"Bisturiul imunologic" al Naturii pentru lumea noastră toxică

Astăzi este imposibil să scăpăm de lista nesfârşită de toxine şi chimicale care intră zilnic în mediul nostru. Fumul de la autovehicule, radiaţiile de la computere, strat epuizat de ozon al pământului, produse alimentare ambalate ce au fost supraprocesate şi pesticidele pulverizate pe culturi sunt doar câteva exemple.
Lan de grâu. (Sean Gallup / Getty Images)
W. Gifford Jones, M.D.
16.11.2012

Astăzi este imposibil să scăpăm de lista nesfârşită de toxine şi chimicale care intră zilnic în mediul nostru. Fumul de la autovehicule, radiaţiile de la computere, strat epuizat de ozon al pământului, produse alimentare ambalate ce au fost supraprocesate şi pesticidele pulverizate pe culturi sunt doar câteva exemple.

Nu e de mirare că atât de mulţi nord-americani suferă de boli inflamatorii toxice. Dar există o modalitate naturală de a stimula sistemul imunitar.

Din fericire, imunitatea noastră funcţionează non-stop împotriva toxinelor care intră în organism şi declanşează reacţii alergice. Fără acest tip de apărare naturală, corpurile noastre s-ar descompune în câteva zile, din cauza microbilor, paraziţilor şi toxinelor.

În fiecare an, nord-americanii suferă în medie de şase răceli obişnuite, cauzate de un sistem imunitar slăbit. Iar infecţiile devin mai periculoase pe măsură ce îmbătrânim. De exemplu, în timpul primilor ani ai vieţii, gripa este rareori fatală. Dar ulterior, când loveşte un sistem imunitar epuizat, ea provoacă moartea a mii de bătrâni în fiecare an.

De altfel, viaţa stresantă pe care o ducem în fiecare zi nu ajută sistemele noastre imunitare. Stresul cronic declanşează eliberarea de citokine proinflamatorii, care cresc riscul de boli cardiovasculare şi boli autoimune, cum ar fi psoriazis şi boala Crohn.

Se estimează că în America de Nord există 30 de milioane de suferinzi de alergii. Unii oameni au atacuri anafilactice acute, care pun viaţa în pericol. Dar majoritatea oamenilor sunt afectaţi de polen, păr de animale, acarieni din aşternut, mucegaiul de la duş, mucegaiul de la fereastră şi subsolurile umede, care provoacă o reacţie inflamatorie la nivelul căilor aeriene ale organismului.

Pentru a testa efectele stresului asupra vindecării, cercetătorii au comparat femeile care aveau grijă de pacienţii cu Alzheimer şi cele care nu aveau acest stres. Ambele grupuri au fost supuse unei mici biopsii a pielii. Îngrijitoarelor le-a luat cu 24 la sută mai mult timp pentru a se vindeca.

O altă ameninţare de astăzi este expunerea la radiaţii. În plus faţă de razele X şi tomografii, există radiaţii de la telefoane mobile, cuptoare cu microunde şi turnuri de transmisie. Deşi televiziunea emite radiaţii de la o staţie, trupurile noastre primesc radiaţii de la mult mai multe staţii. Şi, spre deosebire de o infecţie care trece, radiaţiile nu dispar niciodată, fiind acumulate an de an.

Deoarece puţini oameni pot trăi ca un pustnic, întrebarea este ce se poate face pentru a ne spori imunitatea la alergiile sezoniere, fibromialgie, oboseală constantă, dureri musculare, probleme de prostată şi artrită reumatoidă?

Dr. John Wilkinson, lector marcant în domeniul medicinei pe bază de plante de la Universitatea Middlesex, Londra, Anglia, susţine că răspunsul este în sterolii din plante, care, la fel ca vitamina C, nu pot fi realizaţi de corpurile noastre. Studiile arată că sterolii din plante reduc inflamaţia, ceea ce ajută la scăderea riscului de ateroscleroză. Acesta este motivul pentru care sterolii vegetali au fost numiţi "bisturiul imunologic" al naturii.

Este mai uşor de zis decât de făcut când vine vorba de consumarea de steroli din plante. De exemplu, 3,5 uncii de grâu neprelucrat conţin 4200 miligrame de steroli. Dar după prelucrarea lor în făină, peste 90 la sută din steroli s-au pierdut. Acest lucru nu este deloc un plus pentru civilizaţie.

Dacă nu obţineţi suficienţi steroli din plante, un regim alimentar îmbunătăţit ar fi un bun început. Cercetările au arătat că exerciţiile fizice regulate pot consolida sistemul imunitar, prin stimularea celulelor naturale ucigaşe ale organismului.

Dr. Gifford-Jones este un jurnalist cu cabinet medical privat în Toronto. Site-ul său este DocGiff.com. El poate fi contactat la Info@docgiff.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor