Strategie de combatere a bolilor cardiovasculare

(photos.com)

Este necesară o strategie coerentă privind combaterea bolilor cardiovasculare şi reducerea factorilor de risc, au subliniat vineri seara participanţii la dezbaterea organizată de Forumul Naţional de Prevenţie a Bolilor Cardiovasculare şi Fundaţia Română a Inimii privind prevenţia cardiovasculară în România.

Forumul Naţional de Prevenţie a Bolilor Cardiovasculare este "o frăţie a inimii" care reuneşte medici cardiologi, neurologi, medici de familie, diabetologi, nefrologi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare din România, a subliniat preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, prof.dr. Dan Gaiţă.

Dr. Cristian Buşoi, europarlamentar, preşedinte al Heart Group, a evidenţiat necesitatea concentrării pe prevenţie.

"În condiţiile în care 97% din fonduri sunt destinate tratamentului şi numai 3% pentru prevenţie la nivel european, nu se poate vorbi de o reducere a acestor boli. În Parlamentul European ne concentrăm foarte mult pe o abordare integrativă" a spus europarlamentarul.

Prof. dr. Miron Bogdan a făcut referire la fumat ca factor de risc atât pentru bolile cardiovasculare, cât şi pentru cele pulmonare. El a adăugat că până la 1 iulie 2012 trebuie aplicată legea împotriva fumatului în toate locurile publice. Prof. dr. Miron Bogdan a abordat şi problema fumatului pasiv făcând referire la un studiu realizat de curând care a relevat că interzicerea fumatului în locuri publice ar reduce crizele astmatice la copii cu 25%.

Prof. dr. Cristian Vlădescu, directorul general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar a menţionat că nu este suficient să faci o campanie de interdicţie ci trebuie să existe şi alternative pozitive, iar politicile publice trebuie să fie concertate şi sustenabile.

Prof. dr. Ioan Coman a atras atenţia asupra faptului că din politicile publice lipseşte pacientul.

Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie a arătat că asociaţiile de pacienţi sunt structuri incomode adeseori, dar sunt mult mai importante în politicile publice.

Se impune şi o legislaţie împotriva fumatului mai bună, a subliniat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. El s-a referit şi la deficienţele din asistenţa de consiliere a fumătorilor şi la problemele pe care le pun aceştia angajatorilor.

Fundaţia Română a Inimii recomandă optimizarea stilului de viaţă, în principal o alimentaţie echilibrată, activitate fizică zilnică, fără fumat şi odihnă adecvată pentru a preveni nu doar peste 80% din bolile cardiovasculare determinate de ateroscleroză, dar şi peste 90% din cazurile de diabet zaharat şi peste 70% din cazurile de cancer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură