Disponibilizaţii MAI "executaţi pe capete" înaintea examenelor pentru revenirea în Sistem. Partea I (Video)

Scoşi din structurile MAI în 2011 după celebrul protest "Ieşi afară, Javră ordinară!", foştii angajaţi ai Ministerului condus acum de Petre Tobă încearcă să se reîntoarcă la meseria pentru care s-au pregătit. Mulţi dintre ei, în special cei ce au acţionat statul în instanţă, s-au izbit de piedici de netrecut.
Protest al foştilor angajaţi MAI disponibilizaţi în 2011, 18 mai 2015. (Eugen Horoiu)
Loredana Diacu
03.05.2016
Se încarcă player-ul...

Ministerul de Interne (MAI) se confruntă cu o acută lipsă de personal, motiv pentru care ar urma să angajeze 1.873 de oameni din sursă externă şi să reîncadreze 1107 disponibilizaţi. Paradoxal, deşi MAI-ul ar avea nevoie de oameni calificaţi ca de aer, căci instruirea unor recruţi din civilie costă timp şi bani, cadre militare scoase din Sistem în 2011 acuză că li se pun piedici pentru a accede la posturile care, teoretic, sunt pregătite pentru ei.

În timp ce ministerul vorbea, acum două zile, într-un comunicat de presă, pe tema încadrărilor despre rigurozitate şi exigenţă în procesul de selecţie, disponibilizaţii MAI cărora li s-a promis prioritate la angajare pe posturile vacante spun că există abuzuri, jigniri, ostilitate şi tot soiul de piedici în calea reîncadrării.

Puşi pe liber în 2011, disponibilizaţii MAI, în marea lor majoritate jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră încearcă de ani de zile să fie primiţi în Sistemul care i-a expulzat, ca să-şi poată face meseria pentru care s-au pregătit. După ani de peţiţii, proteste, audienţe la factorii decidenţi, acţiuni în instanţă, finalmente, de curând, părea că "soarele răsare şi pe uliţa" disponibilizaţilor. Confruntat cu o lipsă acută de personal - circa 20.000 de persoane, potrivit liderului sindical Dumitru Coarnă - MAI le-a promis, chiar de Ziua Poliţistului, liderilor sindicali, că disponibilizaţii vor avea prioritate la inevitabilele încadrări ce vor urma. Aparent, MAI şi-a respectat promisiunea şi a scos la concurs circa 1100 de posturi pentru ei.

Atâta doar, că realitatea prezentată de minister diferă dramatic de cea relatată de disponibilizaţii care s-au înscris la concurs. Aceştia vorbesc despre cozi uriaşe pentru efectuarea analizelor medicale, ostilitate, piedici, oameni declaraţi inapţi pe motiv ca au burtă, calviţie sau chiar pentru o bătătură în palmă, pe scurt, despre bătaie de joc. Mulţi dintre cei care au reuşit să se vadă declaraţi apţi fizic s-au văzut apoi picaţi la testul psihologic, un test care ar fi fost nefiresc de greu, la care li s-au dat inclusiv probleme de matematică şi la care au trebuit să răspundă la halucinanta întrebare "Şeful este şef chiar dacă nu are dreptate?” prin da, nu, aşa şi aşa. Oamenii susţin că au fost picaţi pe capete nu fiindcă nu ar fi apţi fizic, căci au dat numeroase teste pe care le-au luat cu brio cât au fost militari, ci fiindcă nu au fost vruţi în Sistemul care caută obedienţă şi oameni pentru care şeful este şef şi când greşeşte, şi când ia şpagă sau când vrea coloana oficială la reîntoarcerea de la restaurant.

Recomandăm şi Faţa nevăzută a bilanţului MAI: Statul român foloseşte poliţişti contra foştilor poliţişti (Video)

Epoch Times vă va prezenta, într-o serie de articole pe acest subiect, drama cu care se confruntă foştii angajaţi care încearcă să reintre în Sistemul care, după ce i-a dat deoparte acum pare să facă totul pentru a nu-i mai primi, în baza unei logici greu de înţeles pentru un om normal. Căci, dacă MAI are nevoie de jandarmi, de pompieri, de poliţişti şi poate (re)angaja oameni deja şcoliţi şi instruiţi, de ce ar aduce oare civili din sursă externă, pentru care să cheltuie apoi bani (banii noştri), pentru a-i pregăti?

