Cioloş: Nu revin asupra demiterii lui Alexandrescu. Regret modul în care a ales să-şi încheie mandatul

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a fost demis de premierul Dacian Cioloş, iar acesta din urmă nu are de gând să revină asupra deciziei.
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
03.05.2016

Premierul Dacian Cioloş i-a propus marţi preşedintelui Klaus Iohannis revocarea lui Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al Culturii şi înlocuirea sa cu Corina Şuteu. În ciuda nemulţumirii provocate în rândul susţinătorilor fostului ministru, şeful Executivului nu mai are de gând să revină asupra deciziei.

"Nu am să revin asupra acestei demiteri, pentru că modul în care un ministru operează şi reacţionează într-o situaţie de criză cum este cea de la Opera din Bucureşti este decisiv pentru capacitatea şi credibilitatea sa de a-şi gestiona domeniul şi de a soluţiona ulterior situaţii similare într-un mediu profesional cum este cel al culturii. Regret totuşi că am ajuns aici şi mai ales regret modul în care domnul Alexandrescu a înţeles să-şi încheie mandatul.

Dar ţin să-i mulţumesc pentru iniţiativele bune pe care le-a avut în acest guvern şi doresc să confirm interesul şi determinarea de a continua procesul de reformare a acestui sector prin numirea doamnei Şuteu, pe care o cunosc de mai multă vreme şi care a lucrat la programul de reforme al Ministerului Culturii", a declarat Dacian Cioloş.

Premierul dă asigurări că-i va cere noului ministru să se gândească rapid la un cadru legislativ care să permită unor instituţii cum este Opera Naţională să combine abordarea de repertoriu cu cea de program şi să se deschidă spre colaborări internaţionale, oferind şi valorilor din România un statut social şi financiar echilibrat în raport cu calitatea muncii lor.

"Vom continua cu iniţiativele de subscripţie publică pentru Cuminţenia Pământului, proiect pe care l-am susţinut activ încă din momentul în care guvernul a decis să invoce dreptul de preempţiune. Doresc să fiu foarte clar: prin decizia pe care am susţinut-o la sfârşitul anului trecut, Roşia Montană a devenit un sit de patrimoniu naţional categoria A, inclus în lista indicativă a României pentru patrimoniul mondial UNESCO şi aşa va rămâne.

Aşa cum i-am spus şi domnului Alexandrescu atunci când a luat această decizie, trebuie să mergem mai departe de această protecţie şi să oferim localnicilor alternative viabile de dezvoltare. Imediat după alegerile locale, intenţionăm să venim cu câteva idei în acest sens. Pe de altă parte, reformele în domeniul patrimoniului, al cinematografiei, vor fi continuate", a mai precizat Dacian Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor