Un ocean vast în interiorul Pământului: Adâncul necunoscut
alte articole
Universul este plin de mistere care schimbă cunoştinţele noastre actuale. În colecţia ''Dincolo de Ştiinţă'', Epoch Times adună ştiri despre aceste fenomene ciudate, pentru a stimula imaginaţia şi a deschide posibilităţi noi. Sunt ele adevărate? Dumneavoastră decideţi.
Teoriile ştiinţifice sunt deseori repetate şi rezumate atât de des încât uităm că ele sunt doar nişte “teorii, şi nu fapte. Când vă gândiţi la “centrul Pământului”, probabil va imaginaţi o imagine clasică din manualul şcolar care prezintă o secţiune transversală a straturilor Pământului, precum foile unei cepe: coaja, mantaua superioară, mantaua inferioară, miezul exterior şi miezul interior.
Mulţi oameni iau acest lucru ca un fapt simplu şi clar. Dar umanitatea a pătruns doar până la aproximativ 12 km în interiorul Pământului şi sunt aproximativ 6.437 km până în centrul său. Aşadar, suntem saturaţi cu 6.425 km de teorii.
Bineînţeles, teoriile au un raţionament în spatele lor. Ele sunt bazate pe fenomene geologice pe care le-am observat. Totuşi, o descoperire făcută în 2014 exemplifică modul în care planeta noastră ar putea fi mult mai diferită decât credem în general.
Profesorul Graham Pearson de la Universitatea din Alberta a condus o echipă de savanţi care a analizat un diamant ieftin ce a oferit informaţii preţioase.
Echipa sa a plătit aproximativ 20 de dolari pentru un diamant descoperit de mineri în regiunea Juina din Mato Grosso, în Brazilia, în 2008. În interiorul diamantului de culoare maronie, ei au descoperit din întâmplare un mineral numit ringwoodit, în timp ce căutau de fapt un alt mineral.
Anterior, ringwooditul fusese descoperit în meteoriţi, de data aceasta fiind prima dată când mineralul a fost depistat în interiorul Pământului.
Descoperirea ringwooditului a fost semnificativă deoarece în interiorul lui se găsea apă şi a fost format la o adâncime cuprinsă între 402 şi 563 km sub suprafaţa planetei noastre – în aşa numita “zonă de tranzit” între mantaua superioară şi cea inferioară.
Acest lucru sugerează faptul că există un ocean în interiorul Pământului şi că acel ocean “ar putea avea atât de multă apă cât toate oceanele lumii la un loc”, a declarat Pearson într-un comunicat de presă al Universităţii din Alberta, Canada.
Dacă diamantul este reprezentativ pentru acea parte din adâncul Pământului unde s-a format, atunci acolo există un ocean enorm. Totuşi, deşi acest lucru nu este încă sigur, descoperirea ringwooditului este un pas major în direcţia confirmării faptului că apa este o parte importantă a interiorului Pământului.
Acest ocean enorm ar avea un impact mare asupra plăcilor tectonice în ceea ce priveşte formarea vulcanilor şi modul în care se deplasează rocile sub scoarţa Pământului – de fapt, ar avea un impact asupra întregii geologii.
Descoperirile lui Pearson au fost publicate în revista Nature în martie 2014.
Această descoperire ne aduce aminte de clasica nuvelă “Călătorie către centrul Pământului”, scrisă de renumitul Jules Verne în secolul al XIX-lea, în care un savant curajos descoperă un pasaj către centrul Pământului şi acolo găseşte un ocean, pământ şi viaţă inteligentă.
Teoria Pământului Gol a câştigat o oarecare popularitate în secolul al XIX-lea şi unii oameni de astăzi încă o consideră ca fiind viabilă, ca orice altă teorie, chiar dacă este ridiculizată.