Seria de articole dedicate acestui subiect a fost demarată după ce un fost pompier - Vasile Iuştiuc - ne-a bătut la poarta redacţiei, reclamând că a fost umilit, batjocorit şi că i s-au pus piedici peste piedici la analizele medicale necesare înscrierii în concursul pentru (re)integrarea în MAI.

Vasile Iuştiuc: Mi-au fost puse piedici ca să nu dau concursul

Potrivit lui Vasile Iuştiuc, atât el cât şi alţi colegi de-ai săi sunt împiedicaţi să participe la concurs prin toate mijloacele. Fost pompier, Iuştiuc acuză că la efectuarea analizelor medicale necesare pentru înscrierea în concurs a fost tratat cu rea voinţă şi ostilitate, că ulterior fişa medicală i s-a sustras şi cum dosarul medical nu a fost complet, nu a putut da examenul psihologic.

"Mie mi-au fost puse diverse piedici în a nu ajunge să dau concursul. La policlinica MAI, C.M.D.T.A."Dr.N.Kretzulescu" Bucureşti, am întâmpinat cele mai mari abuzuri, cele mai mari diversiuni. Printre noi la cozile pe care bine le ştiţi erau şi colegi de-ai noştri sub acoperire care se dădeau că sunt concurenţi la Poliţia Capitalei, că la noi nu aveau cum, că noi îi cunoşteam la pompieri şi la jandarmi. Mi-au sustras din fişa medicală multe alte documente. Un coleg de-al meu a păţit acelaşi lucru cu o zi înainte şi a găsit fişa boţită la toaletă în condiţiile în care el nu a fost în toaletă. Deci treaba este concertată de către MAI şi subdiviziunile din cadrul ministerului.", ne-a declarat Iuştiuc.

Chiar şi fără fişa medicală, Iuştiuc s-a dus totuşi la examenul psihologic, după ce a cerut C.M.D.T.A."Dr.N.Kretzulescu să trimită o copie după analizele sale către ISU Dealul Spirii, instituţie care organiza examenul.

Surprinzător sau nu, cei de la ISU au refuzat să îl primească la testare deşi completase o cerere în acest sens. Determinat să rămână pentru a susţine proba, fostul pompier a vociferat şi a fost scos din sediul instituţiei cu forţa de poliţie, pus jos pe caldarâm, încătuşat şi chiar călcat pe cap, susţine el. Dus la secţia de poliţie, fostul pompier s-a ales cu o amendă de 500 de lei. De altfel, şi de la Kretzulescu a fost scos tot cu poliţia, după ce a reclamat dispariţia analizelor şi amendat cu 200 de lei.

Recomandăm şi Iobăgie perpetuă la MAI. Disponibilizaţii cer reîncadrarea. Guvernul le dă jandarmi, la intimidare (Video)

ISU Dealul Spirii ne-a confirmat în scris că Iuştiuc, căruia i s-a comunicat că nu poate participa la examenul psihologic "a forţat intrarea în instituţie (...) fiind imobilizat şi reţinut de agenţi de poliţie." Tot ISU DS ne-a mai informat că în ziua de 25.04.2016 comisia de concurs a constatat că dosarul de recrutare a lui Vasile Iuştiuc este incomplet, fişa medicala lipsind, acesta fiind motivul pentru care fostului pompier nu i s-a permis să dea psihologicul.

Pe de altă parte, reprezentanţii C.M.D.T.A."Dr.N.Kretzulescu au confirmat, de asemea, în scris redacţiei noastre că în data de 22.04.2016, zi în care fostul pompier a reclamat sustragerea analizelor, l-au "informat în scris pe cel în cauză cu privire la faptul că am transmis analizele efectuate la unitatea noastră, structurii de resurse umane a I.S.U. "Dealul Spirii" Bucureşti-Ilfov în data 22.04.2016 orele 14.15."

