„Băieţi deştepţi” din energie dau lovitura: Hidroelectrica intră din nou în insolvenţă

Compania Hidroelectrica reintră în insolvenţă din cauza unor procese pierdute în instanţă. Curtea de Apel a admis marţi, printr-o sentinţă definitivă, contestaţiile unor creditori, a informat Hotnews.ro
Sigla Hidroelectrica. (www.hidroelectrica.ro)
Andrei Pricopie
26.02.2014

Compania Hidroelectrica reintră în insolvenţă din cauza unor procese pierdute în instanţă. Curtea de Apel a admis marţi, printr-o sentinţă definitivă, contestaţiile unor creditori, a informat Hotnews.ro

Potrivit Focus Energetic, şeful Euro Insol, fostul administrator al Hidroelectrica, Remus Borza, declara că „băieţii deştepţi” din energie au depus trei tipuri de recursuri. Este vorba despre trei tipuri de contestaţii: la decizia de intrare în insolvenţă, la tabelul preliminar al creditorilor şi la închiderea insolvenţei.

În ceea ce priveşte recursul împotriva sentinţei de închidere a procedurii de insolvenţă, pronunţată în iunie 2013, creditorii au susţinut că, în momentul pronunţării închiderii insolvenţei, mai erau procese pe rol.

Următoarea categorie este cea a recursurilor la deciziile prin care s-au respins opoziţiile la deschiderea procedurii de insolvenţă, despre care Borza a precizat că „sunt cele mai periculoase, deoarece, dacă s-ar accepta, atunci insolvenţa nu a avut niciodată loc, iar contractele (cu „băieţii deştepţi” - n.r.) nu au fost denunţate”.

Ultimul tip de contestaţie îl constituie recursurile la deciziile prin care unor companii li s-au respins contestaţiile la tabelul creanţelor. Prin acest tip de contestaţii, creditorii au vizat recunoaşterea unei sume de circa 1,3 miliarde lei, pe care ar trebui să o plătească Hidroelectrica, fiind probabil nevoită să renunţe la unele dintre activele sale pentru acest lucru. Remus Borza, fostul administrator al Hidroelectrica, a confirmat că au fost trimise către rejudecare contestaţiile la tabelul preliminar.

Intrarea în insolvenţă dă peste cap planurile guvernului, care se angajase în faţa FMI să listeze Hidroelectrica la bursă până în iunie.

"Asta însemnă că Hidroelectrica nu s-a aflat nicio zi în insolvenţă, că nu au fost denunţate nici contractele cu băieţii deştepţi, că nu am dat 1.300 de oameni afară şi s-ar reveni exact la situaţia de dinainte", a declarat Remus Borza.

Deşi iniţial câştigate la Tribunalul Bucureşti în prima instanţă, Hidroelectrica s-a lovit de decizia definitivă a Curţii de Apel care nu este una favorabilă. După ce timp de un an a fost în insolvenţă, procesul a fost definitivat în iunie 2013, când Tribunalul Bucureşti a constatat că au fost îndeplinite obligaţiile de plată asumate prin Planul de Reorganizare al Hidroelectrica. La vremea respectivă, instanţa a admis cererea formulată de administratorul judiciar Euro Insol şi a dispus închiderea procedurii insolvenţei.

Deşi în iunie 2013 condiţiile pentru ieşirea din insolvenţă erau îndeplinite potrivit Tribunalului Bucureşti, în februarie, Curtea de Apel decide că nu au fost îndeplinite.

Între timp, Remus Borza a primit atunci, prin firma Euro Insol, administratorul judiciar, un comision de 2,2 milioane de euro pentru succesul obţinut. După ultima decizie a instanţei acesta s-ar putea întoarce ca administrator judiciar la Hidroelectrica, deşi a declarat că nu ştie dacă vrea sau nu să ia această decizie.

Borza susţine că miza recursurilor „băieţilor deştepţi” este de 1,3 miliarde lei, daune interese solicitate ca urmare a anulării de către administratorul judiciar a contractelor bilaterale. Dar asta nu este tot. În a doua etapă se urmăreşte redeschiderea procedurii de insolvenţă, unde să se repună pe tapet legalitatea măsurilor administratorului judiciar de denunţare a contractelor. Iar, în final ei caută să obţină repunerea în vigoare a contractelor încheiate în 2003, prelungite în 2009 şi valabile până în 2018.

Zece astfel de contestaţii au ajuns la Curtea de Apel. O parte din ele au fost comasate într-un singur dosar, iar aici şi-au unit forţele aşa-numiţii „băieţi deştepţi” cu Direcţia Venituri Buget Local Sector 2. Este vorba de SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alpiq Romindustries SRL, Andritz Hydro Gmbh Ravensburg, Direcţia Venituri Buget Local Sector 2, SC Energy Holding SRL, EFT AG şi EFT România SRL.

Cum vede situaţia Ana Otilia Nuţu de la Expert Forum

Reprezentanta Expert Forum, Ana Otilia Nutu, consideră că ştirea zilei nu e că s-a spart USL ci reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă şi „riscul ca băieţii deştepţi să şi-o împartă bucată cu bucată”. Aceasta a susţinut că miza este una mare pentru că dacă ar fi bine guvernată, Hidroelectrica ar fi mai valoroasă decât Petrom.

„Recunosc că-mi place chestia cu "I told you so", deşi în cazul asta mi-aş fi dorit să n-am dreptate şi să fiu eu paranoică: am suspectat că, dat fiind Guvernul ăsta, schema cu insolvenţa lui Hidroelectrica e o şmecherie, ca trebuie să fie ceva putred la mijloc. Contractele cu băieţii deştepţi pe care le-am văzut (s-au publicat în presă în vara lui 2012) n-aveau nimic în ele care să le facă imposibil de reziliat fără procedura insolvenţei. Cel mai probabil, toată chestia cu insolvenţa a fost un uriaş şmen prin care contractele cu BD să poată fi continuate, bifând în acelaşi timp o condiţie FMI la care FMI-ul n-ar fi renunţat în veci: rezilierea/renegocierea contractelor cu BD”, a precizat Ana Otilia Nuţu.

Aceasta a comparat această situaţie cu cele de la CFR Marfă şi Oltchim.

„Un şmen exact la fel ca "privatizarea" lui CFR Marfă - s-au asigurat că nu se privatizează cu o companie serioasă şi că nici Gruia Stoica nu trebuie să dea banii pe ea, ci o poate căpuşa în continuare la stat. Un şmen exact ca "privatizarea" Oltchim, acest "geniu" al trasului FMI-ului în ţeapă, Vulpescu, acelaşi cu cel care a trimis Hidroelectrica în insolvenţă”, a precizat Ana Otilia Nuţu.

„În acest moment, Hidroelectrica revine în administrarea trimisului în judecată Borza, cel care şi-a dat singur contracte de la Hidroelectrica, şi ăla de care Curtea de Apel Bucureşti zice că n-a avut dreptate când n-a recunoscut creanţele băieţilor deştepţi. În acest moment, se duce toată selecţia competitivă a managementului (Hidroelectrica era şi singura companie unde selecţia arăta chiar bine). Se duce şi listarea la Bursă. Dar Guvernul e fericit, poate explică FMI, "am făcut tot ce s-a putut, dar n-am avut ce face, trebuie să le dăm băieţilor deştepţi banii înapoi". Decizia CAB e definitivă, Hidroelectrica se întoarce în insolvenţă. Se rejudecă dacă şi trebuie să-i despăgubească pe băieţii deştepţi”, a explicat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor