Homocisteina - principala cauză a aterosclerozei?

Fiole cu sange
Fiole cu sange (Abid Katib / Getty Images)

Deşi, în prezent, majoritatea dintre noi continuă să-şi facă griji din cauza colesterolului mărit în sânge, trebuie să ştim că acesta nu are prea mare legătură cu apariţia aterosclerozei. Cercetătorii au constatat că homocisteina este principala cauză a dezvoltării aterosclerozei. Anume un nivel sporit de homocisteină este responsabil de pregătirea condiţiilor propice producerii accidentelor vasculare.

Homocisteina este un aminoacid care apare în urma metabolismului proteic, în special, a metabolismului metioninei. Metionina se găseşte în carne, fructe de mare, produse lactate, ouă, seminţe de susan şi nuci de Brazilia.

Ajungând în organism, metionina se transformă în homocisteină care circulă prin organism împreună cu proteinele plasmatice. La metabolismul homocisteinei participă mai multe substanţe: magneziul, vitaminele B12 şi B6, acidul folic, cofermenţii şi piridoxal-5-fosfatul. Astfel, în lipsa unui aport suficient de vitamina B6, B2, B12, acid folic şi magneziu, organismul nostru se va confrunta cu o situaţie periculoasă: un dezechilibru de proporţii asociat cu instalarea unui nivel înalt de homocisteină, care poate provoca o cascadă de reacţii ce duc la o serie de consecinţe nedorite.

Homocisteina (Hcy) ne deteriorează pereţii vaselor de sânge şi provoacă disfuncţii ale stratului de suprafaţă al celulelor (endoteliu). Pe secţiunile afectate ale peretelui vascular se depune binecunoscutul colesterol, care este sintetizat în mod natural de către organism şi care joacă un rol crucial în procesele metabolice. Aceste petice formate din plăci de colesterol şi calciu obstrucţionează fluxul sanguin. Totuşi, colesterolul nu este o cauza principală a dezvoltării aterosclerozei, el doar ”astupă” găurile apărute în urma acţiunii homocisteinei.

Un nivel sporit de homocisteină contribuie, de asemenea, la formarea trombilor care cauzează blocarea fluxului de sânge şi a respiraţiei celulare. Statisticile susţin că creşterea nivelului de homocisteină cu 5 mmol/l sporeşte şansele de dezvoltare a aterosclerozei cu 80% în cazul femeilor şi cu 60% ​în cel al bărbaţilor.

O asemenea corelaţie este mult mai puternică decât în cazul colesterolului. Pentru a argumenta această ipoteză, este suficient să menţionăm faptul că infarctul miocardic se produce foarte des la persoanele cu un nivel redus al colesterolului. În acelaşi timp, un nivel sporit de colesterol nu este întotdeauna asociat cu dezvoltarea aterosclerozei.

Încă din 1969, oamenii de ştiinţă au aflat că homocisteina are o legătură directă cu apariţia aterosclerozei severe şi morţii premature. Copiii afectaţi de homocisteniurie (o boală genetică) decedează adesea la o vârstă fragedă, din cauza aterosclerozei severe a arterelor. Cu toate acestea, comunitatea ştiinţifică nu i-a acordat homocisteinei, până în 1990, un rol determinant în dezvoltarea bolilor de inimă şi accidentelor vascular-cerebrale.

Acum că cunoaştem mecanismul de funcţionare a homocisteinei în interiorul corpului nostru, cum putem să evităm efectele sale dăunătoare? În primul rând, trebuie să consumăm alimente sănătoase. O dietă bogată în zahăr şi carbohidraţi simpli duce la o deficienţă de vitamina B şi magneziu. În al doilea rând, trebuie să evităm disbacterioza, care face dificilă absorbţia acestor elemente esenţiale în intestine. Şi, în cele din urmă, trebuie să acordăm o importanţă serioasă activităţii fizice regulate, care contribuie la optimizarea mecanismelor epigenetice ale proceselor metabolice existente în organismul uman.