Reprezentanţii C.M.D.T.A."Dr.N.Kretzulescu" Bucureşti ne-au mai comunicat că "aspectele privind ... a avut parte de rea voinţă, obstacole, ostilităţi....nu sunt confirmate, persoana în cauză fiind tratată, alăturea de toate persoanele care se adresează instituţiei noastre, cu toată condescendenţa şi respectul cuvenit unui pacient. Totuşi pentru corecta informare a cititorilor dvs. vă înştiinţăm că domnul în cauză a omis să vă informeze cu privire la atitudinea şi limbajul violent pe care l-a uzitat în relaţia cu anumiţi medici, uitând cu desăvârşire care era scopul prezenţei domniei sale la cabinetul medical."

Întrebat cum îşi explică ostilitatea pe care o reclamă, Iuştiuc susţine că i se pun piedici la reîntoarcerea în sistem pentru că a avut "curajul şi tăria" de a a lupta în instanţă pentru drepturile sale şi ale colegilor săi.

Mai multe despre necazurile pe care Vasile Iuştiuc susţine că le-a întâmpinat puteţi afla urmărind interviul video cu acesta.

Potrivit liderului onorific al disponibilizaţilor MAI, Cristian Negruţ, care, culmea coincidenţei, a fost şi el picat la examenul psihologic, asta în condiţiile în care mai marii MAI l-au considerat suficient de apt psihologic pentru a purta în repetate rânduri negocieri cu el, soarta lui Vasile Iuştiuc era oricum pecetluită înainte de examen şi orice ar fi făcut, nu ar mai fi fost primit înapoi la pompieri.

Motivul? Iuştiuc a acumulat bile negre după ce exasperat de opacitatea Sistemului a "îndrăznit" să se întindă pe jos în faţa vicepremierului Gabriel Oprea, a secretarului de stat Raed Arafat şi a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu la ceremonia organizată în decembrie 2014 de ziua Pompierului, pentru a atrage atenţia asupra disponibilizării sale abuzive. De asemenea, Iuştiuc şi-a ieşit din pepeni la întâlnirea cu reprezentanţii MAI care "le spuneau poveşti" foştilor disponibilizaţi.

"La ultima întâlnire avută cu domnul subsecretar de stat Florea Oprea, la o discuţie mai retrasă, la terminarea şedinţei la care a fost prezent şi dl Iuştiuc, care a fost un pic mai recalcitrant, a adus injurii unui ofiţer de la ISU, Florea Oprea mi-a spus că Iuştiuc, la ieşirile pe care le-a avut nu prea are şanse să se mai întoarcă în sistem.", ne-a declarat Negruţ, potrivit căruia fostul pompier, exasperat de toate piedicile ce i-au fost puse în calea reîntoarcerii în Sistem şi i-a făcut duşmani pe cei de la MAI.

Cazul lui Vasile Iuştiuc, căruia firma unde lucrează în prezent i-a dat o caracterizare excelentă, nu este unul singular. Mulţi alţi foşti angajaţi MAI, traşi pe dreapta în 2011, acuză că au fost declaraţi inapţi - la analizele medicale sau la psihologic - pur si simplu pentru că Sistemul nu îi mai vrea. Cei mai mulţi dintre cei picaţi la medical (în special la examenul psihologic pe care Iuştiuc nici nu l-a mai dat) sunt oameni care nu au fost "recalcitranţi" dar, la fel ca Iuştiuc, au dat MAI-ul în judecată, au protestat, pichetat, semnat petiţii, cu alte cuvinte, au deranjat. Mulţi dintre cei picaţi la examenele medicale au dat pe analize sume care i-au usturat la buzunar, unii au cheltuit chiar alocaţia de la copii pentru a face analizele ce s-au dovedit inutile.

Declaraţiile lor vor face subiectul articolului următor, pentru ca în "episoadele" viitoare o să intrăm în aspecte ce ţin de organizarea acestui concurs - care, potrivit disponibilizaţilor ar fi trebuit să fie în fapt un test de aptitudini -, în modul în care s-au făcut disponibilizările în urmă cu 5 ani plus alte informaţii relevante.

Partea a II-a a articolului poate fi citită aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor