare asemănătoare cu invazia Germaniei naziste în Cehoslovacia din 1938, Rusia a modificat pentru prima oară frontierele în cel mai mare act de agresiune de la sfârşitul celui de al doilea Război Mondial.

”Ucraina va recurge la utilizarea dreptului la autoapărare în ultimă instanţă", a declarat observatorul ONU.

Recent, Ucraina s-a retras din Federaţia Statelor Independente coordonată de Moscova şi se pregăteşte de exerciţii militare alături de Statele Unite şi de Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe