Liderul Hong Kong-ului avertizează că se vor lua măsuri dure în privinţa manifestanţilor

Şeful executiv al Hong Kong-ului a avertizat luni manifestanţii pro-democraţie să nu se întoarcă pe străzi pentru o nouă noapte de proteste după ce ciocnirile violente cu poliţia au dus la o închidere temporară a sediului guvernului.
Ciocniri violente în manifestanţii pro-democraţie şi forţele de ordine din Hong Kong, 30 noiembrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.12.2014

Şeful executiv al Hong Kong-ului a avertizat luni manifestanţii pro-democraţie să nu se întoarcă pe străzi pentru o nouă noapte de proteste după ce ciocnirile violente cu poliţia au dus la o închidere temporară a sediului guvernului.

Violenţele au izbucnit duminică după ce liderii studenţilor manifestanţi au cerut suporterilor să se apropie de biroul şefului executiv, situat pe Lung Wo Road.

Şoseaua se află în apropiere de Connaught Road în districtul Admiralty, o şosea importantă pe care manifestanţii o ocupă de 2 luni.

Tribunalul a decis desfiinţarea baricadelor într-o parte a Connaught Road şi a Harcourt Road, care se află la vest de principalul loc de protest din Admiralty.

Manifestanţii s-au deplasat duminică pe Lung Wo Road şi au aruncat cu sticle, căşti şi umbrele asupra poliţiştilor.

Poliţia le-a ordonat să se retragă şi apoi au atacat manifestanţii cu bastoane şi sprayuri cu piper, în cele din urmă forţându-i să plece din zonă. “Cer studenţilor care plănuiesc să se întoarcă la locurile de protest să nu o facă.”

Se spune că situaţia este acum mai calmă, deşi multe birouri guvernamentale şi magazine au rămas închise.

Liderii manifestanţilor din districtul Admiralty au spus că vor intensifica această campanie după încercarea lor de a înconjura sediul guvernului.

Protestele au atras, atunci când şi-au atins apogeul, peste 100.000 de oameni pe străzile Hong Kong-ului, dar numărul manifestanţilor s-a redus la câteva sute.

Manifestanţii pro-democraţie cer guvernului local să permită desfăşurarea de alegeri libere în 2017 pentru şeful insulei autoconduse. Dar conducerea Chinei a declarat că se va înfiinţa o comisie puternic pro-Beijing ce va selecta candidaţii pe care îi vor vota cetăţenii Hong Kong-ului – o mişcare prin care Beijing-ul urmăreşte să păstreze controlul asupra fostei colonii britanice.

Această mişcare democratică reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări pentru Partidul Comunist Chinez, de la înăbuşirea în 1989 a protestele studenţeşti pro-democraţie în Piaţa Tiananmen din Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor