Ilie Sârbu: Se poate guverna şi fără PNL. Avem protocol semnat cu maghiarii

Liderul senatorilor liberali, Ilie Sârbu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că USD are majoritate în Parlament şi fără PNL, deşi aceasta este fragilă. Acesta a anunţat de existenţa unui protocol semnat cu UDMR în 2012, care este încă valabil, putând fi astfel luată în calcul formarea unui Guvern alături de acest partid.
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, dezbateri asupra Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2013. În imagine, Ilie Sârbu, Victor Ponta şi Crin Antonescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
25.02.2014

Liderul senatorilor liberali, Ilie Sârbu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că USD are majoritate în Parlament şi fără PNL, deşi aceasta este fragilă. Acesta a anunţat de existenţa unui protocol semnat cu UDMR în 2012, care este încă valabil, putând fi astfel luată în calcul formarea unui Guvern alături de acest partid.

"Avem un protocol, semnat din 2012, în decembrie, semnat şi de Crin Antonescu şi de Victor Ponta cu UDMR. Că domnul Kelemen Hunor a declarat că nu mai e valabil, ăsta e alt aspect. Noi vorbim doar de intenţia noastră. Când te duci la negociere nu poţi să vorbeşti de intenţia celui cu care negociezi. Dacă UDMR doreşte să schimbe, dacă vin cu alte propuneri, asta se va negocia atunci. Protocolul însemna cooptarea la guvernare a UDMR, nu sprijin parlamentar. Deci miniştri în guvern. O să-l prezinte preşedintele partidului, dacă e cazul. Două portofolii, dar nu erau menţionate. Fără vicepremier. Atunci era în discutie doar un post de vicepremier, al lui Dragnea, până la urmă s-a ajuns la formula pe care o ştiţi", a declarat Ilie Sârbu, la Senat.

Potrivit unor surse din PSD citate de Evz, UDMR va primi două ministere, unul dintre acestea fiind cel al Culturii, dar se poartă, de asemenea, şi discuţii şi pentru un post de vicepremier.

Referitor la majoritatea USD din Parlament, Ilie Sârbu a precizat: "Majoritatea de care s-a vorbit şi a vorbit preşedintele partidului există. Noi avem majoritate fragilă şi fără UDMR, dar nu ne dorim lucrul acesta. Mai mult, preşedintele Ponta şi domnul Crin Antonescu, şi-au dorit de atunci să fie şi UDMR. Dar Crin Antonescu s-a răzgândit iar. Nu cred că e un lucru rău să fie o majoritate cât mai largă şi cu cât mai multe partide".

Liderul UDMR Arad, Bognar Levente, a precizat marţi că la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) care va avea loc sâmbătă se va discuta şi despre posibilitatea intrării UDMR la guvernare, adăugând că o decizie în acest sens trebuie să includă un program în folosul comunităţii maghiare susţinut de parteneri, potrivit Mediafax.

"Eu nu văd în ce guvernare să intrăm, pentru că acum există o coaliţie care nu funcţionează, nu aduce beneficii cetăţenilor. Discuţii pot exista, dar trebuie să avem oferte pentru comunitatea maghiară, iar programul UDMR să se coreleze cu cel de guvernare. Nu trebuie să fim la guvernare doar de dragul de a fi acolo, trebuie să mergem cu soluţii acceptate de parteneri, care să servească intereselor ţării şi comunităţii maghiare", a declarat Bognar Levente.

Referitor la postul de preşedinte al Senatului ocupat de liderul liberalilor, Ilie Sârbu a precizat că USD nu are o astfel de intenţie, dar dacă "domnul Antonescu are onoare şi respectă protocolul, potrivit căruia această funcţie revenea PC, este altceva".

"Am spus că, dacă domnul Crin Antonescu doreşte, că depinde de dânsul, mereu am tratat lucrurile astea cu seriozitate. Noi nu am venit să ameninţăm. Dacă el ne ameninţă, sigur, o luăm ca atare. Depinde de domnul Antonescu, că acum nu mai vrea nimic. Sunt convins că dacă azi adoptam problema Iohannis cum dorea dânsul, ziua următoare venea cu altceva, că o dă pe doamna Câmpeanu afară sau să vină cu altă formulă. Am înţeles de când s-a văzut cu domnul Băsescu. Eu am spus că s-a văzut şi nimeni nu a luat treaba în serios", a adăugat acesta.

Delegaţia Permanentă a PNL se va reuni în şedinţă marţi de la ora 19:00 pentru a decide ieşirea sau rămânerea de la guvernare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor