Guvernul Ponta adoptă legea pensiilor pentru militari
alte articole
Guvernul a adoptat miercuri un proiect de lege referitor la regimul pensiilor pentru militari, premierul Victor Ponta subliniind că nu este vorba despre pensii speciale, ci despre "îndreptarea greşelilor din trecut" şi despre stabilirea unui sistem foarte clar şi a unei predictibilităţii pentru cei care îşi desfăşoară serviciul militar în slujba acestei ţări.
Potrivit Mediafax, sistemul pensiilor militare de stat va include pensia de serviciu, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş. Pentru a beneficia de pensie militară de serviciu militarii, poliţiştii şi funcţionarii cu statut special trebuie să îndeplinească condiţiile legate de vârstă şi vechime în serviciu.
Vârsta de pensionare este prevăzută de legislaţia actuală şi va creşte, gradual la 60 de ani, până în anul 2030. Proiectul de lege adoptat astăzi de Guvern prevede posibilitatea reducerii vârstei de pensionare în funcţie de condiţiile de muncă în care îşi desfăşoară activitatea angajatul, însă nu mai puţin de vârsta de 45 de ani.
Vor primi pensii militare de stat şi soldaţii şi gradaţii profesionişti care îndeplinesc condiţiile de vechime în serviciu, această categorie profesională beneficiind în prezent de posibilitatea menţinerii în activitate până la vârstă de 55 de ani.
Din noua lege reiese că au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, cu o vechime efectivă de 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu şi care sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, ori ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciu de către comisiile de expertiză medico-militare.
În caz de recalculare, pensiile aflate în plată îşi vor păstra cuantumul, dacă acesta este superior celui rezultat prin aplicarea noii legi.
"Ponta a reintrodus pensiile speciale pentru angajaţii MApN, MAI şi SRI. O nedreptate flagrantă, de fapt, pentru toţi ceilalţi pensionari din această ţară care nu poate fi mascată de explicaţiile propagandistice ale lui Ponta, de tipul "nu sunt pensii speciale, sunt pensii... doar îndreptăm greşelile din trecut şi era necesar acest lucru..."
Ponta îşi plăteşte de fapt datoria pentru susţinerea pe care au primit-o el şi USL de la sindicatul cadrelor militare disponibilizate (al celebrului dogaru, prietenul rusiei) şi de la alte organizaţii transformate de Voiculescu în braţul securistic al "societăţii civile". Nici revoltele de stradă din ianuarie 2012, care au adus USL-ul la putere, nici tentativa de lovitură de stat din vara aceluiaşi an nu ar fi fost posibile fără sprijinul celor mai radicale grupuri din fosta armată, miliţie şi securitate. Astăzi şi-au primit răsplata. Pariul lor pe Ponta s-a dovedit câştigător", a comentat jurnalistul Dan Turturică pe contul său de Facebook.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook