"I love Vlad", mesaj "contra legii". Susţinătorii lui Vlad Alexandrescu, alungaţi de lângă Guvern (Video)
alte articole
În jur de 40 de persoane au ieşit marţi în stradă, în pofida frigului şi ploii reci, în semn de solidaritate cu fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, revocat astăzi din funcţie de premierul Cioloş.
Manifestaţia, deşi paşnică, a deranjat, jandarmii cerându-le să se mute de lângă Guvern, pentru ca ulterior oamenilor să li se ceară să plece şi din alveola dinspre Muzeul de Geologie, pe motiv că adunarea nu a fost declarată.
Participanţilor la eveniment, care au încercat zadarnic să îi convingă pe jandarmi că manifestarea lor nu este un protest ci o adunare prietenească a unor artişti veniţi să sprijinire ideea de reformă în cultură li s-a pus în vedere că dacă nu părăsesc zona în 5 minute, vor suporta rigorile legii, cu alte cuvinte, amenzi. La scurt timp după acest avertisment, mare parte dintre manifestanţi au pornit în plimbare spre Herăstrău în timp ce puţinii rămaşi pe loc au fost legitimaţi şi chiar intimidaţi de jandarmi.
Printre cei somaţi să se legitimeze pe motiv ca participă la o adunare publică nedeclarată se aflau şi coregraful Cosmin Manolescu şi regizoarea Ozana Nicolau. Deşi cei doi au declarat că sunt acolo nu pentru a protesta ci la o discuţie între prieteni, pentru a susţine reforma în cultură, jandarmii au insistat să-i legitimeze pe motiv că "participă la o adunare publică nedeclarată şi că "afişează un mesaj care contravine legii." Regizoarei care le-a comunicat jandarmilor că nu are actul de identitate la ea i s-a cerut să-i însoţească pe jandarmi la secţie sau să-şi prezinte geanta pentru control în vederea căutării unor acte după ce datele de identificare oferite de ea - respectiv data de naştere - nu au fost găsite, potrivit jandarmilor, în sistemul de verificare. Finalmente, după lungi discuţii, jandarmi au găsit se pare o cale să-i verifice identitatea regizoarei fără să-i percheziţioneze geanta sau să o oblige să-i urmeze la secţie, aşa cum au încercat iniţial.
"Jandarmii (...) probabil că ei încearcă să legitimeze, să creeze o anumită stare de frică, eu ştiu ce vor să facă?.... Dar din moment ce noi nu facem decât să susţinem un act pozitiv pentru societatea românească, un act esenţial care trebuie făcut, nu e vorba despre un protest, ci de a susţine o idee extrem de importantă pentru viitorul României.", a declarat Cosmin Manolescu.
Declaraţiile celor veniţi să-l susţină pe Alexandrescu
"Am venit cu gândul că rămânem fără un ministru al Culturii care chiar a dorit să facă nişte lucruri şi a arătat că poate să le facă, după o serie de miniştri ai Culturii catastrofici. Eu când spun ministrul Culturii mă gândesc în primul rând la patrimoniu. (...) Trăiesc într-un oraş – Bucureştiul – care are un patrimoniu care trebuie considerat ca un motor de dezvoltare şi de progres şi ştiu că până acum nu a făcut niciun ministru ceva semnificativ pentru acest patrimoniu construit. De aceea pentru mine este foarte important ca Vlad Alexandrescu să rămână ministru al Culturii şi să continue ceea ce a început. Simplul fapt că ministrul acesta a inclus Roşia Montană pe lista scurtă UNESCO este pentru mine un merit suficient, dar el a făcut mai mult decât atât şi clar are proiecte mai mari decât ceea ce a apucat să facă într-un răstimp atât de scurt. Mai cred de asemenea că nu poţi acorda doar câteva luni unui ministru ca să facă ceva semnificativ şi că trebuie să aibă mai mult răgaz şi mai cred că motivele pentru care i se cere demisia sunt doar nişte pretexte.", a declarat Doina Vella, în scurtul răgaz de timp în care cetăţenii au fost lăsaţi să afişeze, vis-a-vis de Guvern, mesajele cu I love Vlad.
"În primul rând, doresc să rămână pentru că este unul dintre puţinii miniştri ai actualului Guvern care a luat atitudine împotriva corupţiei din domeniul ministerului său, din domeniul culturii şi urmarea a fost că el a fost dat afară. Or, dacă un Guvern vrea să lupte împotriva corupţiei şi în general vrea reformă, trebuie să îi susţină pe aceşti miniştri nu să îi dea afară.", ne-a declarat un alt participant la eveniment, în opinia căruia faptul că Alexandrescu a fost revocat după publicarea scrisorii către GDS, arată că "miniştrii care deranjează anumite interese sunt penalizaţi."
"În mod evident, este un mesaj că miniştrii care deranjează anumite interese sunt penalizaţi", a declarat cetăţeanul.
Reamintim că Vlad Alexandrescu a fost revocat în urma scandalului de la Operă, pe care premierul Dacian Cioloş consideră că l-a gestionat foarte prost, însă, în opinia oficialului proaspăt demis, scoaterea sa din joc este legată mai degrabă de faptul că, prin acţiunile sale reformatoare, a deranjat diverse grupuri de interese, inclusiv din cadrul Guvernului.
Alexandrescu - singurul ministru al Culturii pentru care oamenii au ieşit în stradă, în semn de solidaritate, pentru a împiedica o eventuală demisie a acestuia - a susţinut într-o scrisoare adresată Grupului de Dialog Social, al cărui membru este, că prin multe decizii şi acţiuni ale sale vizând Roşia Montană, Cathedral Plaza sau doctoratele plagiate, a deranjat grupuri de interese şi a primit telefoane de intimidare inclusiv din partea unui coleg din Guvern.
În urma apariţiei în presă a scrisorii către GDS, Cioloş a anunţat că-l va revoca din funcţie pe ministrul Culturii, a cărui demisie fusese amânată până după Paşti.
Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici