Pacienţii cu sindrom coronarian acut prezintă concentraţii plasmatice de HDL mai scăzute

Epoch Times România
10.04.2012

Societatea Spaniolă de Cardiologie (SEC) a avertizat marţi că persoanele cu valori scăzute de HDL (colesterolul "bun") au o mare probabilitate de a fi afectate de sindromul coronarian acut (SCA), informează EFE, care citează un articol publicat în ultima ediţie a Revistei Spaniole de Cardiologie (REC).

Studiul, realizat de Departamentul de Cardiologie al Spitalului Universitar San Juan din Alicante, a avut ca scop cunoaşterea contribuţiei relative a profilului lipidic la riscul de SCA şi a inclus 959 de pacienţi internaţi pentru durere toracică de origine coronariană.

"Cel mai important rezultat al studiului nostru a fost demonstrarea modului în care nivelurile de colesterol HDL afectează organismul nostru în ipoteza sindromului coronarian acut", a explicat medicul cardiolog Alberto Cordero de la spitalul menţionat.

S-a demonstrat că pacienţii cu SCA prezintă concentraţii plasmatice de colesterol HDL mai scăzute şi că riscul este cu atât mai mare cu cât sunt mai mici valorile plasmatice de acest tip. Concret, 69,4% dintre pacienţii care prezentau SCA aveau concentraţii de colesterol "bun" (HDL) sub nivelul de 40 mg(dl.

"Valoarea adăugată a rezultatelor obţinute în cursul analizei noastre constă în faptul că nivelurile scăzute de colesterol HDL prezintă o puternică asociere cu prezenţa cardiopatiei ischemice, ceea ce poate avea importante implicaţii pentru gradarea riscului în cazul pacienţilor cu durere toracică", a afirmat specialistul.

Potrivit acestuia, "până în prezent se realizau tratamente cu statine pentru a reduce nivelurile de LDL (colesterolul "rău"), a cărui prezenţă în cantităţi mari în organism este legată de boala cardiovasculară".

S-a demonstrat că reducerea colesterolului "rău" nu implică o creştere a celui "bun", fapt pentru care se recomandă, potrivit cardiologului Alberto Cordero, "renunţarea la fumat, controlarea greutăţii şi practicarea exerciţiilor fizice în mod regulat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor