Zece motive să evităm consumul de lapte

Rezultatele unor studii recente au plasat beneficiile consumului de lapte sub un mare semn de întrebare. Se pare că, 70% din organismele adulţilor nu sunt în stare să digere laptele într-un mod corect. Unii oameni de ştiinţă susţin că laptele favorizează dezvoltarea obezităţii, o secreţie excesivă de mucus, slăbirea imunităţii, etc.
Fermă de vaci (TORSTEN SILZ / AFP / Getty Images)
Kyrill Belan
16.06.2013

Rezultatele unor studii recente au plasat beneficiile consumului de lapte sub un mare semn de întrebare. Se pare că, 70% din organismele adulţilor nu sunt în stare să digere laptele într-un mod corect. Unii oameni de ştiinţă susţin că laptele favorizează dezvoltarea obezităţii, o secreţie excesivă de mucus, slăbirea imunităţii, etc.

Să examinăm în detaliu unele dintre concluziile specialiştilor în favoarea acestei ipoteze:

1. În zilele noastre, laptele de vacă conţine antibiotice, hormoni de creştere şi alte preparate medicamentoase. Pentru a preveni răspândirea infecţiilor în încăperile specializate aglomerate, animalele sunt literalmente suprasaturate cu antibiotice, fapt ce a condiţionat apariţia unor tulpini rezistente de bacterii şi epidemii mortale. Hormonii din lapte prezintă, de asemenea, o ameninţare la adresa sănătăţii noastre. Astăzi, fetiţele prezintă semne de pubertate deja la 8 ani, lucru de inimaginat cu 50 de ani în urmă. Nivelurile sporite de hormoni din produsele alimentare devin cauza dezvoltării cancerului genital (de sân şi de prostată).

2. Cele cinci maladii mortale (boli de inimă, osteoporoza, cancerul, diabetul şi astmul) persistă în special în ţările care se caracterizează printr-un consum sporit de lapte şi produse lactate. Există o corelaţie curioasă dintre lapte şi geneza acestor afecţiuni. În ultimii 30 de ani, consumul de produse lactate în Marea Britanie, Franţa, Canada şi Statele Unite s-a triplat, dar, în acelaşi timp, s-a mărit de trei ori şi gradul de răspândire a cancerului de sân şi a astmului. Bineînţeles, nu poate fi vorba de o simplă coincidenţă.

3. Oamenii de ştiinţă vorbesc de existenţa unor mecanisme, graţie cărora bolile menţionate îşi fac apariţia. Ca o cauză potenţială, sunt examinaţi androgenii din laptele de vacă. Androgenii stimulează glandele sebacee, glandele cu secreţie internă, care provoacă acneea şi coşurile. Iată motivul pentru care acneea poate să dispară timp de câteva săptămâni la adolescenţii care renunţă la consumul de lapte.

4. Laptele de vacă este un alergen extrem de puternic. Este cunoscut faptul că, în rândurile copiilor cu vârsta de până la un an, alergia la proteinele din laptele de vacă apare în cazul a 2-7% dintre bebeluşii hrăniţi artificial. Laptele conţine peste 20 de alergeni, cei mai importanţi fiind: ​​cazeina (80%) şi albuminele. Beta-lactoglobulina este cel mai puternic alergen.

5. Începând cu 1960, prestigioasa revistă The Lancet publică o serie de articole referitoare la moartea subită infantilă, demonstrând că hipersensibilitatea la proteinele din lapte este cauza acestui sindrom la sugari. Potrivit unui studiu publicat în 1992 de către New England Journal of Medicine, efectele proteinelor din laptele provenit de la animale cornute mari, în special albumina, acţionează în calitate de stimulent pentru dezvoltarea diabetului zaharat.

6. Factorul de creştere de tip insulinic (IGF-1) este unul dintre cei mai puternici hormoni de creştere ai organismului nostru. Cel mai mare miracol al naturii este că, din 4700 de specii diverse de animale şi sute de milioane de diferite proteine care există în natură, există doar un singur hormon, care este identic în corpul omului şi cel al vacii şi acesta este IGF-1. În prezent, hormonul IGF 1 este considerat un factor cheie în procesul dezvoltării şi răspândirii cancerului mamar, cancerului pulmonar, cancerului la prostată şi altor tipuri de cancer.

Prin rezultatul omogenizării, moleculele de grăsime devin de 10-100 ori mai mici. În timpul prelucrării laptelui, aceste trilioane de molecule mici de grăsime învăluie şi protejează molecula IGF-1 împotriva acţiunii factorilor termici. Iată principalul motiv pentru care IGF-1 nu se distruge din laptele de vacă pe parcursul fierberii. Ajungând în organismul uman, IGF-1 rămâne activ încă 30 de minute. Acelaşi lucru este valabil şi pentru produsele lactate, unde concentraţia de hormoni este şi mai mare.

7. În 1995, în Townsend Medical Letter, a fost publicat un articol referitor la asocierea consumului de lapte cu un şir întreg de probleme de sănătate, cum ar fi secreţia mucusului, scăderea hemoglobinei, alergii, diabet, boli de inimă, ateroscleroză, artrită, pietre la rinichi, schimbări de dispoziţie, depresie şi iritabilitate.

Schimbarea stării de spirit, depresia şi iritabilitatea rezultă din acţiunea constantă a hormonilor din laptele de vacă (estrogen, progesteron şi melatonină). Aceşti hormoni perturbă grav sistemul bine reglat al glandelor endocrine. Este foarte probabil, că renunţarea la lapte ne va putea scuti de necesitatea administrării diferitelor medicamente.

8. Şi cum rămâne cu calciul? În multe ţări, laptele nu este la fel de întrebuinţat ca în ţările europene. De exemplu, pe insula Okinawa, numărul longevivilor este mai mare comparativ cu alte locuri ale lumii. Populaţia insulei consumă 1/20 din cantitatea totală de calciu pe care o consumăm noi şi, totuşi, oasele lor rămân mai puternice.

Locuitorii Africii de Sud consumă aproximativ 100 mg, pe când cei din SUA - 980 mg de calciu pe zi, şi, totuşi, numărul fracturilor de bazin în Statele Unite este de 14 ori mai mare. Problema este că proteinele animale din lapte provoacă acidifierea sângelui. Pentru a neutraliza mediul acid organismului "spală" calciul din oase. Astfel, calciul din lapte produce mult mai puţine avantaje în comparaţie cu daunele pe care le provoacă aminoacizii ce conţin sulf din proteinele animale.

9. Profesorul Laurent Kordeyn de la Universitatea din Colorado (SUA) a decis să testeze efectul unui pahar de lapte băut asupra modificărilor din sânge. Savantul a constatat, că laptele are aceiaşi acţiune asupra producerii insulinei, ca şi o bucată de pâine albă. Profesorul consideră, că adulţii care consumă cantităţi mari de lapte şi suferă de diabet, obezitate, hipertensiune arterială, ar trebui să evite laptele în mod imperativ.

10. Celebrul medic pediatru american şi campionul olimpic la canotaj, Dr. Benjamin Spock McLane, consideră că nici un om (inclusiv copiii şi adulţii) nu are nevoie de lapte de vacă. Apelurile guvernelor în favoarea unui consum sporit de lapte sunt doar o înşelăciune. Cartea doctorului Spock "Îngrijirea sugarului şi a copilului", publicată în 1946 şi tipărită în 75 de milioane de exemplare a devenit unul dintre cele mai importante bestseller-uri din istorie.

Suntem învăţaţi încă din copilărie că laptele de vacă constituie o sursă esenţială de putere şi sănătate. Şi scrierile antice ale diferitor culturi conţin numeroase menţiuni referitor la faptul că laptele era considerat un produs sacru. Cu toate acestea, dacă privim cu atenţie la dovezile actuale prezentate de comunitatea ştiinţifică, cu certitudine, vom găsi contrariul.

Şi asta pentru că metodele agresive folosite de zootehnia modernă provoacă prea multă suferinţă animalelor şi are drept scop principal doar obţinerea de profituri. Cu siguranţă, laptele produs în asemenea condiţii nu poate transmite altceva decât nefericire şi boli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor