Ciocniri între protestatarii şi poliţia din Hong Kong

Protestatarii pro-democraţie din districtul Mong Kok al Hong Kong-ului s-au confruntat joi dimineaţă cu forţele de ordine în timp ce tensiunile din celelalte trei locuri de protest s-au amplificat din nou pentru prima oară în ultimele două săptămâni.
Mii de oameni “înarmaţi” cu umbrele îşi flutură telefoanele mobile în timp ce este difuzat un cântec despre protest în Districtul Central din Hong Kong, 28 octombrie 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)
P. P.
06.11.2014

Protestatarii pro-democraţie din districtul Mong Kok din Hong Kong s-au confruntat joi dimineaţă cu forţele de ordine în timp ce tensiunile din celelalte trei locuri de protest s-au amplificat din nou pentru prima oară în ultimele două săptămâni, relatează Reuters.

Zeci de poliţişti echipaţi cu bastoane şi scuturi au asaltat zona în care erau adunaţi sute de protestatari, iar în jurul orei două dimineaţa (ora locală) cartierul Mong Kok s-a transformat într-o arenă a luptelor de stradă.

Peste 30 de persoane purtând masca lui Guy Fawkes, un personaj care a plănuit să ucidă un rege britanic în anul 1605 şi care a devenit un simbol al protestelor anticapitaliste, s-au alăturat mişcării pro-democraţie din fosta colonie britanică.

Protestatarii, conduşi de studenţi, au solicitat Partidului Comunist Chinez să îndeplinească promisiunile constituţionale şi să acorde democraţie completă oraşului care a fost redat conducerii chineze în 1997.

În august, Beijingul a oferit Hong Kong-ului posibilitatea să aleagă un lider în anul 2017, însă a precizat că oamenii vor putea vota numai o persoană de pe lista de 2-3 candidaţi care trebuie aleşi mai întâi de un ”comitet de nominalizare” format din 1.200 de persoane, compus în mare parte din susţinători ai Beijingului.

Miercuri, Regina Ip, fostul şef al securităţii din Hong Kong şi un consilier principal al şefului executiv, le-a propus membrilor Federaţiei Studenţilor din Hong Kong să accepte locuri în ”comitetul de nominalizare”, a raportat RTHK.

Dar studenţii speră să ducă protestul în faţa Partidului Comunist din Beijing şi se aşteaptă ca aceştia să anunţe joi detaliile noului lor plan de luptă.

Activiştii pro-democraţie plănuiesc să mărşăluiască duminică mergând din centrul oraşului până la biroul guvernului central chinez din Hong Kong.

De peste o lună de zile, principalele drumuri din cele mai importante districte, din punct de vedere financiar şi politic, au fost blocate de către protestatari cu ajutorul baricadelor de lemn şi metal.

Protestele au atras peste 100.000 de persoane în momentele culminante şi sunt focalizate acum în două zone importante – districtul Admiralty, în apropierea clădirilor guvernului, şi vizavi de port, în cartierul Mong Kok.

Iar un grup mai mic de protestatari staţionează şi în districtul comercial Causeway Bay.

Liderul Hong Kong-ului, Leung Chung-ying, a semnalat marţi că mult anticipatul plan de a conecta pieţele de acţiuni din oraşele Hong Kong şi Shanghai a fost întârziat din cauza protestelor şi a îndemnat societatea să coopereze pentru a restaura ordinea în oraş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor