Produsele alimentare care ne protejează inima

Preferinţele noastre alimentare pot fi uşor descoperite nu doar după siluetă, ci şi după starea generală de sănătate. Produsele alimentare, pe care le consumăm pot cauza apariţia diferitor boli sau, dimpotrivă, să ne menţină sănătatea. Există alimente care ne pot oferi protecţie împotriva bolilor de inimă şi a afecţiunilor vaselor de sânge.
S-a descoperit ca uleiul de masline, cu continutul sau ridicat de polifenoli, este sanatos, ridicand nivelurile de HDL si reducand nivelurile de LDL. (Photos.com)
Kirill Belan
02.05.2012

Preferinţele noastre alimentare pot fi uşor descoperite nu doar după siluetă, ci şi după starea generală de sănătate. Produsele alimentare pe care le consumăm pot cauza apariţia diferitelor boli sau, dimpotrivă, pot să ne menţină sănătatea. Există alimente care ne pot oferi protecţie împotriva bolilor de inimă şi a afecţiunilor vaselor de sânge.

Este bine cunoscut faptul, că modul de viaţă al omului modern poate favoriza dezvoltarea bolilor civilizaţiei (maladii cardiovasculare, obezitate, diabet, cancer). În ultimele decenii, aceste afecţiuni au ocupat, în mod tradiţional, primul loc printre cauzele de deces la nivel mondial. Prin urmare, este firesc ca oamenii, care sunt preocupaţi de sănătatea lor, să încerce să respecte regulile unui stil de viaţă sănătos. Acest lucru se referă la activitatea fizică, controlul greutăţii, nutriţie corectă, renunţarea la vicii, poziţionarea corectă în situaţii stresante şi chiar o atitudine mentală pozitivă.

Perfecţionarea corpului şi a spiritului nu este o sarcină uşoară - însă numai în acest mod putem spera să obţinem un rezultat pozitiv. În caz contrar, peste zece sau cincisprezece ani vom obţine inevitabil un diagnostic nefavorabil, cu terapii medicamentoase asociate repetate. Prin urmare, acum este un moment potrivit să ne angajăm într-un stil de viaţă sănătos şi o nutriţie adecvată.

Multe condimente şi produse de pe masa noastră au efecte similare medicamentelor asupra organismului uman. Spre exemplu, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Georgia au constatat că, datorită fenolului ce se găseşte în 24 de tipuri de ierburi şi condimente, se poate preveni glicoliza şi formarea compuşilor AGE, care sunt responsabili de îmbătrânirea prematură, diabet şi boli de inimă.

Iată o scurtă listă de produse şi de plante, despre care a auzit probabil fiecare:

Usturoiul – conţine alicină, o substanţă care are proprietăţi antibacteriene şi antioxidante şi care reduce nivelul lipidelor din sânge şi tensiunea arterială. Potrivit NaturalNews, într-un studiu pilot efectuat la centrul de cercetare din New Orleans, s-a constatat că usturoiul poate reduce tensiunea arterială diastolică în termen de 5-14 ore. În cadrul studiului, cercetătorii au folosit un extract de usturoi, cu un conţinut de 1,3% de alicină.

Scortişoara - nu doar previne dezvoltarea bolilor de inimă, ci şi poate împiedica diabetul zaharat. Savanţii de la Centrul pentru Ştiinţe Aplicate şi Sănătate din Ohio, au examinat 22 de pacienţi, dintre care jumătate a consumat 250 mg de scortişoară pe zi, în timp ce cealaltă jumătate a primit placebo. Rezultatele studiului au demonstrat, în cazul persoanelor care au consumat scortişoară, un nivel de antioxidanţi cu 13-23% mai mare, fiind asociat cu reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Ceapa - conţine quercetin, un remediu cunoscut împotriva bolilor de inimă şi accidentelor vascular cerebrale. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition, în cazul pacienţilor cu hipertensiune arterială, a fost observată o scădere a tensiunii arteriale sistolice cu 7 mm Hg şi celei diastolice – cu 5 mm Hg, ca urmare a acţiunii substanţei quercetin.

Măslinele. Uleiul de măsline contribuie la reducerea tensiunii arteriale datorită acţiunii polifenolilor. Într-un studiu realizat de Universitatea în numele lui Federico II din Napoli (Italia), s-a constatat că consumul zilnic de 40 de grame de ulei de măsline permite reducerea dozei de medicamente antihipertensive cu 50%.

Păducelul. Nu credem că păducelul are nevoie de o prezentare specială. Timp de milenii, păducelul a slujit cu credinţă persoanelor cu inima slabă. Într-un studiu efectuat în oraşul din Reading (Marea Britanie), s-a stabilit că administrarea de 1200 mg de extract de păducel la pacienţii cu diabet zaharat, a condiţionat o scădere a presiunii diastolice medii, în termen de patru luni.

Fructe de mare. Peştele şi alte fructe de mare pot preveni dezvoltarea bolilor de inimă şi reduce presiunea arterială. Somonul, sardinele şi tonul conţin doze mari de acizi graşi Omega-3. Acizii graşi Omega-3 stimulează compuşii de tip hormonali - prostaglandinele, ce reglează echilibrul de sare şi apă din organism. Acizii graşi Omega-3 reduc persistenţa inflamaţiilor, care previne deteriorarea vaselor de sânge. Efectul hipotensiv este pronunţat în special la persoanele cu hipertensiune arterială şi ateroscleroză.

Citrice. Oamenii de ştiinţă au efectuat un studiu, în cadrul căruia au fost observate 70 000 de femei. Cercetătorii au estimat conţinutul de flavonoizi în alimentele consumate de femei. S-a constatat că flavonoidele au redus riscul de accident vascular cerebral ischemic. Potrivit savanţilor, flavonoidele naringenin şi hesperidina au cele mai puternice proprietăţi anti-inflamatorii, care influenţează producţia de oxid nitric. Oxidul nitric dilată vasele sanguine şi reduce riscul de ischemie şi tromboze. Majoritatea femeilor au primit flavonoidele din portocale sau suc de grapefruit.

Cartoful violet, numit ”Purple Majesty. În cartofii mov se conţin cantităţi mari de antioxidanţi naturali, multe microelemente utile şi vitamine. Cercetătorii au descoperit că consumul a 6 - 8 cartofi pe zi, timp de o lună, poate reduce tensiunea cu 4%. Probabil, acest efect se datorează substanţelor similare inhibitorilor ai ECA (enzimei de conversie a angiotensinei) conţinute în cartofi, care sunt utilizate în medicină pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

Nu e nimic mai simplu decât să folosiţi aceste produse în mod regulat, în procesul de preparare a hranei. Astfel, obţineţi o modalitate simplă de a "prinde doi iepuri odată": să vă răsfăţaţi cu o mâncare delicioasă şi să vă asiguraţi o protecţie sigură împotriva bolilor de inimă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor