MRU, despre USL şi fondurile europene: Haos şi incompetenţă
alte articole
Suntem deja la sfârşitul lunii februarie şi fondurile europene care ar trebui acordate României sunt blocate. Preşedintele Forţei Civice Mihai Răzvan Ungureanu a criticat luni, pe blogul său, „incompetenţa şi nepăsarea” Guvernului Ponta, pentru care vor plăti tot cetăţenii.
„Ne aflăm în ceasul al doisprezecelea. În lipsa unui miracol, cetăţenii vor plăti din banii lor incompetenţa şi nepăsarea Guvernului. Pierderea fondurilor de la Bruxelles ar dinamită creşterea economică, creând o presiune enormă pe beneficiarii de programe cu fonduri europene şi riscând să destabilizeze România şi să pună în pericol revenirea economiei”, a declarat Ungureanu.
În contextul în care Comisia Europeană a tras un nou semnal de alarmă privind incapacitatea autorităţilor de a absorbi fondurile europene avertizând că dacă Guvernul nu înţelege să accelereze absorbţia fondurilor europene, beneficiarii riscă să plătească din buzunarul propriu inclusiv fondurile deja alocate.
„Este o situaţie inacceptabilă. Puterea este complet dezinteresată de problema fondurilor europene. România cel mai probabil va pierde miliarde de euro pentru că domnii Ponta şi Teodorovici nu ştiu, nu pot sau nu vor să ia măsurile necesare pentru că România să poată beneficia de pe urmă fondurilor europene. Avertismentul primit de la Guvern de la Bruxelles ridică o serie de semne de întrebare cu privire la competenţa autorităţilor de a gestiona programele finanţate din fonduri UE”, a subliniat MRU.
Liderul FC susţine că solicitarea unui sistem de monitorizare a proiectelor strategice şi de raportare periodică la Bruxelles transmite „semnalul clar că UE nu mai are încredere în Guvern să deruleze aceste programe fără a fi asistat” de la Bruxelles.
S-a cerut prioritizarea programelor în funcţie de şansele de a fi finalizate până la expirarea răgazului dat de UE. Prioritizarea investiţiilor din fondurilor europene a fost una din primele măsuri implementate de guvernul Ungureanu. Ea a fost abandonată de actuala putere, pentru care singurul criteriu de prioritizare îl constituie nevoile baronilor locali. Doi ani mai târziu, Bruxelles-ul încearcă să readucă în România un model de bune practici care fusese început de guvernarea noastră. De asemenea, s-a cerut şi revizuirea planului de măsuri pentru creşterea absorbţiei, care datează din 2011. De ce nu a fost adus la zi până acum? Ce alte priorităţi au avut domnii Ponta şi Teodorovici? Situaţia fondurilor europene în România? Haos şi incompetenţă!”, a concluzionat Ungureanu.