Hidroelectrica, companie în insolvenţă, angajează manageri
alte articole
Hidroelectrica, companie în insolvenţă şi având pe rol o serie de procese care ar putea-o pune definitiv "pe butuci" a demarat procedurile de selecţie a 67 de manageri, ce vor ocupa posturi cheie din companie, informează economica. net.
Poziţiile disponibile sunt afişate pe site-ul companiei, la secţiunea Selecţie Top şi Middle Management. Nu se pot trimite CV-uri, Hidroelectrica urmând să facă selecţia în baza aplicaţiilor primite anul trecut, în cadrul Programului Phoenix.
Remus Borza, Administratorul judiciar al Hidroelectrica a explicat decizia de a angaja manageri, prin faptul că una dintre cauzele intrării în insolvenţă a Hidroelectrica a fost tocmai managementul deficitar:
„Managementul deficitar a fost una din cele 9 cauze care au generat insolvenţa Hidroelectrica. Acesta a fost motivul pentru care am lansat o campanie fără precedent în România privind recrutarea unor profesionişti care să ocupe poziţii în top managementul companiei. Au fost 2.447 de aplicaţii pentru 67 de posturi. Din păcate, anul trecut nu am mai avut timpul fizic să finalizez acest proces. Am reluat interviurile cu cei selectaţi imediat după 25 februarie 2014, data reintrării Hidroelectrica în insolvenţă. În următoarele 2 luni 80% din managementul companiei, atât la nivelul executivului cât şi la sucursale, va fi schimbat”, a declarat Borza.
Reamintim că Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă în urmă cu o lună, după de instanţa a admis recursul făcut de mai mulţi traderi de energie, aşa numiţii "băieţi deştepţi" şi de Direcţia Venituri Buget Local Sector 2, privind sentinţa de anul trecut cu privire la închiderea procedurii de insolvenţă.
Potrivit lui Remus Borza, „băieţii deştepţi” din energie au depus trei tipuri de recursuri.
O primă categorie de recursuri o constituie cele care contestă sentinţa de închidere a procedurii de insolvenţă, pronunţată în vara anului trecut. O a doua categorie de recursuri, cea mai gravă, sunt cele ce contestă deciziile prin care s-au respins opoziţiile la deschiderea procedurii de insolvenţă. Dacă s-ar accepta aceste recursuri, ar însemna că insolvenţa nu a avut niciodată loc, iar contractele „băieţilor deştepţi” nu au fost denunţate. Cea de-a treia categorie vizează recunoaşterea unor daune de 1,3 miliarde de lei ca daune interese solicitate ca urmare a anulării de către administratorul judiciar a contractelor bilaterale între „băieţii deştepţi” şi compania de stat.
Dacă „băieţii deştepţi” ar câştiga procesele, cum Hidroelectrica nu dispune de lichidităţi pentru a plăti banii solicitaţi de aceştia, ar intra în faliment iar traderii ar primi dreptul legal de a îşi "recupera" banii vânzând activele Hidroelectrica, iar, din banii obţinuţi, să se plătească datoriile. O altă variantă ar fi ca, în locul banilor, creditorii “să se mulţumească” cu activele, adică hidrocentralele Porţile de Fier, Lotru, Bicaz, Vidraru etc.
Există şi voci care afrimă că insolvenţa Hidroelectrica din 2012 a fost un aranjament, prin care s-a dorit ca deja celebrele contracte cu băieţii deştepţi să poată fi continuate, dându-se impresia că Guvernul a făcut tot ce se poate pentru a acţiona corect:
"Insolvenţa Hidroelectrica e o şmecherie, că trebuie să fie ceva putred la mijloc. Contractele cu băieţii deştepţi pe care le-am văzut (s-au publicat în presă în vara lui 2012) n-aveau nimic în ele care să le facă imposibil de reziliat fără procedura insolvenţei. Cel mai probabil, toată chestia cu insolvenţa a fost un uriaş şmen prin care contractele cu BD să poată fi continuate, bifând în acelaşi timp o condiţie FMI la care FMI-ul n-ar fi renunţat în veci: rezilierea/renegocierea contractelor cu BD." afimă Otilia Nuţu, de la Expert Forum.