Rusia este ”îngrijorată” cu privire la drepturile etnicilor ruşi din Estonia

Moscova a atras, miercuri, atenţia asupra tratamentului la care este supusă minoritatea de etnie rusă din Estonia, comparând politica limbilor minoritare de la Tallinn cu cea de la Kiev
Legendarele tancuri T-34 la parada pe strada Hreshchatik (GENYA SAVILOV / AFP / Getty Images)
P. P.
20.03.2014

Moscova a atras, miercuri, atenţia asupra tratamentului la care este supusă minoritatea de etnie rusă din Estonia, comparând politica limbilor minoritare de la Tallinn cu cea de la Kiev, notează Reuters.

Rusia s-a folosit de acest pretext pseudo-umanitar în timpul invaziei din Crimeea când a invocat dreptul de a proteja vorbitorii de limbă rusă din afara graniţelor sale. În aceste condiţii, noul anunţ al Moscovei cu privire la fost republică sovietică vine într-un deosebit de critic ce indică o nouă invazie militară.

Kremlinul susţine în totalitate protejarea drepturilor lingvistice ale minorităţilor, a declarat un diplomat rus în timpul Consiliului pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite din Geneva.

”Limba n-ar trebui să fie folosită pentru a segrega şi a izola grupuri”. Rusia este ”îngrijorată de paşii luaţi în această direcţie atât de Estonia cât şi de Ucraina”, conform unei sumar informativ publicat de ONU.

În timpul crizei din Ucraina, Estonia, Letonia şi Lituania – toate foste membre ale Uniunii Sovietice – şi-au exprimat îngrijorările cu privire la intenţiile Moscovei.

”Există o încercare, folosind forţa brutală, să se refacă graniţele statelor europene şi să se distrugă arhitectura de după război a Europei”, a anunţat preşedintele lituanian, Dalia Grybauskaite.

Aflat în vizită la Vilnius, vice-preşedintele american Joe Biden a asigurat toate cele trei ţări – membre ale Uniunii Europene şi a Alianţei Nord Atlantice – de susţinerea Statelor Unite. Atât UE cât şi SUA au fost criticate pentru reacţia anemică pe care au avut-o faţă de invadarea Crimeeei.

Ucraina a susţinut în timpul consiliului pentru drepturile omului că experţii ONU nu au găsit nicio dovadă credibilă care să indice vreun abuz împotriva minorităţii ruseşti, aşa cum acuză Moscova, în timp ce ziarele pro-Kremlin susţin că în estul Ucrainei vărsările de sânge sunt frecvente.

Pe de cealaltă, delegaţia rusă a susţinut că drepturile minorităţilor din Crimeea nu vor fi încălcate iar minorităţile nu vor fi persecutate. Declaraţia acestora vine la numai două zile după ce autorităţile de la Simferopol, la ordinul Kremlinului, au anunţat strămutarea tătarilor din Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor