Remedii naturiste pentru reducerea colesterolului
În zilele noastre, bolile cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord şi accidentele vasculare cerebrale, continuă să se plaseze pe primele locuri în lista cauzelor de deces la nivel mondial. Unul dintre principalele motive ale acestor statistici descurajante rezidă în modul greşit de alimentare a omului contemporan şi anume în consumul produselor bogate în colesterol.
Colesterolul este un lipid important, care se produce în ficat şi constituie un material esenţial ”de construcţie” pentru toate celulele corpului uman. În cantităţi mari, însă, colesterolul este foarte periculos. Fiind în exces în organism, acesta începe să se "lipească" de pereţii interiori ai vaselor sangvine. Îngustarea vaselor de sânge determină creşterea presiunii asupra pereţilor acestora şi duce, în cele din urmă, la dezvoltarea aterosclerozei.
Care sunt cauzele pentru acumularea excesivă a colesterolului?
- Consumul alimentelor grase şi cu prea multe calorii şi un stil de viaţă sedentar – sunt condiţiile ideale pentru formarea surplusului de colesterol. O cantitate mare de grăsimi, care pătrund în organism, nu reuşesc să fie prelucrate şi pătrund direct în sânge.
- Totuşi, organismul nostru are nevoie de o anumită cantitate de colesterol, care reprezintă o componentă importantă a proceselor metabolice. O insuficienţă de colesterol în organism va fi compensată prin procesarea carbohidraţilor. Anume acest colesterol se va depune pe pereţii vaselor de sânge.
- Utilizarea unor cantităţi mari de alcool, fumatul şi consumul excesiv de cafea. Utilizarea îndulcitorilor artificiali în loc de zahăr poate provoca o creştere bruscă a nivelului de insulină şi apoi a colesterolului.
Vă prezentăm câteva din produsele, a căror utilizare va putea reduce nivelul aşa-numitului colesterol rău:
1. Seminţele de in. Acestea constituie o excelentă sursă de acizi graşi omega-3, care posedă efect antiinflamator. Lignanii şi fibrele reduc în mod direct nivelul ridicat de colesterol. Cele mai folositoare sunt seminţele de in măcinate. În acest scop,se recomandă prepararea următorului amestec: Măcinăm într-un blender câte o linguriţă de seminţe de in, nuci şi fructe de pădure congelate, adăugăm ¼ de banană, 150 g de iaurt cu grăsime de 1%.
2. Lintea, fasolea, mazărea. Pot fi consumate sub formă de piure sau supă deasă. Plantele boboaşe protejează sistemul cardiovascular de ateroscleroză.
3. Fulgii de ovăz conţin fibre solubile, care absorb şi elimină colesterolul şi nu-i permit să pătrundă în sânge.
4. Merele. Conţin pectine, care absorb excesul de colesterol. Polifenolii existenţi în pieliţă sunt antioxidanţi puternici, care vindecă ficatul şi contribuie la eliminarea colesterolului din organism.
5. Migdalele conţin grăsimi mononesaturate, fibre şi vitamina E. Vitamina E este un antioxidant puternic, care blochează lipirea depunerilor de colesterol pe pereţii interiori ai vaselor de sânge.
6. Usturoiul. Uleiul eteric din usturoi conţine alicină, care influenţează asupra reducerii lipoproteinelor de densitate mică.
7. Ceaiul verde conţine taninuri, care ameliorează metabolismul grăsimilor şi reduc colesterolul. Aceste substanţe au şi proprietăţi antioxidante.
Un mod de viaţă sănătos – este calea cea mai bună pentru normalizarea nivelului colesterolului. Acesta presupune un regim alimentar echilibrat şi un efort fizic moderat, care ar ajuta organismul să menţină nivelul colesterolului în limitele normale.