Gruia Stoica scapă de închisoare şi va fi în arest la domiciliu

Gruia Stoica, şeful Grupului Feroviar Român (GFR) (Epoch Times România)
Flori Mladin
10.05.2014

Gruia Stoica, care a fost în arest preventiv fiind acuzat că ar fi oferit mită pentru a afla o ofertă la o licitaţie, va fi plasat în arest la domiciliu, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce omul de afaceri a cerut să fie judecat în libertate. Decizia instanţei supreme este definitivă.

Patronul Grupului Feroviar Român (GFR) a fost arestat preventiv în 30 ianuarie, măsura fiind prelungită. Gruia Stoica a cerut de mai multe ori să fie judecat în libertate.

Gruia Stoica şi avocatul Doru Boştină au fost trimişi în judecată la jumătatea lunii februarie. Gruia Stoica este cercetat pentru cumpărare de influenţă, într-un dosar legat de o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu, pe când avocatul Doru Boştină, este acuzat că ar fi primit trei milioane de euro de la Stoica pentru a afla ce preţ va oferta CFR Marfă la licitaţia la care participa şi GFR.

Potrivit DNA, în mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie pentru încheierea contractelor având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni.

Pe 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitaţii de participare la licitaţie către SNTFM "CFR Marfă", SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti (GFR) şi alte trei societăţi comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de către societăţile comerciale care doreau să ia parte la procedura de licitaţie era 29 ianuarie 2014.

CFR Marfă a dorit să participe la procedura de achiziţie a serviciilor de transport feroviar de cărbune pentru cele trei sucursale aparţinând SC CEO SA şi prin urmare a cerut să i se elibereze documentaţia, au precizat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii au stabilit că, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, pentru a-şi adjudeca licitaţia, i-a promis avocatului Doru Boştină că-i va da trei milioane de euro, pentru "a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă, pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, aşadar să divulge date confidenţiale".

Din 23 ianuarie şi până în ziua licitaţiei, Doru Boştină l-a ţinut la curent Stoica Gruia cu stadiul demersurilor sale pentru câştigarea licitaţiei având ca obiect contractul de transport cărbune, au mai arătat procurorii.

"Intervenţia autorităţilor judiciare din data de 29 ianuarie 2014 a pus capăt demersurilor infracţionale şi a stopat o licitaţie afectată de activitatea infracţională a celor doi inculpaţi, care nu mai putea fi derulată, deoarece era incompatibilă condiţiilor de concurenţă reală, loială şi care ar fi putut determina prejudicierea unei unităţi de stat cu suma de 473.068.410 lei, fără TVA", conform procurorilor.

Directorul general al CFR Marfă Dragoş-Alexandru Drăghici nu a putut fi audiat în dosar, deoarece a suferit un atac cerebral şi în 2 februarie a decedat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor