Aranjament la nivel înalt: Rusia şi-ar fi retras banii din Federal Reserve a SUA înaintea sancţiunilor

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Există dovezi care indică faptul că Rusia şi-ar fi retras active de zeci de miliarde de dolari din conturile aflate în custodia Federal Reserve a Statelor Unite pentru a evita blocarea acestora, notează Businessweek.

După cum se ştie Federal Reserve System (cunoscut ca Fed, sau Federal Reserve) acţionează că Banca Centrala a SUA, stabilind politica monetară a Statelor Unite, desi nu este sub controlul absolut al adminstraţiei sau al Congresului, ci se află sub controlul unui board, ai cărui membri sunt numiţi. Fed-ul a fost instaurat în decembrie (ajunul Crăciunului) 1913 de preşedintele Woodrow Wilson, după mai multe "sperieturi" financiare, notabil cea din 1907.

Printre alte privilegii, Rezerva Federală este cea care păstrează în custodie trezoreria Statelor Unite în numele băncilor centrale externe şi a altor instituţii oficiale.

Conform calculelor oferite de Bloomberg, între 5 martie şi 12 martie, s-a înregistrat o scădere de 3,5%, adică 105 miliarde de dolari, în depozitul Rezervei Federale, ceea ce s-a nu s-a mai întâmplat din 2002.

Chiar dacă bancherii americani nu spun cine sunt clienţii lor, Marc Chandler, şeful departamentului de strategie monetară globală de la Brown Brothers Harrisman, suspectează că Rusia este actorul responsabil pentru o mare parte din retrageri.

Un eveniment asemănător s-a mai întâmplat în trecut. În 1957, Rusia şi-a mutat activele în dolari din Statele Unite la Londra, deoarece se temea că Statele Unite va pedepsi financiar Rusia pentru invazia Ungariei.

Conform unor relatări, acel incident a dat naştere fenomenului cunoscut astăzi ca piaţa euro-dollar – active în dolari păstrate în afara graniţelor Statelor Unite. Cel mai mare beneficiar ale măsurii a fost Londra.

În luna decembrie, Rusia avea 139 de miliarde de dolari în depozite de trezorerie ceea ce reprezintă aproximativ 1% din totalul acestora şi al nouălea depozit ca mărime din lume, conform informaţiilor oferite de Bloomberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie