„Hyperloop”, un tren de înaltă performanţă ce va circula cu 1.100 km/oră (video)
alte articole
În acest week-end (30-31 ianuarie), 124 de echipe, dintre care 10 din Europa, concurează la Universitatea din Texas pentru definitivarea şi construirea prototipului trenului de mare viteză „Hyperloop”, care va începe să circule din 2018.
Cadrul acestui „Design –Weekend” va fi adecvat pentru o concurenţă ce va avea loc între echipele ce trebuie să proiecteze şi să construiască „cel mai bun prototip al trenului-capsulă”, urmând să se deplaseze cu o viteză cu puţin sub cea a sunetului.
Conceput ca un tren de înaltă performanţă, acesta va fi format din module capabile să ruleze pe o pernă de aer la presiune mică, în diferite tuneluri, iar primul ce se preconizează a fi construit va uni oraşele San Francisco şi Los Angeles în California. Potrivit concepţiei planului, cei 563 de kilometri care separă cele două oraşe americane vor fi parcurşi de unităţile de transport în mai puţin de 35 de minute. În planul de bază se includ două tipuri de capsule cu un diamentru de 2 m, dintre care unul poate transporta 30 de pasageri, pe când cealaltă face acelaşi lucru cu 3 vehicule.
Hyperloop funcţionează prin crearea unui vid parţial în interiorul unui tub gigant, care îi permite să accelereze fără frecare la viteze incredibile, ghidate de magneţi. Capsulele vor fi capitonate şi propulsate de panouri solare de-a lungul tubului, în conformitate cu desenele originale ale lui Musk.
Proiectul ar putea părea doar o poveste de science fiction, cu excepţia cazului în care autorul ei, care a cerut deja licenţele, este antrepenorul Elon Musk, creatorul şi fondatorul PayPal, Tesla Motors, SpacesX şi SolarCity printre altele.
Musk susţine că dincolo de viteza ce poate părea uluitoare, este imitată în parte tehnologia aeronavelor supersonice. Nu este surprinzătoare comparaţia că „Hyperloop ” este similar cu un „Concorde terestru”, nefiind afectat de nicio condiţie climaterică. El poate funcţiona pe zăpadă, ploaie, vânturi, ceaţă, sau gheaţă întotdeauna în acelaşi fel.
Cele mai mari probleme, potrivit compartimentului tehnic, nu sunt costurile vehicului, nici motoarele electrice, ci realizarea tubului.
Musk, considerat de revista Time în 2013 unul dintre persoanele cele mai influente al anului, are încredere în proiectul său. Acesta a fost capabil să devină milionar la 28 de ani vânzând webul ZIP2 cu 300 de milioane de $, pentru ca apoi să deschidă X.com, compania cea mai revoluţionară de plată on-line a timpului său.